Сонячні батареї та порожній холодильник: як переживають блекаути Зібров, Довженко, Біблів та інші зірки

Знаменитості кажуть, що головне – тримати світло всередині.

instagram.com/pavlo_zibrov/

Регулярні відключення світла вже стали частиною життя українців. Експерти прогнозують, що це наша реальність на найближчі роки, і треба адаптуватися до нових умов. 

Приміром, портативні зарядні станції, павербанки та ліхтарики вже є чи не у кожному домі.

«Коли вимикають світло, у нас боротьба в сім’ї за собаку, - ділилася Наталія Могилевська. - Бо коли немає світла, у старшої доньки припиняються уроки, а ми з чоловіком не можемо проводити свої робочі зуми. Айка ще ніколи в житті не була такою популярною. П’ять-шість раз на день прогулянка - це дійсно розкіш!»

Журналістка Коротко про поспілкувалася з нашими артистами та телеведучими, як вони облаштували побут та життя без світла.

В’ячеслав Довженко

- Як в мене? Я живу на 10-му поверсі, в мене електроплита, так що за ті дві з половиною години світла, що вмикають, іноді встигаю приготувати їжу, зарядити павербанк і зробити необхідне, а іноді – ні, - розповідає В’ячеслав Довженко. - Ми вистоїмо і проживемо, бо пристосувалися вже, але хотілося б пояснень, бо з комунікацією – просто біда. Що люди думають про багатогодинні відключення світла? Та усі злі… Є тільки один шлях порозуміння – треба чиновникам комунікувати з суспільством, пояснюючи свої дії, графіки і те, чому ці графіки не працюють. А так люди не розуміють, що відбувається, з’являється «циганська пошта», фейки, які ще сильніше підбурюють суспільство, і ми опиняємося у замкнутому колі. Хейт викликають графіки: бо у когось вимикають на 2-4 години, у інших - на 6, у когось вони взагалі не співпадають. Окрема історія, коли вони починають зсуватися – і ти не розумієш, чому зараз не вимкнули, коли світла не буде і коли воно повернеться?

Тому, на думку актора, люди самі й додумують пояснення.

- Наприклад, що хтось можновладний придбав інвертори і намагається їх збути шляхом постійних вимикань, маніпуляцій з чергами, коли на вулиці +40 градусів. І як тільки люди розкуплять певну кількість цього обладнання, в нас з’явиться світло. Це перша думка, що курсує у суспільстві. Друга, яку так само обов’язково треба пояснити людям, чому кількість спожитої енергії в результаті вимкнень, збільшується, а з нею – і сума за електрику у платіжках. Бо коли після вимикань нам дають світло, все вмикається і працює дуже потужно, енергії споживається в 2 рази більше – то яка тут економія? На ці та інші питання щодо трансформаторних будок суспільство чекає відповідей. Бо інакше у людей складається думка, що хтось при владі навмисно шкодить.

Павло Зібров

Павла Зіброва виручають сонячні батареї. Народний артист каже, що підготувався до блекаутів, наскільки це можливо.

- Ми з родиною живемо в заміському будинку, і вже чотири роки у нас встановлені сонячні батареї. Це економічно та екологічно, а в таку сонячну погоду ще й дуже вигідно, - розповідає Павло Зібров. - Також маємо генератор, підзарядні пристрої та фільтр для питної води, тому, мені здається, ми підготовлені добре до блекаутів. Взимку складніше з цим, оскільки світовий день короткий, батареї не працюють довго, і генератор стараємось не перевантажувати. Коли виїжджаю на студію, завжди дивлюсь графіки та підлаштовуюсь, бо в центрі нічого, на жаль, немає. Але в будь-якому разі ти не можеш бути на 100% готовим до відключень.

Сергій Лиховида

- Насправді слово «рятуєтесь» тут найбільш влучне, бо не стільки страшні самі блекаути (це ж вже було), скільки потрібно рятуватися від цієї шаленої спеки. Намагаємося, зрештою, бути ближче до води і до якихось водойм, нещодавно на кілька днів втекли з родиною в гори, там все ж повітря трохи свіжіше, - говорить ведучий YouTube-проєкту «Розмова» та програми ICTV2 «Ранок у великому місті». - Суттєво покращився тайм-менеджмент в контексті побутових питань, бо тепер все життя підлаштовується під те, коли буде світло вдома, щоб можна було зарядити всі гаджети, попрати речі, приготувати їсти і так далі, а справи в місті та різні зустрічі плануються так, щоб вийти з дому, поки ще працює ліфт, і повернутися, коли він вже знову працює, хоча кардіо сходами теж не буває зайвим, без того не обходиться.

Лиховида зізнається: на щастя, світловий день наразі довгий, і потреби в світлі як такому немає, тут більше проблем з побутовими приборами.

