Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Факт. Михайло Поплавський і Олег Винник відродили "Українську пісню року"

Факт. Михайло Поплавський і Олег Винник відродили

Шоу почалось уже на червоному хіднику

У Національному палаці мистецтв "Україна" відбулась церемонія нагородження премією "Українська пісня року-2019". Грандіозному концерту, на якому звучали проникливі українські пісні від українських же виконавців як відомих і заслужених, так і молодих, передувала традиційна червона доріжка. TARABAROVA, KHAYAT, Віталій Козловський, Ніна Матвієнко, NК та інші зірки поспілкувалися з гостями вечора і відзначили, важливість повернення проєкту "Українська пісня року".

– Ця премія дуже важлива. Адже і співакам, і слухачам необхідно, щоб був стимул, щоб слухали українську пісню. Коли буде стимул, от тоді ми будемо цікаві і в Європі, і в Америці, і в Австралії. І сьогодні в мене емоції зашкалюють, адже коли я співаю, то завжди намагаюсь підняти людям настрій, – відмітив один із учасників церемонії DZIDZIO.

Піднімав і гостям, і учасникам, і журналістам настрій своїми жартами головний вусань країни Павло Миколайович Зібров, який, зокрема, поділився лайфхаками, як зробити так, щоб посилити звучання голосу перед виступом.

 

– Я не спав сьогодні, – розповів співак. – Мені снилися глядачі, прогон, Михайло Михайлович Поплавський, балет його знаменитий. Але я підготувався. І зачіску зробив, і костюм ось від Версаче. І геть не нервуюсь, тому що Михайло Михайлович продумав цей момент, і в гримерці на мене чекає гарний фуршет, є навіть коньяк. І замість того, щоб розспівуватись, можна випити 50 грамів – не більше – коньяку. Тоді зв’язки стають більш еластичними та м’якими. Це придумали італійські співаки десь 400 років тому.

Під час брифінгу перед концертом автор ідеї, меценат, генеральний продюсер і власник торгової марки "Українська пісня року", народний артист України Михайло Поплавський акцентував, що, хоча премію було створено у 2004 році, зараз вирішили дати їй нове дихання та змінити концепцію, залучаючи талановиту та професійну молодь.

– Разом з Олегом Винником ми вирішили відновити проєкт "Українська пісня року", щоб відзначити кращих виконавців країни, які створюють унікальну сучасну музику, хто розвиває культуру і прославляє Україну в світі, а також зміцнює нашу духовність. Віднині ця церемонія буде щорічно, ми плануємо надалі проводити її у листопаді-грудні – і щоб до Нового року вона виходила в ефір наших національних телеканалів. Ми вклали дуже багато праці, душі і серця, щоб ви побачили цей інноваційний проєкт. А найголовніша ідея була у нас з Олегом, щоб виступало якомога більше молодих виконавців – в ротації на радіо, телеканалах – щоб у них була можливість проявити себе. Щоб їх засвітити, тому що часто молодим і талановитим досить важко пробратися у ефір, – підкреслив Михайло Поплавський.

 

Підтримав колегу та натхненника і співак Олег Винник.

– Молоді сучасні виконавці, які отримують свої мільйонні перегляди в Youtube, повинні разом із метрами стояти на головній сцені країни і отримувати свої заслужені нагороди. Адже вони майбутнє нашої пісні і нашої нації, – сказав Олег Винник і наголосив, що вперше будуть відзначені також автори текстів та музики відомих хітів, які співає вся країна.

 

Від глибин української пісні до вершин музичної творчості

А потім був концерт – вільних місць у палаці "Україна" не залишилось. Ще б пак, адже у глядачів була можливість не лише насолодитися виступом улюблених виконавців, а й порадіти за те, що їх вклад у розвиток вітчизняної культури гідно оцінено.

Ведучі церемонії – Катерина Осадча та Юрій Горбунов – цього разу спілкувалися з гостями не зі сцени, а виходили до глядацької зали, що робило атмосферу вечора ще затишнішою.

 

Для виконавців сцену перетворили на сходи, що переливались різнобарвним сяйвом під час світлового шоу. Виступ артистів в такому форматі виглядав символічно – мовби з вершин музичного Олімпу вони спускалися в саму глибину української душі-пісні і приносили її в дар глядачам.

Над постановкою яскравого шоу працювала ціла команда професіоналів, більшість з яких випускники Київського національного університету культури і мистецтв. Серед них – режисерка-постановниця, кліпмейкерка Катя Царик, одна з найталановитіших і затребуваних вітчизняних режисерок, а надсучасні світлові і звукові ефекти – результат роботи керівника компанії ALIGHT Володимира Андрусишина, який створює шоу по всьому світу.

