Дмитро Комаров: Навіть коли був у дикому племені, дзвонив дружині через відеозв'язок - у вождя є роутер

Ведучий «Світ навиворіт» розповів «КП" в Україні» про розслідування в Еквадорі, подорожі в глухих диких джунглях, дачу на Верховині та пообіцяв, що покаже те, до чого журналісти ще не додумувалися.

Особистий архів Комарова

Напевно, вперше ми додзвонюємося до Дмитра Комарова за майже 12 тисяч кілометрів від домівки і розмовляємо між континентами – просто під час його експедиції в Еквадорі. Різниця в мінус вісім годин у часі - не завада, здається, скоро телеведучий навчиться і зовсім жити без сну: зйомки, монтаж - все в реальному часі. Прем'єра «Світу навиворіт» про Еквадор стартує на «1+1» вже 30 жовтня, тому Комаров, як кажуть, створює випуски з запалу з жару.

А ще на черзі – другий сезон «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим», який вийде в ефір 7 листопада. Тому передаємо вам найсвіжіші новини від нашого улюбленого телемандрівника з місця подій.

Покажемо еволюцію у прискореному темпі

- Діма, судячи з анонсу Еквадору, складається враження, що це буде просто фільм жахів.

- Це буде класика від «Світу навиворіт». Дійсно, дуже важка і справжня експедиція. Ми справді провели велику дослідницьку роботу в диких умовах, справжніх джунглях. І досліджували речі невідомі.

Племена, які ми розшукали, - це дуже показовий приклад того, як може відбуватися еволюція у прискореному темпі. Ці люди здійснили стрибок від кам'яного віку до автомобілів та смартфонів за своє життя, а не за мільйони років.

Вони народилися в лісі й взагалі не контактували із зовнішнім світом. У них було прийнято вбивати всіх, хто ступає на їхню землю, – це один із законів племені. А потім, завдяки місіонерам, які намагалися їх обернути в християнство, та обставинам, що випадково склалися, у тому числі й трагічним, вони вийшли на зв'язок із зовнішнім світом.

Ми покажемо людей, які ще у 1950-70-х роках убивали за те, що ти просто випадково опинився на їхній частині лісу, ходили з списами на полювання на кабанів і з трубками отрути кураре - на мавп, а сьогодні живуть у місті, вміло користуючись смартфонами.

Один дідуля, який особисто вбивав місіонерів списами, сидів поруч зі мною і розповідав у деталях, як це було, що він у цей момент думав, чому вирішив убити білих людей, що він наразі відчуває, чи кається… Враження дуже сильні навіть для такого досвідченого мандрівника, як я.

- Що ще шокуючого для нашого розуму ти назнімав?

– Є плем'я, зараз досить відоме, – ваорані. Воно частково стало туристичним, тобто є місця, де приймають туристів, намагаються бути сучасними. Але залишилися неконтактні групи ваорані, це тагаєрі та тароменані. І вони мене дуже зацікавили.

У 1950-х роках американські місіонери намагалися вперше вийти на контакт із ваорані. Ця операція називалася "Аука". Вони передавали їм подарунки – мачете, цукор, сіль... Племена брали ці подарунки, але нічого не давали натомість, поки одного разу не передали у відповідь шматок смаженої мавпи та живого папугу. І коли місіонери вирішили, що контакт налагоджений, настав час освоюватися і знайомитися, їх убили списами.

Я, вивчивши цю історію, вирішив пройти слідами тих місіонерів і спробував відновити хронологію подій, розібратися, що сталося, і найголовніше - зрозуміти, як ці племена живуть сьогодні. А ниніі в лісах залишилися групи тагаєрі й тароменані, які досі можуть убити тебе списом, якщо ти випадково ступиш на їхню землю.

І це не якісь містичні історії. Широко відомий випадок, коли у 2016 році вони вбили звичайного туристичного гіда, який показував іноземним мандрівникам джунглі. Він повертався з туру з дружиною на човні, зупинився, щоб розпиляти бензопилою дерево, яке перегородило їм дорогу, а його проткнули списами понад 20 разів наскрізь. Дружина зазнала поранення списом, але їй вдалося втекти.

