Позитив намагався запити депресію алкоголем, а Кухар випускає емоції на папір

Як зірки долають стрес та борються з тривожними станами.

Instagram.com/ekaterinakukhar_official/

Йога та медитація стали чи не найдієвішою пігулкою для наших зірок від депресій та стресів. Леся Нікітюк, приміром, зізнається, що медитує двічі на день. Це дозволяє їй відновлюватися та тримати баланс.

Звісно, всі ми знаємо, що дбати про психологічне здоров’я не менш важливо, ніж про фізичне. Як це роблять наші знаменитості - читайте їхні власні історії.

Віталіна Біблів плаче

З початком повномасштабної війни Віталіна Біблів вирішила залишатися удома в селі Чайки, що поблизу Києва. Акторка розповідає, що було дуже важко і страшно, адже знаходилася на першій лінії фронту. Тоді вона знайшла свій спосіб справлятися зі стресом і тривожністю.

– Я дуже багато пережила на початку бойових дій. Тому навчилася максимально контролювати свої емоції. Зараз мені дуже допомагає театр. Пропрацьовую там усі болі й страхи. Умовно кажучи, я плачу. Зі сльозами виходить негативна енергія, – розповіла Біблів за лаштунками шоу Нового каналу «єПитання». – Якщо люди мають можливість, то вони можуть прийти в театр, подивитися виставу і теж поплакати. Чи ж, навпаки, посміятися, переключитися. Кожному допомагає різне. Хтось співає, хтось вишиває чи малює картини, хтось читає книжки. Або ж просто обіймає близьку людину.

Надія Матвєєва обіймається

Надія Матвєєва зізнається: її рятує бажання знаходити щось хороше в будь-яких життєвих моментах або ж створювати щось позитивне.

- Багато хто з нас під час війни забороняє собі радіти. Мовляв, переможемо, тоді й повеселимося. Натомість лікарі попереджають, що потужний тривалий стрес руйнує здоров’я. Психологи кажуть, що радість є необхідною емоцією для виживання, а Біблія зараховує смуток до смертних гріхів, - говорить ведуча каналу СТБ. - Отже, наш щоденний обов’язок, окрім постійної підтримки ЗСУ та праці, - знаходити або створювати маленькі радощі.

Для Матвєєвої такими радощами є обійми, ранкова кава, прогулянка із собакою Семі, легкий макіяж та гра в шахи.

Позитив шукав вирішення проблем в алкоголі

Позбутися депресії Позитив намагався за допомогою алкоголю. Артист зізнався, що увесь останній рік пив ледве не щодня.

- Була депресія. Дуже багато стресових моментів. По-перше, робота вже зовсім інша, і команда інша. Якщо раніше я був у великому лейблі, де було дуже багато людей, які з тобою працювали, ти був як мавпочка в клітці. І ти міг займатися лише творчістю. А зараз все на мені. І це тисне. Бо я 20 років у шоу-бізнесі і не звик до цього, - розповів Олексій Завгородній в інтерв’ю YouTube-проєкту «Розмова». - Всі колеги кажуть, що психологи допомагають. Проте в мене «роги», я Телець, тому блокую цю інфу і кажу, що справлюся сам. Зараз я вже «зожник» 11-й день. Бо за останній рік алкоголь був серйозною моєю проблемою. Багато хто відпав відразу - є такі «риби-прилипали», які з тобою можуть на студії забухати. І зараз я відчуваю від цього кайф.

За цей час співак зрозумів: топити горе в алкоголі – не варіант:

- Коли тобі погано, ти можеш запити свою депресією, одначе зранку все одно зрозумієш, що нічого не допомогло, стало тільки гірше. Рік пив кожен день. Це міг бути келих вина, а могло бути й більше. «Не пив» для мене - це келих вина. А так пляшка йшла спокійно.

Завгородній каже, що процес відмови від алкоголю проходить дуже легко.