- Через те, що світла немає дуже багато годин на добу, практично неможливо зберігати продукти, тому холодильник майже порожній, купуємо щось таке, щоб можна було з'їсти одразу, бо інакше воно зіпсується, ходимо в кафешку на райончику, так і викручуємося із ситуації. Зараз активно задумалися над покупкою зарядної станції, бо розуміємо, що це вже наші реалії і що найближчим часом відключення не припиняться. Ну і, звісно ж, проводимо шаманські ритуали, щоб трохи спала ця аномальна спека, і тоді стане трішки легше.

Соня Сотник

Радіоведуча та волонтерка Соня Сотник зізнається: відключення світла влітку переживає нормально.

- У мене є невеличкий блок живлення, і я можу працювати – озвучувати книжки (наприклад, Соня озвучила «Фелікс Австрія» Софії Андрухович, «36 і 6 котів-рятувальників» Галини Вдовиченко, «Ми, живі» Айн Ренд. – Авт.). Інколи, коли вмикаються всі генератори, це заважає писати аудіокнижки. Але нічого, - говорить Сотник в інтерв’ю Коротко про. - Добре, що світло взагалі з'являється. Низький уклін енергетикам, я розумію, в яких умовах вони працюють і наскільки все жахливо. Уявіть, у вашому старому будинку «летить» проводка. Ти розумієш, що навіть якщо полагодиш її у своїй квартирі, у самому будинку лишиться все те саме. От ми зараз в старій «хрущовці», де посипалося абсолютно все. І хтось з твоїх сусідів просто тримає дріт зубами. Можливо, ми просто не можемо уявити собі масштаб катастрофи.

Радіоведуча додає, що в нинішній ситуації смішно чути нарікання на кшталт «скільки можна»:

- Треба просто подякувати за те, що у нас хоча б 4 години в день є світло. Ми любимо понити. Але, що мені подобається, понили і далі гаруємо. Війна не комфортна. Просто капець яка некомфортна! Треба думати не про те, що некомфортно, а про те, що війна забирає життя. І добре - що ти живий.

Віталіна Біблів

– Мені пощастило цього літа мати невеличку відпустку, тож зараз знаходжуся за містом. І в мене вимикають електроенергію на 15-20 годин. Тож світло для мене – наче Санта Клаус із подарунком під ялинкою. Вже забулося, як воно виглядає. З’являється та «тьотя Свєта» на півтори годинки, коли захоче, - сміється Віталіна Біблів. 

Та водночас, як зізнається акторка, жити зараз за містом – це великий плюс.

- Поряд є водойма, тож я роблю запливи з самого раннього ранку, протягом дня і до пізнього вечора, - продовжує зірка серіалу «Будиночок на щастя». - Також хороший лайфхак: заморожувати пляшки з водою. Коли вимикається світло, ці пляшки з кригою можуть довго тримати холод, і завдяки цьому не псуються продукти, що лежать поряд. Знайшла ще один великий плюс! Почала багато читати, тому що з'явився вільний час. Майже не заходжу зараз в соцмережі й хочу сказати: це дуже класний спосіб, щоб відпочив мозок. Взагалі, хоч як би складно було, хоч як нас сердять ці відключення електроенергії, переконалася, що наші люди незламні! Українці можуть жити за будь-яких обставин. Хоч як викручують руки, ми все одно не здаємося і стаємо ще сильнішими. Головне, щоб не згасло світло всередині! Пам’ятайте про це!

Григорій Герман

- Як тільки почались вимикання світла, ми дістали коробку, на якій написано «блекаут». Там зберігаються акумуляторні лампи, ліхтарі, павербанки та інші речі, які вже рятували нас минулої зими, - говорить ведучий програми ICTV2 «Ранок у великому місті». - Ми з дружиною готуємося до знеструмлень, коли є світло. Наприклад, обіди і вечері готуємо дітям, коли є електрика. На випадок форс-мажору і для осінньо-зимового періоду у нас є газовий пальник, на якому можна приготувати щось гаряченьке або розігріти їжу. Заздалегідь потурбувалися і про те, щоб вдома був інтернет. Тому тепер моя дружина і я маємо змогу працювати, а сини дивляться фільми на планшетах. До речі, організувати інтернет без електрики можна й зараз.

Нині Григорій Герман вже думає про те, як встановити резервну систему, яка б дозволила у випадку більш тривалих відключень хоча б зберігати світло і холодильник в робочому стані.

- Як і всі українці, ми шукаємо рішення, і віримо, що воно знайдеться, - каже телеведучий. - Треба вистояти і пережити цей непростий період, тому маємо захистити себе і свою родину, зробити свої умови більш комфортними і ретельно підготуватися до осінньо-зимового періоду. А читати різні неперевірені джерела, а тим більше їх розповсюджувати, я категорично не раджу: цей шлях до вирішення проблеми не наближає, а навпаки.