Перезагрузка «Пса»: детектив-вівчарка Альф замінив Графа та Мухтара

Секрети нового серіалу, де одним з головних героїв знову стає пес.

ICTV2

Німецька вівчарка на прізвисько Альф вже ловить злочинців у новому серіалі «Пес Альф», який канал ICTV2 покаже восени. На знімальному майданчику пес одноосібно зайняв переднє місце в авто своєї хазяйки – слідчої Аліси, яку грає Тетяна Малкова. Альф настільки полюбив акторку, що навіть неохоче підпускає до неї інших чоловіків, показуючи, хто тут головний.

До того ж, Альф - уроджений Цезарій, - нащадок Графа і Мухтара, харизматичних собак із серіалу «Пес». Тому ходімо з нами на майданчик розплутувати цю цікаву кіноісторію.

Альф – собака-веселка

За сюжетом, двоє друзів-оперів Рома і Бодя, розслідуючи злочини, постійно конкурують між собою. Але що таке справжнє суперництво, вони дізнаються, коли в їхню команду приходить красива, розумна і дотепна слідча Аліса. Вести розслідування Аліса буде не сама, а зі своїм чотирилапим напарником Альфом.

Для Альфа, якого у реальному житті звуть Цезарієм, це перша роль у кіно. А от його родичі попрацювали на знімальному майданчику на славу. Граф і Рекс знімалися у перших трьох сезонах серіалу «Пес», потім естафету підхопили син Графа – Мухтар і син Мухтара – Нік.

- У Цезарія зовсім інший характер. Якщо Муха був спокійний, робоча собака, то цей ще молодий – такий собі собака-веселка. Він, наприклад, не зможе лежати важкохворим, - говорить один із режисерів стрічки Микола Каптан.

Досвід роботи у Миколи Каптана з собаками у кадрі чималий. Серіал «Пес» - його рук справа. Та, як зізнається режисер, працювати з собаками – не складніше, ніж з людьми.

- Не має значення, працюєш ти з тваринами, дітками. Дорослий актор чи маленький, тваринка це чи людинка, вони всі однаково потребують уваги, - пояснює Каптан. – Ви ж чули історії про капризних зірок? Людина може бути вередливіша за собачку. Й іноді з людиною, яка вважає себе зіркою, працювати важче, ніж з тваринками. Хоча в минулому проєкті теж дехто з тваринок був зіркою, інколи не хотів працювати або був зайнятий іншими справами. Собачка теж має свій характер. Так що це абсолютно ідентичні речі - хоч людина-зірка, хоч тварина-зірка. Працювати треба однаково вдумливо, як з пацієнтом психіатричної клініки.

Ревнощі на майданчику

Тетяна Малкова зізнається: їй працювати з Альфом – це суцільне задоволення. Здається, на знімальному майданчику акторці навіть по-доброму заздрять – такий чудовий тандем з псом складається не у всіх.

- Ми вирішили познайомитися з Альфом ще до зйомок, адже це собака моєї героїні Аліси, тому у нас мали бути свої особливі ритуали, звички, - розповідає Тетяна Малкова. - Спочатку кінолог і власник собаки Віталій привозив його до мене прогулятися, а потім Альф залишився в мене, і ми удвох чотири дні жили разом.

Малкова сміється, що пес одразу спробував відхопити собі свою територію:

- Ми з ним гралися, прибирали. Йому одразу «сподобалася» моя швабра. Альф дивувався, чому це я приділяю більше уваги швабрі, ніж йому. Альф всюди розкидав свою шерсть, визначав, так би мовити, свою територію. І не розумів, чому я цю шерсть прибираю, що це за прикол. Тож почав полювання на швабру. Мовляв, нащо тобі та швабра незрозуміла, коли в тебе є я.

Зрештою Альф так прив’язався до акторки, що тепер ревнує її до інших хлопців на майданчику.

- Таня йому такі респекти робить, що, напевно, будь-який чоловік на його місці був би заангажований і ревнував би, і захищав би, - додає Каптан. - Відносини у них склалися. Тому якщо треба приревнувати Таню до когось, то це в нього виходить дуже добре.

Пес ігнорує Артура Логая

Власне, як ревнує Альф – не з чуток знає Артур Логай, який грає напарника Малкової, опера Романа Доброго.

- Він вже встиг мене разочок вкусити, - говорить актор. - Був, напевно, у нього такий настрій, щось йому не сподобалося.

