Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
4 мая
Загрузить еще

"Чувствуется запах перегара", или Хроника бюджетной ночи

Фото: Фото: УНИАН

С полуночи и до 5 утра парламентарии обсуждали правки в Налоговый кодекс. Спикер Рады Андрей Парубий 11 раз проводил рейтинговое голосование, по крупицам собирая голоса.

- Коллеги, я прошу обеспечить персональное голосование всех депутатов. Коллеги, займите рабочие места, нам не хватает буквально несколько голосов, - просил парламентариев Парубий.

В итоге закон приняли, когда на табло высветилась цифра в 248 голосов. После этого депутаты без перерыва приступили к обсуждению госбюджета, который спустя час в 6.00 приняли.

"КП в Украине" внимательно изучила стенограмму вечернего заседания Верховной Рады и выбрала самые интересные реплики депутатов. 

19:17:14

Председательствующий Андрей Парубий:

Я зробив усе можливе для того, щоб ми змогли вчасно розглянути бюджет, і я просив, щоб до другої години тільки були правки до Податкового кодексу. На жаль, їх сотні і сотні надійшли..

Поки комітет працює, там, де  велика кількість людей, я оголошу перерву, а потім ми зберемося після перерви, і ми завершимо розгляд  цього законопроекту. І, колеги, це буде правильно, це буде справедливо. Я спитався в комітету, скільки треба часу. Реально до 21:30 я оголошую перерву, колеги. Це реальний стан. Так, до 21:30, колеги. Але це буде час і на обід, це буде час і комітетам провести всі засідання.

І я прошу, колеги, всіх з розумінням до цього  віднестися, щоб ми до 21:30… до 21:30. Ви зможете подзвонити сім'ям і сказати, що приїдете додому пізніше.

Парубий объявил перерыв до 21.30, но комитет не успел рассмотреть правки в Налоговый кодекс, поэтому перерыв продлили сначала  до 23:30, а затем еще раз до 1.00.

01:08:56

Председательствующий Андрей Парубий:

Отже, колеги, увага, ніхто не передбачав, що так довго буде тривати податковий комітет. Тільки півгодини тому прийняли рішення. Ви би пішли та попрацювали з ними перед тим, як сміятись. Півгодини тому прийняли рішення, тільки зараз підписується таблиця, відповідно, на друк її піде ще десь півгодини. 

Парубий не ставил правки в Налоговый кодекс на голосование, пока все депутаты не вернулись в зал.

01:22:10

Председательствующий Андрей Парубий:

...Колеги, багато хто  є в кулуарах, будь ласка, зайдіть в зал, будь ласка, займіть робочі місця. Заходимо, займаємо робочі місця.

01:28:40

Председательствующий Андрей Парубий:

Динаміка хороша, динаміка сильна. Колеги, правда полягає в тому, що багато депутатів знаходиться просто в кулуарах. І необхідно зробити одну просту річ: вийти і запросити їх з кулуарів в зал. Я дуже прошу, колеги, всіх запросити в зал і прошу включити по фракціях.

Колеги, я прошу запросити всіх з кулуарів в зал, будь ласка.

Отже, зайшли депутати в зал. Колеги, я прошу всіх змобілізуватись. Колеги, я прошу зайняти робочі місця. Я знаю, що всі втомлені, колеги, всім нелегко, і, повірте нам, в президії зовсім не легше, як всім депутатам. Я прошу просту річ, зайти з кулуарів в зал для того, щоб підтримати закон, який об'єднуючий для всіх.

Зайшло ряд депутатів. Отже, колеги, я ще раз ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду.

Отже, колеги, будь ласка,  зайдіть, я почекаю ще 10 секунд, заходіть, будь ласка. Займайте робочі місця.

Геращенко и Парубий приглашали депутатов из кулуаров в зал. Фото: rada.gov.ua

01:52:37

Народный депутат Юрия Левченко заявил, что некоторые его коллеги распивают алкоголь прямо в сессионном зале.

Юрий Левченко, внефракционный:

Зайшовши в сесійну залу тільки що, перше, що відчувається, це прямо відчуття перегару в повітрі. Перегар просто відчувається в повітрі. Оце стільки народних депутатів відверто останні кілька годин наливали собі і дуже добре вживали. Ну, це ота реальність, яка зараз відбувається, і зараз такою Верховною Радою зараз хочуть голосувати бюджет.

01:57:58

Вице-спикер Рады Ирина Геращенко:

Я хочу нагадати, що в приміщенні Верховної Ради України заборонено вживати алкогольні напої і в буфеті вони не продаються, тому я прошу на це звернути увагу.

Председательствующий Андрей Парубий:

Колеги, заходіть в зал, я прошу запросити всіх з кулуарів в зал.

05:10:30

Максим Курячий (БПП):

Все, дякую, дякую.

Добрий ранок, шановні колеги! Дуже жвава дискусія у нас в сьогоднішню ніч, але врешті-решт вона все-таки продуктивна, і ми маємо ухвалити основний фінансовий документ. Консультації тривають досі, і після чергових консультацій мені доручили озвучити такі пропозиції...

