"Как-будто вагон конфет "Рошен" продал, а не военное положение вводит"

Как Порошенко и Гройсман убеждали депутатов голосовать за военное положение, и почему те сопротивлялись.

Фото: Оскар ЯНСОНС

Экстренное заседание Рады началось в 16.30 с опозданием в полчаса. Депутаты выдвигали президенту свои условия, на которые он в конце концов согласился. Спустя пять часов уговоров, дискуссий, переговоров, оскорблений, извинений и потасовок 276 народных депутатов поддержали введение военного положения сроком на 30 дней на территории 10 областей. "КП в Украине" изучила стенограмму вечернего заседания Рады и выделила самые интересные моменты. 

Пятый год идет война...

16:38:40

Председательствующий Андрей Парубий: 

Шановні колеги, соратники, вже п'ятий рік триває російська агресія проти України: окуповано Крим і частину Донецької і Луганської областей. Практично щодня на Донбасі позиції наших військових обстрілюють російські терористи. Але вчора вперше Російська Федерація - згідно з Будапештським меморандумом одна з країн-гарантів безпеки України, - відкрито, не ховаючись, застосувала проти України Збройні Сили. Якщо навесні 14-го року ще намагались закамуфлювати своїх бійців під "зелених чоловічків" і намагались показати, що це лише активісти-ополченці, то тепер світ побачив очевидні і незаперечні докази російської агресії. (Шум у залі).

Адже весь світ став свідком, як російські військові кораблі під російським прапором атакують українські кораблі. Держава Україна повинна реагувати адекватно, рішуче і швидко. Тому я повністю підтримую рішення РНБО про запровадження воєнного стану в Україні. Напад на наші кораблі – це пряма, неприхована військова агресія проти України...

В это время фракции "Радикальной партии" и "Батькищины" блокировали трибуну. они требовали перед голосованием провести консультации с президентом Петром Порошенко, чтобы убедить его изменить указ. Депутаты хотели сократит действие военного положения с 60 до 30 дней, ввести его только на территории определенных областей и отдельно принять закон, который бы подтверждал, что президентские выборы пройдут в срок.

Парубий объявил перерыв на 10 минут, но в итоге он затянулся на 2 часа. Все это время депутаты общались между собой.

 

Два часа депутаты обсуждали текст президентского указа о военном положении.
Фото: ЯНСОНС Оскар

"Дайте услышать ответы, это не сцена"

19:39:03

Глава СНБО Александр Турчинов:

...У зв'язку  з введенням в Україні воєнного стану тимчасово на період дії  правового режиму  воєнного стану можуть – шановні депутати,  я підкреслюю, можуть –  обмежуватися конституційні  права і свободи людини і громадянина відповідно до законів і Конституції України.

Хто дивився вчорашнє засідання Ради  національної безпеки  і оборони, той міг побачити у виступі Президента жорстку позицію, що він не планує застосовувати цю норму, але у випадку загострення умов, загострення військової ситуації, посилення агресії Російської Федерації ми повинні мати такий інструмент і таку можливість під час введення воєнного стану.

Турчинов пересказал депутатам, куда и как двигались украинские корабли.
Фото: ЯНСОНС Оскар

19:45:03

Виктор Кривенко, внефракционный:

...Яка саме така от кричуща необхідність, що треба приймати сьогодні? Чому ми не можемо це приймати завтра разом з внесенням змін до законодавства, щоб забезпечити вибори місцеві, у нас 120 громад йдуть на вибори до ОТГ, щоб забезпечити голосування дати президентських виборів, щоб це не говорили, що це використовується для того, щоб перенести вибори Президента і їх не проводити?

Дякую.

19:45:51

Турчинов:

Я переконаний, що всі депутати знають, що президентські вибори починаються з 1 січня року наступного. Тому, шановні колеги, всі звинувачення є фактично політичною спекуляцією, я не хочу нікого образити.

Дякую.