Відкривала церемонію Настя Каменських – NK, з піснею "Обiцяю", яку вона присвятила своєму чоловікові Олексію Потапенку.

Премії і дипломи вручали і виконавцям пісень, і авторам слів, і композиторам. Варто відзначити, що багато хто зі співаків сам створював свої пісні, як, наприклад, володар чарівного голосу Олександр Пономарьов, який заворожив ліричною композицією "Я закоханий" або фактично дебютант (всього рік на сцені), але вже цілком впізнаваний молодий виконавець KHAYAT з піснею "Осока".

 

До глибини душі і до сліз зворушила глядачів пісня "Чарівна скрипка" у виконанні Ніни Матвієнко на музику Ігоря Поклада. Автор слів Юрій Рибчинський відзначив, що написав він цю пісню ще 1969-му – і ось уже півстоліття вона не йде зі сцени. Метрів вітчизняної естради було нагороджено спеціальними преміями "Легенда української пісні".

 

Також учасниками церемонії стали TARABAROVA ("Мені казково"), Віталій Козловський ("Мала", композитор і автор слів Дмитро Баннов), LAUD ("У цю ніч"), гурт DILEMMA ("Камікадзе"), неповторний Павло Зібров ("Вуса-бренд", композитор Юлік, автор слів Петро Мага), Наталія Бучинська ("Не питай", композитор Руслан Квінта), обличчя українського фольклору ТАЮНЕ ("Солодкі сльози"), MELOVIN ("Вітрила"). Запальний DZIDZIO ("Вихідний"), Сергій Бабкін ("Єви та Адами"), Наталія Могилевська ("Я покохала"), Michelle Andrade ("Не знаю", автор пісні Олексій Потапенко).

Всі учасники відзначали, що для них велика честь і натхнення писати для українців нові пісні і тим робити українського слухача щасливішим.

Фенікс української пісні розправив крила

Справжній сюрприз чекав глядачів на виступі Олега Винника. Співак подарував слухачам аж чотири пісні – "Роксолана", "Наталі", "Як жити без тебе" і одну з найулюбленіших українцями (точніше, українками) "Вовчиця". Зал підспівував виконавцю хором, а молодші глядачі навіть влаштували танці.

– Я вдячний богу, що він звів мене з Михайлом Михайловичем, який запропонував мені співпрацю. Це гідна справа – бути причетним до організації Національної премії "Українська пісня року". Це прекрасна мотивація для молодих і талановитих артистів виконувати саме українську пісню, – заявив Винник зі сцени. – І особливо важливо, що ми нагороджуємо сьогодні ще й авторів – у нас з'явилася можливість дізнатися про тих, хто пише ці пісні.

Завершував концерт сам Поплавський. Генеральний продюсер національної премії був відзначений спеціальною нагородою "Гарант української пісні".

 

– Ми відродили історичний та епохальний проєкт, – каже він. – І щороку будемо відбирати тих, хто піднімає дух української нації. Буде українська пісня – буде і Україна, будемо і ми – українці!

А виступ співаючого ректора, як завжди, вилився у феєрверк, вибух кольорів та емоцій. Михайло Поплавський віддавав залу неймовірну кількість бурхливої енергії, виконуючи улюблені хіти "Жінка-свято" і "Я твій Міша". Окрасою сцени був і його шоу-балет.

Ну, а головне, що глядач у черговий раз переконався, що українська пісня неймовірно багатогранна: драйвова й автентична, магічна і пристрасна, весела і загадкова.

– Фенікс української пісні знову розправив крила. І це все завдяки вам, Михайле Михайловичу, зазначив ведучий Юрій Горбунов та підсумував: – Але найцікавіше у нас попереду. До зустрічі на церемонії "Українська пісня року-2020"!

ДОВІДКА "КП"

Проєкт "Українська пісня року" (раніше "Наша пісня") був створений в 2004 році з ініціативи Михайла Поплавського. Практично 90% національного радіо- і телеефіру в той час займала іноземна музика. Михайло Поплавський разом із командою однодумців вирішив популяризувати українську пісню і виконавців щорічною премією, залучаючи до них увагу громадськості. Різні жанри, стилі, молодь і легенди сцени – єдина вимога до них –- пісня повинна звучати українською.

У 2012 році премія вийшла на міжнародну арену. До Книги світових рекордів Гіннеса увійшов національний проєкт "Пісня об'єднує нас" як найтриваліший музичний телемарафон національної пісні у прямому ефірі. Він тривав 110 годин без перерви на новини та рекламу. А виступили на ньому більше трьох тисяч виконавців як народної, так і сучасної української пісні. Рекордний телемарафон побачили в 155 країнах.

У 2017 році церемонія нагородження національною премією "Українська пісня року" проводилась у Варшаві.

Новости по теме: Михаил Поплавский