Прем’єри театрального сезону: у Києві ставка на класику, в Івано-Франківську – на кУмедію

Новинки театрального сезону по всій Україні.

ft.org.ua/

Про шалену популярність «Конотопської відьми» у постановці Івана Уривського вже й говорити годі – люди розкуповують квитки за лічені години на кілька місяців вперед. У соцмережах навіть жартують: мовляв, треба будувати ще один театр лише для цієї вистави.

105-й театральний сезон Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка відкриє тижнем української класики, то ж у щасливчиків буде можливість подивитися «Конотопську відьму» 31 серпня та 9 вересня.

А що прем’єрного підготували українські театри найближчим часом – у добірці Коротко про.

Театр ім. Франка

У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка 16 жовтня прем’єра комедії «Слуга двох панів» Давида Петросяна за твором італійського драматурга Карло Гольдоні. За словами Петросяна, вистава буде представлена у класичному жанрі комедії дель арте, з живим оркестром та стилізованими костюмами XVIII століття.

У ролях: Іван Шаран, Леонід Шеревера, Остап Ступка, Віталій Ажнов, Олена Хохлаткіна, Людмила Смородіна, Ксенія Баша та інші.

Театр на Подолі

Київський академічний драматичний театр на Подолі вже розпочав 38-й театральний сезон 7-м циклом вистав засновника театру Віталія Малахова.

13 вересня покаже прем’єру «Шановані безумці» режисера Сергія Маслобойщикова за мотивами твору Жана Жироду «Божевільна з Шайо». За сюжетом, чотири «божевільні» жінки між своїми спогадами та фантазіями про життя відправляють олігархів на той світ.

У ролях: Алла Сергійко, Тамара Плашенко, Тетяна Печенкіна, Світлана Телеглова, Михайло Кришталь та інші.

Театр «Золоті ворота»

Київський академічний театр «Золоті ворота» 23 серпня презентує трагічну комедію про депортованих українських дітей «Я повернуся» режисерки Анни Турло.

Герої вистави - підлітки з Херсонщини, депортовані до табору «Гармошка» у Криму. Разом вони знаходять силу і підтримку одне одному, діляться мріями про повернення додому, зустріч із рідними та обдумують план втечі.

У ролях: Анастасія Бабій, Катерина Вишнева, Наталя Телли та Роман Кучерявенко.

Театр ім. Лесі Українки

Київський національний академічний драматичний театр ім. Лесі Українки презентує:

14 вересня - «Острів скарбів» у постановці Ольги Гаврилюк за романом Роберта Луїса Стівенсона в адаптації Брайоні Лавері.

У ролях: Олександр Кобзар, Павло Текучев, Петро Сова, Юрій Дяк, Мирослава Літвинська та інші.

21 вересня – «Соло для ударних…» за п’єсою Освальда Заградника «Соло для годинника з боєм». Режисер-постановник - Валентин Козьменко-Делінде.

«Ви ще не встигли освідчитись у коханні? Як я вам заздрю... У вас це попереду! Ви ще не надурілися вдосталь з друзями за пляшкою (чи двома? чи більше...) вина і не витанцювались до солодкої втоми? І це у вас попереду! Як же не заздрити вам! Ще не встигли поділитися сокровенним (потаємним!) з вашою майже дорослою дитиною? О, цей душевно п’янкий дует чекає на вас! Встигаєте... Рушайте! Дива не закінчились – вони лише починаються. Навіть коли вам за шістдесят чи навіть більше. Все попереду – як і у героїв нашої історії», - анонсує режисер свою виставу.

У ролях: Лариса Кадочнікова, Сергій Озіряний, Віктор Сарайкін, Катерина Школа та інші.

Театр ім. Заньковецької

Національний драматичний театр ім. Марії Заньковецької у Львові презентує:

23 серпня - виставу «Кайдаші» режисера Ігора Білиця за мотивами повісті Нечуй-Левицького.

У ролях: Орест Гарда, Олександра Гуменецька, Василь Баліцький, Олександра Мироненко та інші.

21 вересня - прем’єра мюзиклу «Чарлі і шоколадна фабрика» режисерки Наталії Сиваненко за твором Роальда Дала.

Франківський драмтеатр

Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка 31 серпня покаже утопічну кУмедію «Кайдашеве сім’я». Режисер – Ростислав Держипільський.

У ролях: Олексій Гнатковський, Ірма Вітовська, Юрій Вихованець, Любомир Валівоць, Інна Бевза, Мирослава Полатайко-Гусак, Ольга Комановська.

«Нафта»

Харківський альтернативний незалежний театр «Нафта» презентує 27 серпня імпресіоністську виставу про Харків та харківських митців 1920-х років «ХАРТЕДЕ 20».

Театр ім. Василька

Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. Василя Василька 23 серпня покаже драму «Вирій» – це історія про чотирьох жінок, які проживають війну. Доля зводить їх на одній автобусній зупинці, де оголюють душу незнайомцям, але що ж робити, коли очікуваний транспорт ніяк не забере їх звідси?

Режисери - Олександр Самусенко, Мирослава Ткач. У ролях: Нінель Наточа, Ірина Шеляг, Марія Буймович, Ірина Бесараб.

Театр «Драміком»

У Дніпровському академічному театрі драми та комедії «Драміком» 20 вересня прем’єра вистави режисера Антона Меженіна «Стрип-покер» за п’єсою Жан-П’єра Мартінеса.

Дві подружні пари вирішують випробувати свої нерви та відкрити найпотаємніші секрети за допомогою провокаційної гри у стрип-покер. Стоматолог Жак любить свою дружину, анекдоти й танці, але не любить мити руки.

Його дружина Селін, тендітна жіночка в окулярах, любить пити вино та звільняти ледарів.

Вчителька сольфеджіо Марі любить курити по 40 цигарок на день, їсти «Нутеллу» та боїться залишитися без чоловіка.

Пʼєр не любить нікого, окрім себе, та обожнює вигадувати дивні історії.

Стрип-покер - гра, де кожен повинен обрати: говорити чисту правду або залишитися без одягу. Ставки зростають, і фішками стають найпотаємніші секрети. Той, хто програє, оголює не лише своє тіло, але й душу.

У ролях: Валерій Зубчик, Валерія Лагода, Єгор Герасимов, Вікторія Рудавська.