19:47:08

Олег Ляшко, "Радикальная партия":

Олександр Валентинович, в указі Президента зупиняються конституційні права громадян, зокрема, стаття 53 "Кожен має право на освіту". Скажіть, будь ласка, яким чином позбавлення українців права на освіту допоможе звільненню України від російської окупації. Ви пропонуєте зупинити право на освіту, на спілкування рідною мовою, на підприємницьку діяльність. По-моєму, ви оголошуєте війну не проти агресора, а проти українських громадян на право жити вільно в рідній країні. От що ви робите зараз.

Турчинов:

...Я переконаний, що той, хто читав Закон "Про правовий режим воєнного стану", той розуміє, що воєнний стан – це і є обмеження прав і свобод громадян, про що… (шум у залі) ініціатор повинен інформувати Організацію Об'єднаний Націй. І сам у випадку військових провокацій, військових дій, які можна передбачати на підставі тої цинічної...

Председательствующая Ирина Геращенко:

Будь ласка, 30 секунд завершити. Я ще раз хочу звернутись до сесійної зали. Шановні колеги, я переконана, що нашим телеглядачам-українцям не так цікаві питання, як також і відповіді. Дайте, будь ласка, можливість почути всім відповіді, а не ваші прекрасні питання і аплодисменти. Це не сцена!

Будь ласка, 30 секунд.

Турчинов: 

Що стосується освіти, коли буде загроза дітям - будуть закривати школи; коли буде необхідно закривати підприємства - будуть закриватись підприємства. Чітке обмеження прав і свобод зафіксовано у 8 статті закону, на який я посилаюся. І саме прошу народних депутатів...

19:50:47

Рефат Чубаров, "БПП":

Шановний Олександре Валентиновичу, я буду підтримувати введення воєнного стану, але, вважаю, цього недостатньо. Виходжу з того, що якомога швидше РНБО має затвердити покроковий план дій, спрямованих не тільки на відсіч новим агресивним діям Росії, але таких, які, що будуть сприятимуть деокупації Криму та інших тимчасово окупованих територій України. Взагалі я виходжу з того, що  новий акт агресії Росії має бути реально перетворений на початок деокупації Криму.

Отже, шановний Олександр Валентинович, коли ми будемо бачити цей план?

Во время перерыва министры заскучали.
Фото: ЯНСОНС Оскар

19:51:34

Турчинов:

Шановні колеги, я дякую за запитання. І хочу сказати, дійсно, для нас принципово не тільки захистити Україну, для нас принципово відновити територіальну цілісність України і відновити і Донбас, звільнити окуповану територію Донбасу і Криму.

Але, шановні колеги, я звертаюсь до вас, народних депутатів. Запорукою нашої перемоги, нашої стійкості є наша єдність. А те, що демонструє протягом 3 годин парламент, – це є ганьба. (Оплески).

19:52:55

Глава МИД Павел Климкин:

Шановні пані та панове народні депутати! Шановні колеги! Я заздалегідь перепрошую, що буду застосовувати юридичну термінологію і посилатися на деякі документи міжнародного права. Оскільки я хочу, щоб кожен українець зрозумів, що саме порушила Росія і які акти агресії вона здійснила стосовно України....

20:04:07

Егор Соболева, "Самопомич":

Пане міністре, ми вважаємо, що це обов'язок і парламенту і Президента проголосити воєнний стан після  того як на нашу державу напали. Ми також пропонуємо, щоб це не були просто слова. Якщо ми в стані війни з Росією вже п'ятий рік, ми пропонуємо: розірвати дипломатичні стосунки, запровадити візи для громадян Російської Федерації і припинити закуповувати в росіян товари, які ми можемо виробляти самі або купувати в країнах-партнерах. Тоді це буде серйозний крок, в тому числі, який покаже нашим міжнародним партнерам, що ми дотримуємося політики санкцій, які не дозволять Путіну далі фінансувати війни проти України і інших країн світу.