Курячий выступал больше трех отведенных регламентов трех минут. Микрофон выключают.  

Председательствующая Ирина Геращенко:

Будь ласка,  хвилину завершити.

Будь ласка, хвилину завершити. Всім буде хвилина завершити, обговорюємо бюджет. Бюджет – це хвилина завершити.

Мікрофон, будь ласка, увімкніть народному депутату Курячому, хвилину. Це диверсії, диверсії якісь.

05:19:19

От фракции "Видродження" ни один депутат госбюджет не поддержал. Бондарь объяснил почему.

Виктор Бондарь, "Видродження":

Шановні колеги, безумовно, зараз розглядається  найголовніший документ, який буде формувати  принципи життя всієї країни на наступний рік.

Я хочу сказати, що, напевне.  Більш цинічного документа по відношенню до українців за останніх 20 років країна не  бачила. Нам пропонується підняти тарифи, в той час за рахунок підняття цих тарифів пропонується  ще додатково отримати в бюджет України 9 мільярдів гривень за рахунок знову ж таки громадян України. Це ті суми, які вони передбачають як частину від прибутку "Нафтогазу України" внаслідок саме підвищення цих тарифів. Тобто і тарифи хочуть підняти, і ще додатково грошей в бюджет отримати від наших же сплачених коштів...

На жаль, уряд не зайнятий цим, уряд зайнятий найбільше тільки обслуговуванням Міжнародного валютного фонду. І головний пріоритет на наступний рік – це як обслуговувати, набиратись кредитів і як погашати минулі кредити.

Де тут українці, де тут українська промисловість, де відродження української економіки? А на це питання відповіді у них немає. У них головна задача – добути до березня місяця, переступити цей виборчий період, дальше якимось чином дотягнути до осені, а там будь, як буде.

05:22:35

От фракции "Бактькивщины" выступает Вадим Ивченко. Говорит лозунгами из предвыборной компании Юлии Тимошенко.

Вадим Ивченко, "Бактькивщина":

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ви знаєте, "Батьківщина" не буде голосувати за запропонований бюджет.

"Батьківщина" не буде узаконювати ті драконівські тарифи, які фактично є в цьому бюджеті, це 8 тисяч 500 за один кубометр газу...

"Батьківщина" не буде голосувати за бюджет, де є така новела, коли ми вводимо фонд Президента і даємо власне йому 1 мільярд на підкуп перед виборами виборців.

К утру все хотели спать, но чего не сделаешь ради страны. Фото: rada.gov.ua 

05:26:22

Из "Самопомичи" не было ни одного голоса "за".

Татьяна Острикова, "Самопомич":

Шановні колеги, шановні українці! Ми вважаємо, що бюджет 19-го року складений не для українців і не в їх інтересах. Він складений урядом з однією лише метою: якнайшвидше отримання траншу Міжнародного валютного фонду з тим, щоб уникнути дефолту. Адже ця влада докерувалася...

Вже у всіх на устах збільшення фінансування для президентського фонду. Я хочу спитати: від коли це у нас кошти платників податків – 1 мільярд гривень – стали називатися фондом Президента?

05:31:13

Из "Оппозиционного блока" госбюджет поддержали четыре депутата -  Татьяна Бахтеева, Дмитрий Добкин, Владимир Гусак и Юрий Мороко. Но на утро депутаты заявили, что они не голосовали за документ, а их голоса засчитали по ошибке.

Александр Вилкул, "Оппозиционный блок":

Шановний народе України, сьогодні найважливіший день для багатьох провладних народних депутатів та влади в цілому, тому що це день дерибану державного бюджету, останнього дерибану. Влада ж у нас проєвропейська, коаліція у нас проєвропейська, всі європейці і це, мабуть, нова добра європейська традиція, яка існує у всіх без винятку країнах Європи приймати бюджет о 6-й ранку, так, щоб ніхто не бачив під покровом темряви...

Ті, хто зараз при владі, розуміють, що їх більше не виберуть і хочуть урвати народних грошей в останній раз по максимуму. Але бюджет не гумовий. На кому економлять, щоб заробити  собі більше грошей, але, вірніше, вкрасти? На народі. Урізають соціальні виплати, наприклад, зменшують фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг і тарифи піднімають. Ми голосуємо проти, червоними кнопками...

Ми переможемо на наступних виборах і переглянемо стратегію руху країни.  Замість того, щоб набирати кредити, як роблять зараз, забезпечимо розвиток економіки, створення робочих місць. Це і забезпечить реальне збільшення зарплат, пенсій, поверне   впевненість у завтрашньому дні.

05:42:11

Из "Радикальной партии" не было ни одного голоса "за".