- Тобто і зараз є такі території, які треба обходити десятою дорогою?

– Так, і ми ці території проходили. У нас буде ціле розслідування, маса інтерв'ю з родичами та близькими людей, які були вбиті вже в наш час.

Дружина вбитого гіда нам особисто розповідала, як на них напали, вона й досі чітко пам'ятає їхні обличчя, як вона прощалася з чоловіком, відпливаючи на човні та розуміючи, що ніколи його вже не побачить.

У цих племен досі збереглася традиція помсти. Навіть ті представники племені, які здобувають освіту в містах, наразі намагаються на законодавчому рівні закріпити право на кровну помсту та право на вбивство. Згідно з їхніми традиціями, якщо хтось убив їхнього родича, вони мають право також вбити. І все це відбувається у наші дні.

На вечерю у племені ваорані часто смажена мавпа

- Твоєму життю загрожували?

- Ми знаходились у глухих диких джунглях на території, де вбивають усіх. Навіть самі індіанці бояться там зупинятися. Цю зону ми проходили з особливою обережністю, дотримуючись усіх правил та інструкцій.

Загроза, як мені розповіли, є завжди. Кожен, хто туди вирушає, має розуміти, що може зустрітися з неконтактними та не повернутися.

Але окрім цих, як ти сказала, страшилок у них дуже цікава культура. Всі ми чули про отруту кураре – це коли використовують такі плювальні трубочки з отрутою. Я теж, як і всі, про них чув, багато років мріяв побачити, але їх реально ніде не застосовують, і лише в племені ваорані вперше побачив цю зброю. І вона використовується не як елемент розваги для туристів - це їхня повсякденна зброя, з якою вони щодня ходять на полювання. Трубка ця – довжиною 3-3,5 метра, і вона дуже важка. І ось 20 людей з такими трубками та сотнями стріл вибігають, кричать, дуже емоційно поводяться і ганяються лісом за тваринами, а ввечері їдять здобич. Вони харчуються сьогодні так, як і колись їхні батьки.

- Цікаво, ти десь куштував страви, дуже схожі на українські?

- Були місця, де я точно куштував страви, дуже схожі на українські. Наприклад, у племені яномамі їдять макашейру, або, іншими словами, маніоку – їстівний корінь, що нагадує картоплю.

А ось на вечерю у племені ваорані найчастіше смажена мавпа. На смак нагадує качку. І якщо для нас це шок, то для них це звичайне м'ясо.

В Еквадорі збереглися різні унікальні речі. Наприклад, якщо наші діти катаються на велосипедах, то в Андах – на ламах і навіть проводять на них перегони.

Там є безліч вулканів, у тому числі й діючих. Ми піднімалися на вулкани, але чим це закінчилося і в чому особливість наших сходжень, розповісти зараз не можу, побачите в сезоні. Але це буде щось, обіцяю, до такого журналісти ще не додумувалися.

Мені вже справді не страшно, але дуже азартно

- Ти вже казав, що твій поріг страху змістився і налякати тебе практично неможливо. Ти ж розумієш, що він зміщуватиметься й надалі? А так люди ризикують подвійно, втрачаючи голову – коли вже зовсім нічого не боїшся…

- З моменту, коли ми з тобою про це говорили, ситуація не дуже змінилася, бо поріг уже й так сильно зміщений. Мені допомагає здоровий глузд і логіка. Я реально намагаюся оцінювати небезпеку перед тим, як розпочинати той чи інший захід. Наприклад, щодо відвідування зони неконтактних – я досконально вивчив це питання, розумів, яка у нас буде команда, скільки людей, які човни, який буде рівень води, що дуже важливо для того, аби пройти шлях на великій швидкості.

- Але це все одно штука непередбачувана!

- Непередбачувана. Так непередбачувано і в Києві ходити вулицею – цегла може впасти. Намагаюся зважити всі ризики наперед. Наприклад, у нас було дуже багато переміщень джунглями на маленьких літаках, і ці польоти можна назвати ризикованими.