Климкин:

Що стосується відносин з Росією, я завжди дуже чітко це казав: нам за визначенням ці відносини непотрібні і у нас нема за фактом таких відносин. Але ми маємо знайти форму, яким чином і хто буде допомагати і турбуватися, бо, на жаль, 2,5 мільйони українців, які ще знаходяться в Російській Федерації, і робити всю ту роботу, яку роблять наші консули в контексті допомоги політичним в'язням. Ми ведемо цю роботу. Ми вважаємо, що у нас є опції, можливо…

Я хотів просто завершити, оскільки це важливе питання і воно всіх нас цікавить. Для нас, звичайно, для дипломатичної служби навіть емоційно було б краще мати наших дипломатів тут і щоб вони не знаходились під постійною небезпекою. Це прекрасно зрозуміло. Але поки ми не знайдемо ефективну форму допомоги українцям, ми її шукаємо, і я сподіваюсь, найближчим часом зможемо запропонувати рішення, ми не будемо приймати невідповідальних рішень щодо того, щоб піти відповідно з Росії. Зараз наші дипломати не здійснюють жодної дипломатичної   діяльності за визначенням. Це тільки допомога українцям і консульська діяльність, про це можу сказати відповідально.

Геращенко пригласила к трибуне начальника Генштаба Виктора Муженко. Он пересказал, куда именно двигались наши военные корабли и как и когда их задержали.

 

Гроймсан в ожидании слова.
Фото: ЯНСОНС Оскар

20:21:03

Борис Тарасюк, "Батькивщина":

Дякую.

Маю декілька запитань, пане начальнику Генерального штабу.

Яким чином воєнний стан забезпечить безпеку воєнних катерів українських, сприятиме звільненню окупованих районів Донбасу або Автономної Республіки Крим? Перше запитання.

Друге. Чи не варто було запровадити воєнний стан відразу після Іловайської трагедії?

І третє запитання, і третє запитання. Яка доля наших моряків, крім тих, що ви назвали поранених? Де вони знаходяться? В якому стані? Чи є зв'язок?

Дякую за відповіді.

20:21:49

Муженко:

Почну з крайнього запитання: щодо долі наших моряків. По трьом пораненим – я сказав, що вони знаходяться в міській лікарні імені Пирогова  міста Керчі, по решті місця їх знаходження на цей час нам невідомі. Вони були розосереджені по місту, можливо, навіть в інших містах, і зв'язку на сьогоднішній день з ними немає. Інформацію про поранених ми отримали через Червоний Хрест. (Шум у залі)

Всього 23 чоловіки було: 3 поранених, ще 20, які знаходяться в різних місцях, які нам невідомі.

Председательствующий Парубий. Дякую вам, колеги. (Шум у залі)

Ви ще не завершили відповідь?

Муженко:

Відповідаю. І по Іловайську, і на перше питання. Те, що стосується, наскільки воєнний стан забезпечить безпеку наших кораблів. Я думаю, що введення воєнного стану забезпечить не тільки…

Парубий: 30 секунд.

Муженко:

…наших кораблів. Введення воєнного стану направлене для того, щоб забезпечити безпеку нашої держави.

Гройсмана и Ляшко редко можно увидеть вместе.
Фото: ЯНСОНС Оскар

"Как-будто вагон конфет "Рошен" продал..."

20:23:18

Сергей Каплин, "БПП":

Шановний пане Голово, я хотів попросити вас зробити виключення і задати зараз запитання, право задати запитання Прем’єр-міністру України, це турбує надзвичайно людей.

Чи можете ви, пане Прем’єр, гарантувати, що пенсії, субсидії, соціальний захист і зарплати простих українців будуть недоторканні і     збережуться в повному обсязі? Це питання, яке сьогодні турбує простих українців і турбує мене як керівника Комітету з питань  соціальної політики.  В разі введення воєнного стану. (Шум у залі)

І не треба кричати! Людей турбує те, що їм сьогодні належить, і що ви завтра  можете у них забрати. Для того, щоб отримати соціальний захист.

