18 травня
Завантажити ще

МОК відкликав визнання Міжнародної боксерської асоціації, яку очолює росіянин

МОК відкликав визнання Міжнародної боксерської асоціації, яку очолює росіянин
Фото: www.iba.sport

Міжнародний олімпійський комітет відкликав визнання Міжнародної боксерської асоціації (IBA), яку очолює росіянин Умар Кремльов. Про це повідомили у твітері МОК.

- 140-ва сесія МОК на дистанційній зустрічі відкликала визнання Міжнародної боксерської асоціації (IBA) за рекомендацією Виконкому МОК (EB). Рішення ґрунтується на всебічній доповіді МОК про ситуацію в IBA, обговореній Виконавчим комітетом МОК 7 червня, - сказано у повідомленні.

69 з 70 членів МОК підтримали позбавлення IBA членства в організації, повідомило "Суспільне Спорт". Бокс було рекомендовано залишити у програмі Олімпіади-2024 у Парижі. У грудні МОК пригрозив виключити спорт із програми Олімпіади в Парижі через корупцію в IBA.

У 2019 році Міжнародний олімпійський комітет усунув IBA та самостійно займався організацією відбору на Ігри-2020 у Токіо.

Умар Кремльов очолює IBA з 2020 року. У травні 2022-го його переобрали президентом. Головного опонента росіянина, президента Федерації боксу Нідерландів Бориса ван дер Ворста, менш ніж за добу дискваліфікував відділ доброчесності IBA нібито через передчасну агітацію.

У жовтні 2022 року IBA дозволила російським та білоруським спортсменам знову брати участь у міжнародних змаганнях з використанням національної символіки. 

У лютому Федерація боксу США оголосила про відмову брати участь у чемпіонатах світу з боксу у 2023 році через повернення росіян та білорусів під їхніми національними прапорами, а також непрозорість Міжнародної боксерської асоціації під управлінням росіянина Умара Кремльова.

Серед претензій МОК до IBA - залежність від єдиного спонсора - російської державної компанії «Газпром», централізація влади, великі витрати на маркетинг, договірні матчі тощо.

Новини по темі: МОК Бокс