Маючи досвід в авіації, ми сміялися і казали: «Оце жорстка посадка!» Але для людини, яка такого досвіду не має, це здасться страшним сном. Тому що це не посадка у звичному нам розумінні – це стрибки на літаку посеред джунглів по купинах.

У джунглях мала авіація – єдиний спосіб швидкого переміщення. На жаль, там немає жодних запасних місць для аварійних посадок – це нескінченні джунглі.

Здебільшого посадки робилися на такі смуги, які злітно-посадковими назвати не можна. Це коли серед джунглів прорубується смужка 400 м спеціально для того, щоб міг сісти літак, все розраховано дуже впритул. Тому тут була дуже важливою майстерність місцевих пілотів. Проте, якби не ці маленькі літаки та не ці смуги, ми б так не вивчили цей регіон. Наприклад, тільки експедиція до ваорані у нас зайняла на човні близько 4 днів на один кінець.

Це справді вийшов пригодницький фільм, і я з величезним азартом та цікавістю займався зйомками.

А щодо ризику – ти у своє запитання буквально вклала мою відповідь. Поріг страху зміщений, так, справді мені не страшно, але дуже азартно, а якщо цього не буде, не буде цікавої програми.

- Сашу ти як заспокоюєш?

- Заспокоюю дзвінками (дружина Дмитра – телеведуча, «Міс Україна 2016» Олександра Кучеренко. – Прим. авт.). Вона мені дуже довіряє, дуже добре знає мене. Ось я вилітаю, знаходжу супутниковий роутер у джунглях та пишу дружині: «Вилітаємо». Вона відповідає: «Удачі!». Кажу, не хвилюйся, сьогодні, напевно, не напишу, бо там, де ми приземлимося, немає інтернету. Вона: "ОК, домовилися".

Моя дружина чудово знає мій характер, мій ступінь відповідальності та ретельність підходу у підготовці будь-яких питань. Саша розуміє, що я просто так з мосту не стрибну, не перевіривши десять разів страховки, і не допущу якоїсь нерозумної холоднокровності.

Ми постійно зізвонюємося. Немає інтернету – я маю супутниковий телефон. Навіть коли був у дикому племені, дзвонив Саші по відеозв'язку та показував хатину із соломи, де живу. Що цікаво, там у вождя є супутниковий роутер. І доки вождь сидить у Ватсапі, його плем'я голим іде на полювання. Такий паралельний світ.

В Україні є розкішні вагони у стилі «Східного експресу»

- Зараз ти в Еквадорі, прем'єра вже за кілька днів, 30 жовтня. Ти де програми монтуєш – на колінах?

- Наразі буде трохи простіше, бо Пакистан уже завершено. А взагалі йшло паралельно три процеси – Україна, Пакистан та Еквадор.

Диски відправляються поштою до Києва, де матеріал попередньо обробляється, я отримую чернетку, вечорами після зйомок, якщо є інтернет, переглядаю, працюю з текстами, відправляю назад, потім із правками отримую відео назад, ще раз переглядаю. Єдине - дуже складно, коли не знаєш, чи буде у тебе інтернет, і мені доводилося дуже ретельно узгоджувати з колегами графік мого знаходження біля інтернету.

Коли я перебуваю у великому місті, все простіше – прийшов зі зйомок і можу вечір присвятити віддалено офісній роботі. А коли з інтернетом нестабільно, це дуже заважає процесу, тому що все дійсно робиться паралельно і впритул.

Це важко, не приховую. Ночей, коли я спав по 3-4-5 годин на добу, у цій експедиції дуже багато.

- До цього ти дознімав у Пакистані, знімав по Україні, тепер Еквадор. Вдома ти скільки не був?

- Я завжди щонайменше півроку відсутній вдома. Це щонайменше. Буває, і 8 місяців.

- Незабаром стартує і другий сезон «Мандруй Україною з Дмитром Комаровим». Ти, наприклад, обіцяєш показати, як подорожувати потягом у стилі «Східного експресу». Та ладно! Це коштує всі гроші світу?

