DZIDZIO: Я став сильнішим і зрозумів - насправді нічого страшного не сталося

Артист відверто розповів про свої переживання, плани та нового себе

Володимир Шурубура

Народного улюбленця DZIDZIO ми зустріли на зйомках шоу «Ігри талантів», яке канал «Україна» презентує в ефірі вже 26 лютого. Тут артист виступає у новому для себе амплуа - ведучого. Каже, погодитися на цю роль йому було не просто. Ми звикли бачити Михайла Хому в образі DZIDZIO - таким собі веселим хлопцем і жартівником, але, здається, в ньому більше ліричного, ніж ми можемо здогадуватися.

«Бути ведучим дуже сподобалося»

- Михайле, ви зізнавалися, що довго вагалися перед тим, як погодитися на роль ведучого шоу «Ігри талантів». Вам-то чого було боятися?

- Так, я боявся, переживав, бо це для мене щось нове, я так собі думав, невідоме. Переживав на Різдво, на Василя, на Водохреща. А потім вже не було часу переживати, бо продюсер шоу Марина сказала: «Давай на сцену!» Коли я вийшов, усі мої переживання пройшли, бо, виявляється, бути ведучим - це практично те ж саме, чим я й займаюся у житті.

Наприклад, придумуєш фільм, йдеш до продюсерів, партнерів, і так само як ведучий - чітко і голосно розказуєш їм ідею, розводиш руками, переконуєш, як це все реалізувати. Одним словом, скажу вам по секрету: бути ведучим мені дуже сподобалося.

- Тобто Володимиру Остапчуку треба переживати?

- Чого? Ми поділимось (посміхається). Не так багато в Україні і ведучих, і співаків.

- Свят у вас, виходить, не було - не відпочивали на морях-океанах, як наш шоу-бізнес? Готувалися?

- Я читав текст, намагався його запам’ятати, нервувався, бо його було дуже багато, але це мені нічого не давало. В один момент закралася думка, що нічого з того не вийде. І тільки тоді, коли я зрозумів суть і принцип - все склалось.

Мені стало надзвичайно цікаво, тому що це шоу, де люди приходять за виграшем, який допоможе їм реалізувати свої мрії. Уявіть, звичайні люди з різних куточків України, і допомагати їм будуть всім відомі українські зірки. Краще не придумаєш!

«У мене багато прихованих талантів»

- А вам не тісно в рамках DZIDZIO? Не набридло виконувати «ха-ха-ха, без ліфчика мала»? Бо, наприклад, слухаю вас у дуеті з Олександром Пономарьовим - і мурахи по шкірі. Хочеться такого побільше.

- Я роблю те, на що маю велике бажання. Творчий діапазон у мене широкий, тому буду вас дивувати. Наприклад, цього року хочу презентувати нарешті альбом української класики. Також короткометражний фільм під робочою назвою «Воля», в якому я постаю іншим, ніж ви звикли мене бачити. Цей фільм нагадає кожному про головне - що час прокинутись, згадати, хто ми насправді, відчути силу і творити.

DZIDZIO: У мене ще багато прихованих талантів, як і у кожної людини.

- Це вже буде не комедія, а серйозне кіно?

- Так, містична драма. Буде ще багато різного. Бо часи змінюються. Ми міняємося, я виріс, і люди підросли. Якщо я залишатимуся на тому самому місці - в першу чергу мені самому буде нецікаво і всім навколо теж.

- Я ще згадую ваше перше виконання гімну на матчі збірної у Харкові 2019-го. Тоді на наступний день всі обговорювали не результати гри, а задавалися питанням - а DZIDZIO так може?

- Та я можу й не тільки так! У мене ще багато прихованих талантів, як і у кожної людини. Тільки ми чомусь через свої страхи не завжди їх реалізовуємо. Я вже 5 разів до того мав співати гімн і завжди від цього відмовлявся. Думаю, все через те, що легше було втекти, не заспівати.

- Страшно було брати на себе таку місію?

- Чесно? Страшно. Бо дуже багато запитань в голові - як краще? І тут в один момент воно якось усе склалося так, що вже не я вирішував. Обставини обрали мене. Андрій Любий, мій концертний директор, дзвонить і каже мені: «Ну все, я вже не міг відмовляти стільки разів. Ти не брав слухавку, тому я сказав «так» (сміється).

Була одна репетиція, потім я взяв мікрофон, вийшов і заспівав без зайвих вигадувань «як краще?» - не було часу. І я вам скажу: добре, що так у житті склалося. Бо якщо ми до чогось довго готуємось, очікуємо, вигадуємо, як зробити ідеально, то потім все виходить не так.

- Морально готувалися? Чи от як ви кажете - коли часу немає, то й мудрувати у голові ніколи.

- От саме коли часу немає, отоді й виходить хітово. Людина менше задумується. Взяти, наприклад, рейтинг усіх моїх пісень чи рейтинг пісень артистів, які писалися за 5 хвилин в емоційному стані, в якійсь ейфорії, в моменти натхнення, - це ж хіти! А все, що легко дається, саме і має називатися творчістю.

«Я емоційно дуже вразливий»

- Раз вже про емоції... Ваші «Пазли» з Пономарьовим - це ж не можна наслухатися. Коли ви співаєте «чому мені її завжди замало» - в саме серце. Кого уявляли, коли це співали?

- Пісню писав Олександр, тому питання до нього.

- Так, можна написати гарний текст, а от передати його емоційно - далеко не кожен зможе. Так, щоб вірили саме вам.

DZIDZIO: Діти відчувають, правдивий я чи ні. Тому вони співають мої пісні.

- Так, я емоційно дуже вразливий. І вмію це передавати. Якось мені так Бог дав, щоб я співав і ці емоції виражав. По-іншому не можу. Переливаю в собі почуття - сміюсь і плачу. От чому людина плаче? То ж не від болю? Бо правдивість відчуває, чесноти їй виходять.

- Чим ви полонили дітей? Коли була на вашому концерті, увесь Палац спорту - це був стадіон малечі.

- Я не розраховував, що у мене буде така велика армія маленьких прихильників. Знову ж таки - діти відчувають, правдивий я чи ні. Тому вони співають мої пісні.

Пам’ятаю, прийшла одна маленька дівчинка до мене і каже: «Дзідзьо, подаруй мені футболку!» Кажу: «Заспіваєш пісню - подарую». Вона: «Бодя бос всіх павуків, віс їc мух і комарів». Кажу: «От заспіваєш правильно - "він їв мух і комарів", подарую». На що вона мені: «Так я ж заспівала». – «Ні, треба так: "він їв мух і комарів». Вона знову: «Віс їc мух і комарів». Завчила так! І та дитяча щирість ще більше розкрила мене бути чеснішим у творчості.

Багато батьків мені дякують за те, що вони нарешті мають час, щоб щось зробити вдома, приготувати, поприбирати, бо в цей час їхні діти дивляться і слухають в інтернеті Дзідзя.

- Минулий рік видався для вас непростим. Вас не ображало, що говорили - він поганець. От був класний, а тепер поганий. Ніхто ж не розбирається, що насправді у людини у житті сталося, та й ніхто не знатиме до кінця, адже правду знають лише двоє.

- Спочатку ображало, а потім перестало. Не всі можуть дозволити собі змовчати, не коментувати. Одне знаю точно: я це пережив, став сильнішим і зрозумів - насправді нічого страшного не сталося. Головне, що всі живі, здорові і щасливі.

- І зараз ви щаслива людина?

 - Так, вчуся нею бути.