Парубий:

Дякую.

Повідомляю вам, ви не маєте права  в цьому розділі задавати питань Прем’єр-міністру України. Тому я передаю запитання для наступного. Матузко Олена Олександрівна.

Будь ласка,  Матузко Олена. 

20:27:24

Олег Березюк, "Самопомич":

Конституційним обов'язком держави і всіх гілок є те, що, коли на державу і на людей нападає ворог, треба використовувати військо, зброю і вводити воєнний стан.

В стані війни Україна з 2014 року. Іловайськ, Дебальцеве – ніхто не бігав за парламентом, ввести воєнний стан. І сьогодні генерал, керівник Генштабу, також про це не згадав. Чому тоді не прийшли до парламенту?

І сьогодні по великому рахунку ця пропозиція не є до кінця чесною, бо разом з Указом про введення воєнного стану Президент України зобов'язаний внести Указ про використання Збройних Сил України, як він буде використовувати воєнний стан, де обмежуються права і свободи громадян, і люди на це погоджуються через наше з вами голосування, буде використаний для того, щоб побороти ворога.

Але сьогодні ми цього також не маємо. Нам з 2014 року втуляли Мінськ, який і сьогодні, коли ми проголосуємо Закон про воєнний стан, просто буде справжнім банкрутом політичним і доказом того, що це було неправильно. Крім воєнного стану, нам сьогодні треба обов'язково розірвати дипломатичні відносини, закрити консульські представництва. Нам потрібно заборонити російські канали і торгівлю з Росією. Нам потрібно ввести мораторій і припинити, якщо вже йде, приватизацію критичної інфраструктури, енергетичних станцій, "Укратом" і інших. Кому вони продадуться – вам? Ні, не вам – ворогу.

Лидер "Радикальной партии" в окружении соратников.
Фото: ЯНСОНС Оскар

20:30:36

Ляшко:

Олег Ляшко, Радикальна партія. Колеги, ви бачите, тут стоять для Президента суфлери, тобто Президент, який вводить воєнний стан, без суфлера не може про це оголосити. Більше того, коли я дивився оголошення Порошенка про те, як він вводить воєнний стан, у нього було таке задоволене обличчя, наче він вагон конфет "Рошен" продав, а не вводить воєнний стан...

20:36:55

Юлия Тимощенко, "Батькивщина":

Шановні колеги, ми знаходимося в стані війни. На нас була здійснена абсолютно агресивна атака. Країна-агресор Російська Федерація атакувала нас ще раз. Ми зобов'язані реагувати. Але в той же час, я хочу нагадати, що фракція "Батьківщина" з перших днів, коли Росія почала проти нас війну, країна-агресор, ми вимагала введення воєнного стану. (Шум у залі) І ми сьогодні… і ми сьогодні за воєнний стан. Але в той же час нам потрібно зараз для себе визначити, як захищати нашу країну.

І тому наша команда готова підтримати введення воєнного стану. Але ми не готові підтримати під прикриттям воєнного стану реальну руйнацію прав і свобод українців. Ми не бачимо сьогодні, навіщо це робити.

...По суті все, що тут написано, – це руйнація життя українців. І тому, посилаючись на 190 статтю Регламенту України, ми маємо право проголосувати воєнний стан з частковим текстом указу Президента. Ми пропонуємо проголосувати воєнний стан без пункту 3 постанови… указу Президента, який повністю руйнує всі права. Зараз від вас – депутатів, від нас – депутатів залежить, чи буде воєнний стан проголосований проти країни-агресора, надасть військовим працювати так, як слід, або проти громадян України. Я прошу голосувати тільки без 3 пункту і підтримати…

20:44:03

Виктория Сюмар, "Народный фронт":

Не дай нам Боже, сьогодні зазіхати на засоби масової інформації, не на тих, які працюють в інтересах держави-агресора, а на тих, які критикують владу. Це призведе лише до дестабілізації ситуації…

Я ключове хочу сказати. Колеги, якщо ми всіх закликаємо     мобілізуватися. Давайте ми мобілізуємося ми тут самі і почнемо цю мобілізацію з цього залу, і будемо працювати, і показувати приклад українцям.

