Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

ЧС у Катарі: очевидний фаворит у першому матчі дня та інтрига в останньому

ЧС у Катарі: очевидний фаворит у першому матчі дня та інтрига в останньому
Фото: Фото Крістофера Пайка/Getty Images для Верховного комітету 2022

Сьогодні відбудеться другий ігровий день Чемпіонату світу з футболу у Катарі. На вболівальників чекають три поєдинки: один – у група «А» (Сенегал – Нідерланди) і два - у групі «В»: Англія – Іран та США – Уельс.

Перший матч – о 15:00 за київським часом.

У ньому зійдуться англійці з іранцями.

Англійці розраховують на впевнений старт

Це зустріч головного лідера групи «В» з, мабуть, основним аутсайдером. Англійці вважаються явними фаворитами, особливо з урахуванням можливої відсутності лідера іранського нападу Сердара Азмуна. У самих англійців під питанням участь у матчі правого захисника Кайла Уокера та півзахисника Джеймса Медісона.

Англійці явно налаштовані стартувати з перемоги, поступатися в першому турі такому далеко не грізному супернику за англійськими мірками вони не мають наміру. Тим більше що до Катару команда Гарета Саутгейта приїхала з планами на золоті медалі. І вони небезпідставні. Таланту у складі «трьох левів» настільки багато, що «впхнути» його в стартові 11 людей проблематично. Молоді Букайо Сака, Мейсон Маунт, Трен Олександр-Арнольд, Джуд Біллінгем за цей рік відчутно додали і стали набагато крутіше, ніж рік тому на Євро, де для перемоги у фіналі не вистачило лише кількох точних пенальті у післяматчевій серії 11-метрових.

З переваг у Ірану хіба що найкраща адаптованість до специфічного катарського клімату. Дихати іранцям буде простіше та звичніше. В іншому команді нічого протиставити англійцям.

«Леви Теранги» виглядають приречено

О 18:00 відбудеться матч Сенегал – Нідерланди. Це двобій номінальних лідерів квартету «А». Обидві збірні вийдуть на поле, знаючи результат вчорашньої зустрічі Катару та Еквадору (0:2). А тому будуть заряджені на перемогу в першому ж турі, адже перемога еквадорців для обох команд означає, що оступатися в першому турі не можна.

71-річний голландський фахівець Луї Ван Гаал нещодавно переміг рак. А тепер приїхав до Катару, щоб зіграти свій останній великий турнір як тренер «помаранчевих». Нинішня збірна Нідерландів не має у своєму складі такої великої кількості талантів, як на ЧС-2010 чи ЧС-2014. Але зірки у ній є. І головне, чим може похвалитися ця команда, це захист. Вірджіл Ван Дейк та Маттейс де Лігт зі Стефаном де Вреєм та Дензелом Дюмфрісом виглядають грізно. У півзахисті лідером буде Френкі Де Йонг, а в атаці «помаранчеві» сподіватимуться на результативність Депая, Бергвейна та Гакпо.

Головний козир голландців – це зіграність. Що робить її не лише фаворитом майбутнього матчу, але й загалом тіньовим фаворитом турніру, командою, яка здатна здивувати багатьох на цьому ЧС.

А ось «Леви Теранги» розпочнуть турнір не в кращому настрої. Травма незаперечного лідера команди Садіо Мане явно зіпсувала настрій. Що не дивно, адже він головна зірка, довкола якої і збудована вся команда. Тренеру сенегальців Аліу Сіссе доведеться перезбирати команду вже під час турніру, що є найскладнішим завданням. Чудес у сьогоднішньому матчі від нього не чекають і не вимагають, але пізніше, в іграх з Катаром та Еквадором, доведеться демонструвати результат, щоб йти в плей-офф. Чи зуміють сенегальці – покаже час.

Американські орли проти валлійських драконів

Закриватимуть ігровий день о 21:00 збірні США та Уельсу.

Останні, до речі, є кривдниками збірної України. Валлійські дракони вибили нашу збірну у прикрій грі у стикових матчах. Для Уельсу цей Чемпіонат світу у якомусь сенсі вже історичний. Востаннє вони приїжджали на світову першість 64 роки тому!

Що являє собою нинішній Уельс? Дуже незручна, в'язка, фізично міцна команда, яка грає частіше у силовий та повільний футбол. Цими якостями вона намагається компенсувати нестачу талантів. Головні зірки команди Аарон Ремзі і Гарет Бейл вже давно знаходяться не у кращій формі, але блиснути і забити важливий гол все ще здатні.

Команда США у цій парі виглядає куди більш видовищною та цікавою. Багато в чому тому, що американці розглядають цей ЧС як один із етапів підготовки до свого майбутнього домашнього Мундіалю. У команди є молоді та яскраві Крістіан Пулішич, Сержіньо Дест, Джованні Рейна та Вестон Маккені, за грою яких буде цікаво спостерігати. Усі перебувають у гарній формі, а тому їхня готовність до турніру сумнівів не викликає. Але чи вистачить у них сил, щоб відкрити валлійців у першому турі, – побачимо сьогодні.