- Гроші чималі, але все ж таки можна подорожувати Україною у розкішному вагоні в стилі «Східного експресу». Не хотілося б всю інтригу зараз розкривати, інакше нецікаво буде дивитися серію, але ми покажемо, як відчути романтику минулого століття, коли люди гарно одягалися у сукні, фраки та їхали в розкішній атмосфері.

- Це звучить прямо як картинка з фільму - сукні, вбрання, шик, блиск.

- Так і є. І ця подорож не по знайомству, це можна купити. Можна орендувати розкішні вагони, які перетворюють подорож залізницею на відпочинок у п'ятизірковому готелі. Навіть для мене це було надзвичайно несподіваним.

Давно мріяв десь спробувати таке задоволення. Такий сервіс є у різних країнах світу, але скрізь це дуже дорого, і якось у нас ніколи не складалося. А вийшло саме в Україні.

- Що ще покажеш?

- У другому сезоні ми познайомимо глядачів з Іваном Васильовичем, який не змінює професію вже 50 років і продає у Верховині газировку з сиропом, як у дитинстві. Його кіоск – справжня визначна пам'ятка селища.

Розкажемо, як оселитися в унікальному готелі з бджолами у Петра із села Красник – там і сон на вуликах, і медовий віскі - дуже цікаве місце.

Покажемо святкування Івана Купали за гуцульськими традиціями. Це дуже незвично. Всі ми звикли, що святкування Івана Купали в основному зводиться до сцени з музикантами, а поряд люди стрибають через багаття десь на полі. А у гуцулів у Карпатах раніше це було зовсім не так.

Старійшини, які ще застали ті часи, розповіли нам, як усе відбувалося насправді. І на наше прохання це свято цього року пройшло високо в горах за всіма традиціями, яким сотня років як мінімум. Це дуже рідкісний матеріал, бо так уже не відзначають. Ми разом із гуцулами відтворили ці традиції, щоб не дати їм піти в небуття.

Мені подобається прокидатися вранці і дивитися на гори

- Відчувається, що Карпати тебе зачарували. Більше того, ти доподорожувався до покупки ділянки у Верховині. Коли ми з тобою трохи раніше розмовляли про будинок, ти розповідав, що своє помешкання з Сашею у Києві поки ще не купили, мовляв, придивляєтеся, щоб знайти те саме, своє. А тут раз – і купив.

- Ділянка у Карпатах – це зовсім інші гроші. Зараз, якщо пошукати, ще можна купити за розумну ціну – за ціною литовської іномарки, грубо кажучи. Тому, з одного боку, вийшло випадково та несподівано. З іншого, це закономірно – я приїхав, подивився та полюбив.

Потім наш гід Юра Соломченко кілька разів залишав мені ключі від свого будинку – у нього шикарний краєвид із вікна на гори, я відчував себе у ролі мешканця Верховини.

Потім ми повернулися знімати цього року. Тут я знаходжу речі, які люблю і які шукаю в усьому світі. Плюс мені сподобалася атмосфера, мені сподобалися люди та взагалі сподобалося проводити там час. До того ж Юра потихеньку мене спокушав, мовляв, чи не хочеш також тут оселитися, було б круто. І ось так потихеньку-полегеньку це трапилося: з'явився варіант у 10 соток з шикарним краєвидом – саме перед моїм від'їздом до експедиції, і я сказав «так».

- Саша схвалила твою покупку?

- Звісно, ми ж родина.

- Чи часто ви зможете туди вибиратися з вашими графіками?

– Ми ж ще навіть нічого не починали там робити. Але наразі є прикольні технології, можна звести невеликий будиночок від 25-30 квадратів. Туди ж приїжджаєш заради краєвидів. Поки що фантазую: обов'язково панорамне вікно та невелика тераса з видом на гори.

Мені дуже захотілося. Я людина азартна, і коли загоряюся, мене складно зупинити (сміється). Приїжджаючи до Верховини, розумів, що хочу там жити, хочу мати там свій куточок - і не стримався. Розумію, що місяцями там не житиму, але такий варіант дачі мені дуже цікавий. Мінус одна мрія із великого списку.