Дякую.

20:44:24

Александр Вилкул, "Оппозиционный блок":

Олександр Вілкул, фракція "Опозиційний блок". Шановний народе України, підстава для введення воєнного стану виглядає дуже сумнівно. Протягом останніх чотирьох з половиною років становище було набагато гірше. Крим, Іловайськ, Дебальцеве, інші жахливі трагедії, але воєнний стан введено не було. Тому що вони хотіли прийти до влади і провести президентські та парламентські вибори. За чотири з половиною роки тільки за офіційними даними загинуло більше ніж 10 тисяч людей. Воєнний стан введено не було.

Зараз спроба ввести воєнний стан - це спроба Президента зірвати вибори і узурпувати владу, відібравши у нашого народу останню надію на нормальне, мирне життя в своїй країні та можливість розвиватися країні демократичним шляхом. Це шлях вічного хаосу, вічної буферної зони та вічної війни. Президент свідомо приводить війну в кожен будинок. Щоб залишитись при владі, він  готовий воювати до останнього українця.

20:47:23

Виктор Бондар, "Видродження":

...Це говорить про те, що ключове питання, яке вирішує цей військовий стан, – це питання перенесення виборів. Це говорить про те, що на першому плані все ж таки стоїть політична ситуація внутрішня в Україні і бажання просто свої політичні питання вирішити за рахунок ситуації, яка склалася в Азовському морі. Ну, це ж нечесно, це неправильно, не можна такі підходи застосовувати...

21:00:15

Андрей Ильенко, "Свобода":

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Я хотів би нагадати всім українцям, що "Свобода" вимагала введення воєнного стану ще в лютому 2014 року, після того, як Росія розпочала анексію Криму. Ми вимагали воєнний стан після Іловайську. Ми вимагали воєнний стан після Дебальцевого. П'ятий рік триває російська агресія, триває війна, більше 10 тисяч українців вже загинули в цій війні, і весь цей час влада ігнорувала нас, казали, що ми провокатори, що не на часі, що це тільки нашкодить. Зараз перед виборами вони згадали про це...

Юрий Соловей, "БПП":

21:06:26

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ, Гуцульщина, Покуття, група "Удар".  Шановні колеги, я вам назву, розкажу одну історію. В Лондоні, навпроти парламенту Великобританії стоять пам'ятники найбільшим і найвизначнішим політичним діячам в історії Британії. Але самим першим там стоїть пам'ятник Черчиллю. Але це не пам'ятник Черчиллю, це пам'ятник лондонському парламентаризму 41-го і 45-го років.

Скажіть, будь ласка, я звертаюся до кожного з тут сидячого в залі, чи хотів би кожен з вас, щоб, можливо, колись стояв такий пам'ятник і українському парламентаризму? Чи буде він стояти? Я глибоко сумніваюсь. Я уважно прослухав питання, які звучали сьогодні, і виступи народних депутатів.

Так от, стояли питання, коли будуть президентські вибори? Стояли питання, чи обмежать засоби масової інформації, чи обмежать права і свободи? А скажіть, а хтось запитався хоча би раз, а як прізвища тих хлопців, які, на жаль, сьогодні є в полоні Російської Федерації? (Оплески) А яка їхня доля, цих хлопців?

Шановні колеги, ви 100 раз назвали прізвище Порошенко, забувши назвати перед цим Президент, але ви ні разу з цієї трибуни не назвали прізвище Путін! Люди добрі, ні разу! (Оплески) Ні разу! Це вирок українському парламентаризму і вирок українській політичній еліті!

