Завантажити ще

У Мінспорту про дискваліфікацію Харлан: Україна попереджала FIE про відмову від рукостискання з росіянами

У Мінспорту про дискваліфікацію Харлан: Україна попереджала FIE про відмову від рукостискання з росіянами

Міністр спорту Вадим Гутцайт відреагував на дискваліфікацію українки Ольги Харлан із чемпіонату світу з фехтування через відмову потиснути руку російській спортсменці. Він заявив, що організатори турніру знали про позицію України, але проігнорували це. Про це пише "Суспільне".

- Учора [26 липня] у мене була розмова із Міжнародною федерацією фехтування. І я там підкреслив, що наші спортсмени не тиснуть руку атлетам під нейтральним прапором із Росії. Вчора була зустріч федерації: президента, головного тренера із членами міжнародної федерації. Вони також підкреслили, що наші спортсмени не тиснуть руку, вони нададуть "салют", привітають і підуть з доріжки. Те, що ми бачили – це провокація спортсменки під нейтральним прапором, – заявив Гутцайт.

За його словами, росіянка Ганна Смирнова спеціально влаштувала провокацію проти Харлана - спортсменка тривалий час тримала руку і чекала.

– Тут ми побачили, що вона спровокувала Ольгу, організаційний комітет. На жаль, знаючи, що це відбуватиметься, бо їх попередили, дискваліфікували Ольгу після тривалої перерви, вони довго сперечалися, - наголосив міністр.

Як зазначив глава Мінспорту, спочатку судді визначили Харлан переможницею у матчі з росіянкою, після чого ухвалили рішення про дискваліфікацію спортсменки.

ЩО СТАЛОСЯ?

Українська фехтувальник Ольга Харлан вийшла на старт особистого турніру на чемпіонаті світу. У першій же сутичці українка перемогла росіянку Ганну Смирнову, яка виступає під нейтральним прапором. Наша землячка здобула перемогу з рахунком 15:7.

По завершенню поєдинку Харлан відмовилася потиснути руку суперниці, але як привітання запропонувала "вдаритися" шаблями. Росіянка тривалий час простояло на доріжці на знак протесту, вимагаючи себе "поваги". Внаслідок цього Харлан звинуватили в порушенні пункту 4.6 регламенту змагань, який зобов'язує атлетів "вітати" один одного після завершення бою та виключили її з турніру.