Зірки вчаться: Вітовська – археології, Jerry Heil – писати музику для кіно

Як самовдосконалюються українські селебрітіс.

Instagram.com/vitovskavantsa/

Минулого року Анастасія Даугуле отримала другу вищу освіту. Телеведуча закінчила навчання на факультеті філософії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка і отримала диплом магістра політології. У лютому 2022-го Віталій Козловський, який за першою спеціальністю – журналіст, захистив диплом магістра, і тепер він ще й дипломований спеціаліст з естрадного співу.

Цього року й інші зірки йдуть опановувати нові професії. 

Ірма Вітовська обрала «Острозьку академію»

Акторка театру та кіно Ірма Вітовська у свої 47 років вирішила здобути нову професію. Заслужена артистка України вступила до Національного університету «Острозька академія» на магістерську програму «Історія та археологія».

За першою освітою Ірма – актриса драматичного театру. Отримати другу освіту Вітовська хоче задля того, щоб краще розбиратися у драматургії різних епох.

- Колись я мріяла стати археологом. Наразі для мене це важливо, адже часто зіштовхуюся у своїх ролях з різними історичними періодами. Також працюю зі студентами-акторами під час занять. Історія – це не просто хронологія, а набагато ширше поняття. Це людина в часі, це те, що її рухає, - розповідає акторка в інтерв’ю сайту «Острозької академії». – Ми стикаємося з драматургією різних епох, і я бачу, що актори не завжди в цьому орієнтуються. Актор повинен готуватися жити в цій епосі ще задовго до кадру, опанувати звички того часу, щоб у кадрі все виглядало органічно. Тому я дуже хочу вивчити на магістратурі важливі історичні періоди, особливо що стосується епох Середньовіччя та Відродження в Україні, адже сьогодні є багато фальсифікату, який на руку нашому ворогові. Як акторка, хочу доносити правду через театральне й кіномистецтво до широкої громадськості. А для цього потрібно володіти фактами. Звісно, я не збираюся ставати істориком, але це потрібно особисто для мене, щоб консультувати кінорежисерів, апелюючи до історичних фактів.

Ірма Вітовська – актриса Молодого театру в Києві, а тепер вона долучилася й до колективу Франківського драмтеатру.

- З цим театром мене давно поєднує щільна співпраця та дружба. Івано-Франківськ - моє рідне місто, де я проводжу багато часу, - говорить вона. - Я звикла жити вже на два міста. 

Щодо Молодого театру, то ми з Андрієм Білоусом (художній керівник Молодого театру. – Авт.) проговорили мій вибір ще раніше й узгодили подальшу співпрацю та вистави, де я продовжу грати. Вже давно не існує перепон для співпраці акторів у різних колективах. Взагалі корисно, як на мене, час від часу перезавантажити себе на новий простір.

Тому Вітовська запрошує усіх на свої вистави як у Києві, так і у Франківську. Обіцяє акторка й повернення «Сталкерів» у Театрі драми й комедії на лівому березі Дніпра.

Jerry Heil таки подалася до Берклі

Про плани навчатися у Берклі Jerry Heil розповідала ще минулого року. Екзамени Яна Шемаєва складала до повномасштабної війни. У квітні співачка дізналася, що стала студенткою престижного музичного коледжу у Бостоні, але зізналася своїм фанатам, вже коли прилетіла на навчання до Америки.

- Після тривалої перерви я знову згадую, що таке пари, домашнє завдання, столовка. І тепер «будь ласка, відпустіть на Пасху» матиме для мене ще один сенс! Чотири роки я повинна бути тут. Де це тут? Це Бостон. Місто студентів. Місто, де знаходяться Гарвард, Массачусетський коледж, Північно-Східний університет, ну і, звісно, Берклі, - повідомила артистка.

Там співачка вивчатиме Film Scoring, тобто вчитиметься писати музику до кінофільмів. Jerry Heil отримала грант, який покрив четверту частину суми, решту вона має заплатити самостійно.

- Це було моєю мрією ще з часів, коли навчалася в Києві в Глієра, а потім в консерваторії, - продовжує Яна. - Але Берклі - це інший підхід і величезна кількість талановитих людей з усього світу. Ідеальне місце для інтеграції української музики в світову. Вчимося, навчаємося й свого не цураємося - як заповідав пророк.

Також артистка ще пів року тому припинила співпрацю з компанією Secret Service - агенцією, що забезпечувала їй піар, концертні та інші послуги.

- Війна викинула мене в новий світ. В ньому я побачила свою справжню мету: прокласти шлях українській музиці до світової поп-індустрії. Підготувати місточок для молодих поколінь музикантів. Зробити так, щоб ті 200 000+ народних пісень, які ми маємо, використовували у своїх треках музиканти з усього світу! Це реально, - говорить Шемаєва.

Навчання триватиме чотири роки, проте кар’єру співачки Jerry Heil залишати не збирається.

Юлія Яцечко хоче вивчати міжнародний піар

Юлія Яцечко, засновниця продюсерської компаніії YULA Company, яка займалася промо та продюсуванням артистів, зізналася, що тепер у її професії все інакше, тому потрібно вчитися наново.

- Тепер у моїй професії все інакше. І я це чітко розумію. І як взагалі можна піаритись під час війни? Саме тому і саме зараз я вирішила дати собі час на навчання, про яке мріяла, за кордоном. Дати собі час на пошук та вивчення нових механізмів і правил піару майбутнього. Час на практику і досвід зарубіжних колег, - говорить Юля. - Нові знання дадуть мені ще вищий рівень власної кваліфікації, впевненість в прийнятті важливих рішень і нове натхнення. Щоб через деякий час працювати по-новому у новій Україні. І допомагати зіркам "світити" правильно.

Юла, як її звуть у шоу-бізнесі, каже, що зробила паузу, щоб вивчати міжнародний піар та удосконалювати англійську.

Хто уже в процесі?

Сергій Притула опановує публічне управління та адміністрування

Телеведучий, продюсер, волонтер Сергій Притула закінчив Тернопільську академію народного господарства (спеціальність «фінанси і кредит»). А минулого року вступив до Українського католицького університету. Наразі Притула навчається на магістерській програмі «Публічне управління та адміністрування» Школи управління УКУ.

- Освіта - це фундамент усього. А самовдосконалення - це безперервний процес. Минулого року я вирішив для себе, що моїм пріоритетом на наступні мінімум 10 років буде участь у політичному житті країни та долучення до сфери державного управління. І для того, щоб заповнити прогалини у цій царині та систематизувати все те, що вже знаю та вмію, навіть у 40 років не завадить повернутися за парту! – зізнавався він у липні 2021-го.