Ви знаєте, коли ми поборемо Росію? Тільки при одній умові: коли сюди, в цей парламент, прийдуть люди, які в першу чергу будуть ставити свій інтерес вище… не свій інтерес, я перепрошую, я перепрошую, я перепрошую… Коли в цей парламент прийдуть інтерес… люди, які будуть ставити національний інтерес в першу чергу свого особистого інтересу.

Дякую.

"Бабушка говорить нельзя, а подстилка можно?"

Ирина Геращенко, "БПП":

...Нам тут інші люди співали, що ми не проголосували в 14-му році про введення військового стану, воєнного стану. Так стенограма Ради нацбезпеки і оборони свідчить, що тільки Турчинов тоді за це проголосував.  Інші не випускали навіть голубів миру. (Шум у залі) Зверніть увагу, як вони зараз перебивають заступника Голови Верховної Ради, коли правда коле очі, коли я згадую правду про те, що зараз ці політики повторюють тут сторічну історію, коли через чвари, через скандали, він тільки що обізвав мене нецензурним словом, ось цей покидьок з першого ряду, тому що я їм говорю про правду, що зараз вони хочуть втратити державу. Ми їм цього не дамо!

Я не подстілка. Ви – подстілка. Подстілка Путіна. І я прошу чоловіків зараз в цій залі сказати йому, що я говорю правду!

А ми зараз проголосуємо не просто за воєнний стан, а за те, що вибори в Україні  відбудуться 31 березня. Проводити їх буде українське суспільство і український народ, і оберуть вони не тільки Президента, а і Верховного Головнокомандувача України.

Парубий:

Дякую.

Отже, колеги, обговорення завершено. Зараз буде ще виступ Прем'єр-міністра, а потім – Президента України.

Але перед тим я скажу вам кілька слів, колеги. Я з 14-го року був постійним прихильником воєнного стану і ця моя позиція була постійною до…

Геращенко:

Ви знаєте, "бабушка" говорити не можна, а "подстилка" говорити можна на Першого заступника Голови Верховної Ради України! Я вимагаю, щоб Власенко вийшов із зали! (Шум у залі)

Парубий:

Заспокойтесь, колеги!

21:12:34

Парубий:

...І хочу сказати, колеги, є неприйнятним, неприпустимим, коли у публічній дискусії ви звертаєтесь до Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко з такими словами. Я вважаю, ви маєте вибачитись. Вибачтесь перед всіма! Бо ніхто не назвав сьогодні тут Путіна жодним поганим словом, але найшлось багато поганих слів для Президента і для Геращенко. А для Путіна не найшлось жодного поганого слова – того, хто вбиває наших дітей, того, хто вбиває наш народ...

21:14:25

Премьер-министр Владимир Гройсман:

...Скільки тисяч родин в Україні сьогодні мають горе від цієї російської проклятої армії?! І ми сьогодні не можемо знайти в собі сили, щоб стати єдиними, сильними, прийняти всі необхідні рішення не потураючи права людей, забезпечуючи стабільність в державі! Я глибоко переконаний, що це наш обов'язок не тільки як державних мужів, а як кожного громадянина України. Ми маємо виходити з інтересів держави. Ми маємо розуміти, що будь-яке наше рішення впливає на життя українців...

21:20:30

Президент Петр Порошенко:

Є чітко зафіксований факт агресії Російської Федерації проти України на Азовському морі. Чого чекав Путін? (Шум в залі) Отаких от окликів. Путін чекав повернення Цхінвалу, щоб от такі от заклики, для того щоби ми повторили долю Грузії, щоби дали привід забезпечити пролиття крові сотень тисяч українців, для того щоби втратити підтримку всього світу і замість цього залишитися сам-на-сам із своїми проблемами.

Україна пішла абсолютно іншим шляхом. Чотири з половиною роки український воїн і українська армія, український громадянин-платник податків, українська влада і український парламент, український уряд і український Президент робить все можливе для того, щоби захистити рідну землю. І зараз... Помовчіть. І зараз... (Оплески) Дякую.