- Зараз я цікавлюся, що може бути корисним для печінки, наприклад. І ти вже йдеш в супермаркет не шукати якийсь новий цікавий напій або новий сорт віскі, а йдеш шукати авокадо або м’ясо, думаєш, як його готувати, з чим. Таке у мене зараз цікаве хобі. Тим паче, я люблю готувати, - додав артист.

Катерина Кухар все прописує на папері

Прима-балерина Катерина Кухар поділилася своїми лайфхаками, які допомагають їй боротися зі стресом, який вже став хронічним. За словами Катерини, інколи буває, що немає з ким поділитися страхами та болем, то ж «випустити емоції» їй допомагає ручка та папір.

- Діє, наче магія. Хоча цьому є наукове підґрунтя. Тому просто повірте й спробуйте. Візьміть папір А4 і виписуйте (важливо, щоб від руки) все, що болить, турбує, викликає страх, - радить вона своїм підписникам в Інстаграмі. - І пишіть, пишіть… Подивіться на своє творіння і відпустіть, розриваючи листок на частини. Відчуваєш, наче «камінь з душі». Якщо є сили, напишіть відразу другу частину. Але в ній важливо подивитись на себе зі сторони. Це допомагає побачити більше можливостей.

В цьому форматі роботи «над собою» потрібно виписати усі варіанти рішення питань, що турбують, іншу точку зору або навіть втілення бажань у різних проявах. Це працює в усіх сферах життя. Коли пропрацьовуєш та дивишся іншим поглядом, не суб’єктивно, з’являється: «Я знаю, що робити».

Також, коли відчуваю, що треба виговоритися - люблю їхати наодинці в машині і голосно співати. Це ж можна повторити вдома: включити пісні та вивільнити все через голос.

Анні Кошмал допомагає йога

Анну Кошмал рятують п’ять таких важливих життєвих правил:

  1. «Пробачай та роби висновки» - кажу я щоразу, як людина проявляє по відношенню до мене слабкість: агресію, маніпуляції, спробу принизити, знецінити тощо. Я вчуся не вестися. Бо немає нічого більш руйнуючого зсередини, ніж жити ображеним. Це важливо для ментального здоров’я. Це навіть добре, коли токсичні люди ідентифікують себе в твоєму оточенні. Тож хороша новина - ти в них більше не розчаруєшся, все передбачувано.
  2. «Це тебе аж ніяк не стосується» - кажу я щоразу, як хтось виливає на мене свій емоційний бруд. Я обираю «зайти в скляний будинок і дивитись на це без звуку» (так я собі це уявляю). Тоді все стає максимально ясно і безпечно, часто навіть кумедно.
  3. «Не бреши собі» - кажу я щоразу, як починаю шукати собі виправдання. Виправдати можна взагалі що завгодно. Та якщо ти не винесеш з цього важливий урок, то ситуації повторюватимуться, і ти будеш отак продовжувати ходити по колу і драматично питати «за що це мені, святій людині?».
  4. «Світ не обертається навколо тебе» - кажу я щоразу перед тим, як вимагати до себе особливого ставлення. Тут все просто: стався до людей з повагою і на словах, і у вчинках, і вони також тебе поважатимуть у відповідь. Будь-які стосунки складаються навзаєм. Почни з себе.
  5. «Не оцінюй, а аналізуй» - кажу я собі щоразу, як мені хочеться висловити свою критичну суб’єктивну оцінку, яка не несе жодного конструктиву. Але аналізуючи, знаходиш причинно-наслідкові зв’язки та можеш вчитися на чужих помилках або успіхах.

А ще акторка зізнається, що з психологічної прірви її завжди витягає йога.

- Йога - більше, ніж фізичне навантаження. Це найкращі ліки. Це як генеральне прибирання, все сортується на потрібні полиці, свідомість стає такою ясною, як тиха вода. А головне - приходить спокій, - ділиться Кошмал своїм досвідом в Інстаграмі. - Йога допомагає зменшити стрес, відчувати себе краще, більш енергійним і більш врівноваженим, покращує та поглиблює дихання, зміцнює тіло, концентрацію. Йога вчить жити у даний момент.