- Може, ви його спровокували? – питаємо у Артура.

- Його спровокувало те, що ми з Танею спілкувалися. Можливо, приревнував, не знаю. Альф доводить, що він тут єдиний, хто може підходити до Тані. На перший раз його пробачив. Наступного разу теж його вкушу, - сміється Логай. – Звісно, що для тварини нова атмосфера - це теж стрес, він адаптується. Якщо актори інколи можуть ловити ступор в кадрі, то що говорити про тварину, яка не мала до цього такого досвіду.

Що цікаво - Альф не навчений кусати.

- Як розповідав нам кінолог, Альф взагалі-то не кусючий, - продовжує Артур. - Звісно, він може захищатися або захищати інстинктивно. А є собаки, яких спеціально вчать кусати. У Альфа є свої дублери, і коли треба когось трішки потріпати в кадрі, покусати, то приходить Джоні. До Джоні я навіть не підходжу.

Актор зізнається, що любить собак. Тому дивується, чому Альф так з ним поводиться.

- Він тупо морозиться. Він взагалі від чоловіків морозиться, окрім хазяїнів, - каже Артур. - До нього підходиш, він відвертається і робить вигляд, що він тебе не чує і не знає. Я його вже й прикормлював, і м’яча кидав. Але коли бачить Таню, одразу до неї біжить, цілується, облизується, обіймається.

Кінолог та власник собаки Віталій Мусевич пояснює, що через свою стать Альф в будь-якому випадку буде більше прив'язаний до жіночого полу.

- Тим більше Таня з ним так тісно спілкується, з любов'ю, що він до неї прив'язався, - продовжує він. - І трохи ревнує чоловіків до неї. Але в процесі все налагодиться, адже корекція його поведінки йде вже безпосередньо на знімальному майданчику, інакше ти його не надресируєш. Собаку вчать базовим речам, а в процесі зйомок щось вже коректується, підкріплюється, пом’якшується.

Справжнє ім’я – Цезарій

- Цезарію – три роки. Він йде по батькові від Мухтара, це вся лінія від Графа, - розповідає Віталій Мусевич. - За документами він Цезарій, а по сценарію - Альф. Але коли всі з ним спілкуються як з актором, кличуть його Альфом, і це підкріпляється ласощами, погладжуваннями, любов'ю, йому приємно, і він відгукується на це ім'я.

Улюблений смаколик Альфа, звісно ж, м'ясо.

- Дуже полюбляє яловичину, - продовжує кінолог. - Може періодично і твердий сир бути, але основне – це м'ясо. На зйомках теж даємо акторам шматочки м’яса. Шматочок при'язується до певного місця, якщо треба, щоб він на це місце звернув увагу, або десь заохотити його. Але не можна балувати сильно.

Є у Альфа й два дублери. Головний – Джон, Малиш на підхваті. Однак в кадрі Малкова працює лише з Альфом.

- У кожного собаки - свій темперамент і характер, хтось більш акторськи може відігравати, хтось конкретно заточений на кусання, на стрибання, - розповідає Малкова. - Альф не заточений на кусання. Тому є окремо собаки, які роблять всі трюки з кусанням, а є Альф - компанійський дружбан. З кусючою собачкою я не працюю, тому що це дуже важка робота, до того ж - небезпечно.

- Такого розуміння в дресируванні, як підготовка собаки до зйомок, немає, - пояснює Мусевич. - Для дресирування підбирається цуценя з двох місяців до пів року. У пів року собака вже проявляє характер, і тоді можна зрозуміти, на який вид дресирування він далі йде: для кусання, для агресії, для масовок і так далі. Дивимося по характеру, які навички у собаки можна розвивати. Один виводок – а всі щенята по-різному будуть проявлятися. Собака може зніматися з фізичними навантаженнями активно до 8 років, з 8 до 10 років може зніматися без великих фізичних навантажень. А вже з 10 до 12 грати щось спокійне.

Цікавимося у режисера, чи є у нього улюбленець серед вівчарок.

- Це таке питання, коли хлопчика чи дівчинку питають: кого ти більше любиш - тата чи маму? – сміється Каптан. - Кожного - по-своєму. Для мене вони всі однаково рідні. Якщо ти з ними вже прожив стільки часу, то когось вирізняти дуже важко.

То ж – і ви готуйтеся! Альф має всі шанси стати найхаризматичнішим кіногероєм осіннього телесезону, бо точно підкорить ваше серце.