І зараз, коли ми, як ніколи, потребуємо об'єднання, і зараз, коли нам треба буде... Можна, щоб ми не матюкалися в парламенті хоча би?

Порошенко попросил депутатов выражаться покультурнее.
Фото: ЯНСОНС Оскар

Парубий:

Будь ласка!

Порошенко:

Ви проявляєте таку культуру.

Парубий:

Прошу, будь ласка, ведіть себе виховано під час виступу...

Пока Порошенко выступал, в зале началась потасовка. Когда Парубий ставил на голосование закон об утверждении указа о введении военного положения произошла потасовка возле трибуны. Депутат от БПП Сергей Березенко столкнулся с другим парламентарием, а тот не удержался на ногах и врезался в суфлер, с которого зачитывал свою речь Порошенко.

 

Пока президент выступал, в зале началась потасовка.
Фото: ЯНСОНС Оскар

Порошенко:

Я сподіваюсь, що це не "Самопоміч". Тоді вибачте, будь ласка.

І зараз, коли нам треба об'єднати зусилля, коли нам треба прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який, я хочу окремо наголосити, буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії. Якщо, дай Боже, спільними зусиллями нам вдасться уникнути цього сценарію, я наголошую як Президент і як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України: не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод. Це в умовах. А в указ я попросив дати право Президенту, як тільки російський солдат перетне кордон, я не буду втрачати жодної секунди для того, щоби забезпечити захист української землі. (Оплески)

І крім того, я вношу пропозицію… (Шум у залі)  Я вношу  пропозицію…

Парубий:

Увага!

Порошенко:

Друзі, є спроба перетворити засідання Верховної Ради на клоунаду. Ми це не дамо зробити, бо надто  серйозне питання зараз стоїть на порядку денному, і надто відповідальне рішення вам треба буде прийняти під час голосування...

21:32:36

Парубий:

За-276

Закон прийнято і я невідкладно його підпишу.

Колеги, я думаю, що дехто має вибачитись перед тим, як ми будемо дальше продовжувати дискусію. Я думаю, треба вибачитись, Сергій. Так я вважаю, Сергій. Треба вибачитись і треба мати чоловічу мужність для цього, просто чоловічу мужність.

Решение принято!
Фото: ЯНСОНС Оскар

21:33:54

Артур Герасимов, "БПП":

 перше, ми звертаємося до регламентного комітету, і, Андрію Володимировичу, просимо дати доручення, винести рішення відносно того, щоб ця людина не знаходилася в залі парламенту певну кількість засідань, як того передбачає Регламент. Раз.

Друге питання. Поки ми не почуємо публічного вибачення перед Іриною Геращенко від Сергія Власенка, фракція "Блоку Петра Порошенка" в цьому залі сьогодні ні за що голосувати не буде!

Дякую.

Парубий:

Одна хвилина, Сергій Власенко. Увага! Одна хвилина, Сергій Власенко. Увага! Одна хвилина, Сергій Власенко. (Шум у залі)

Колеги, увага! Я прошу спокою. Одна хвилина.

21:35:06

Сергей Власенко, "Батькивщина":

Шановні колеги! Я погоджуюся з тим, що форма була неприпустима. Форма була неприпустима, за що я приношу свої вибачення Першому віце-спікеру.  (Оплески)

Шановні колеги, в мене є 29 секунд, я хочу їх постояти за трибуною. Я ж можу це зробити?

Парубий:

Отже, я запитаю, вибачення приймаються? 

Геращенко:

Я - мудра жінка і приймаю публічно ці вибачення, і бажаю вам, Сергію, щоб у вас гарно складалося з жінками. Якщо ви будете себе інакше поводити, так і буде. (Шум у залі)

Власенко извинился перед Геращенко и нежно приобнял.
Фото: ЯНСОНС Оскар