Олег Ляшко, "Радикальная партия":

Бюджет має прийматись не для кредитів Міжнародного валютного фонду. Бюджет має прийматись: для   економічного розвитку, для стимулювання власного  національного виробника, для збільшення  добробуту в кожній українській сім'ї. А ви замість добробуту даєте людям жебрацтво,  бідність,  приниження і залежність. От що ви робите...

Тому ми не будемо голосувати за цей бюджет. Але я вам скажу, шановні колеги і дорогі українці, що ми зробимо. Після президентських виборів, перше, що я зроблю – ми радикально переглянемо бюджет. Ми збільшимо радикально зарплати вчителям, лікарям, інвестиції в освіту і в охорону здоров'я для того, щоб Україна була успішною. Ми радикально збільшимо пенсії для мільйонів українських пенсіонерів, які сьогодні через цю владу жебракують. І ми змусимо бюджет працювати на відновлення економіки і на добробут кожної української сім'ї. 

05:51:11

Председательствующий Андрей Парубий:

Отже, виступи від народних депутатів завершені. Я запрошую усіх народних депутатів в зал приготуватись до голосування. Я прошу, колеги, усіх зайти в зал. Я знаю. Зараз даю заключне слово заступнику голови комітету Сергію Івановичу Мельнику. Потім від уряду Володимиру Борисовичу Гройсману, і ми переходимо до голосування. Я прошу усіх заходити в зал. Два заключних слова і голосування.

05:53:57

Председательствующий Андрей Парубий:

Прошу всіх бути на місцях. Володимир Борисович, будь ласка. Всіх прошу зайняти місця. Подивіться, кого нема поруч і запросіть в зал. Щоб потім ми не чекали і не переголосовували. Запросіть всіх в зал. Будь ласка.

05:55:17

Премьер-министр Владимир Гройсман:

Насправді, можливо, по-різному відноситись до проекту бюджету на 19-й рік. Абсолютно природньо, коли опозиція говорить, що він не такий. Але завжди приходить час, коли опозиція якісна приходить до влади і потім вона починає захищати бюджет, а інша опозиція починає їх критикувати. Це нормальний процес.

Але найголовніше, що у нас сьогодні є – це наш обов'язок забезпечити в країні стабільність і розвиток. Ми розпочали багато процесів, реформ і перетворень. І бюджет країни є абсолютно ключовим інструментом реалізації цих завдань...

І ще що я хотів би сказати: перед нами стоять ще величезні виклики, це помилки минулого, коли країна має більше 50 мільярдів накопичених доларів боргів, а це один бюджет країни, за який ми з вами маємо зараз розраховуватись. Це 417 мільярдів, які могли бути направлені на нову освіту, на дитячі садочки, на інфраструктуру, на стимулювання економіки, на підвищення…

Гройсман уговаривал депутатов голосовать за бюджет. Фото: УНИАН

Председательствующий Андрей Парубий:

Я прошу усіх приготуватись до прийняття рішення і повернутись на свої робочі місця.

І я ставлю… Ми завершили обговорення, переходимо до прийняття рішення. Не відходьте від своїх робочих місць, щоб карточки були вже для голосування готові

06:01:11

Председательствующий Андрей Парубий:

За-239

Рішення прийнято.

І відповідно до статті… Два голосування, колеги, два, не відходіть!

Ставлю на голосування проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" для прийняття в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати. Бюджет в цілому. Голосуємо з правками Вінника, Курячого, Силантьєва. Голосуємо. І техніко-юридичними правками. Прошу голосувати, прошу підтримати.

06:01:46

Председательствующий Андрей Парубий:

За-240

Бюджет України прийнятий. Рішення прийнято і Державний бюджет України на 2019 рік прийнято.

Колеги, завтрашній день ми скасовувати не будемо.  Колеги, це був важкий день напружений. Завтра ми розглянемо постанови про відхилення прийнятих сьогодні законів. На жаль, багато депутатів внесло такі постанови, і ми маємо їх розглянути. Сьогодні, сьогодні, так.

Отже, колеги, зараз я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую всім за напружену працю. Завтра ми збираємося в залі для продовження нашої роботи. Сьогодні, сьогодні. Сьогодні ми збираємося в залі для продовження нашої роботи. Сьогодні о 10 годині ми збираємося в залі і продовжуємо нашу роботу, колеги. Ми завтра зробимо скорочене засідання за згодою всіх. Скорочене засідання завтра зробимо. Сьогодні. Сьогодні зробимо.

Фото
Фото
23 Ноября 201814:02

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Верховная Рада впервые за 14 лет приняла госбюджет вовремя

В этом году за главную смету страны проголосовали в 6 утра 23 ноября. Впервые за последние 14 лет, со времен премьерства Виктора Януковича, бюджет утвердили до 1 декабря, как того и требует закон. Это пункт премьер-министр Вдадимир Гройсман наверняка запишет в список своих достижений. 

5 новшеств Бюджета-2019: как изменятся зарплаты, пенсии и тарифы

В целом, если почитать документ, складывается впечатление, что мировой финансовый кризис, который прогнозируют на следующий год, обойдет Украину стороной.