Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Двірник-борець з Херсона: Після чемпіонату світу мрію потрапити на мюзикл Notre-Dame de Paris

Двірник-борець з Херсона: Після чемпіонату світу мрію потрапити на мюзикл Notre-Dame de Paris
Фото: Фейсбук Ігоря Євтушенка

Шість років тому 48-річний Ігор Євтушенко вперше почув про бразильське джиу-джитсу, а вже через пару тижнів представить Україну на всесвітніх змаганнях в ОАЕ.

Хотів скинути вагу

В середині листопада 48-річний шкільний двірник з Херсона Ігор Євтушенко побореться за медаль для України на чемпіонаті світу з джиу-джитсу в Абу-Дабі - столиці Об'єднаних Арабських Еміратів. Чи міг ще шість років тому цей чоловік подумати про те, що незабаром займе перше місце на чемпіонаті Європи і замахнеться на світове золото? Звичайно, ні- в 42 роки Ігор вперше зайшов в зал.

Амбітних цілей він тоді перед собою не ставив - вони були куди більш приземлені: скинути зайві кіло.

- Після того як розформували водолазну службу (в якій я тоді працював) - її функції передали МНС, я почав набирати вагу. Ця робота давала достатнє фізичне навантаження, щоб не думати про додаткові тренування. Я набрав 25 кг. Щоб скинути, почав бігати, а потім для різноманітності пішов на самбо,

розповідає «КП в Україні» Ігор Євтушенко.

Але через дев'ять місяців клуб в Херсоні закрили. В цей час Ігорю попалося на очі оголошення про тренування з бразильського джиу-джитсу.

- Це було в Києві. Я тоді навіть не чув про такий спорті, але вирішив зайти, подивитися. Коли повернувся додому в Херсон - відразу орендував підвал і почав тренуватися разом з сином, - продовжує Ігор Євтушенко. - Самі вчилися - з першого дня були самі собі тренерами. А потім до нас почали приєднуватися хлопці - так зібрався наш клуб.

Весь цей час Ігор працював то на заводах, то в меблевому цеху, то листоношею, то брав приватні замовлення з ремонту. Але тренування не пропускав, щовечора - в зал. Мітлу в руки взяв півтора місяці тому.

- Мені потрібен такий трудовий графік, з яким я б міг суміщати тренування, і ця робота підходить - в школі я до трьох, - зазначає Ігор Євтушенко. - На тренування мені о шостій, але бути в залі потрібно хоча б на годину раніше - підготувати його. І хоч в інших місцях, де я влаштовувався до цього, обіцяли відпускати до 16.30, але за фактом я йшов о 17.30 - і вже не встигав.

У школі, до речі, в новому непримітному двірнику чемпіона Європи з джиу-джитсу не розгледіли. Коли дізналися - відношення особливо не змінилося: педагогам від того, що двір мете титулований спортсмен, ні холодно, ні жарко. Але Ігор на колектив не в образі.

Ще шість років тому про джиу-джитсу херсонець Ігор Євтушенко навіть не чув. Фото: Фейсбук Ігоря Євтушенко

Ще шість років тому про джиу-джитсу херсонець Ігор Євтушенко навіть не чув. Фото: Фейсбук Ігоря Євтушенко

Програв - і прокинулася спортивна злість

Фото і відео з тренувань чоловік викладав в соцмережі - там його і помітив майстер з бразильського бойового мистецтва джиу-джитсу, що став згодом куратором їх клубу. Наживо ніколи не бачилися - той ніколи не прилітав з Бразилії в Україну, Ігор теж в Південну Америку поки не збирається.

- Черкнув: «Стежу за вами - подобається, як ви розвиваєтеся», запропонував своє кураторство, - каже Ігор. - У джиу-джитсу так заведено - у кожного клубу повинен бути свій куратор, шановний в цьому виді спорту майстер. Він же нас аттестує.

Потім хтось із спортсменів запитав: «Ігор, а чи не поїхати тобі на змагання?» Той спочатку відмовлявся, посилаючись на вік, та й він - новачок, а до чемпіонатів люди все життя готуються. Умовили - мовляв, буде що внукам розповісти. Ігор Євтушенко поїхав... і програв у першій же сутичці.

- І це мене зачепило - почав більше тренуватися, вже на наступних змаганнях взяв бронзу, а потім - золото на чемпіонаті Європи, - згадує Ігор.

Коли попереду зажевріла перспектива відправитися битися з кращими в світі борцями джиу-джитсу, питання уперся в гроші. Потрібно було небагато - 700 доларів, але у Ігоря, який тільки в кінці серпня влаштувався двірником в школу, і того не було. Знайомі пообіцяли трохи підсобити - але не всю суму. І підказали написати в фейсбуці оголошення про пошук спонсорів на поїздку. Хоч Ігор вважав такий шанс примарним, але написав. І вже через пару днів вся сума була у нього на картці.

- Точно їду - вже купив квитки і зареєструвався, - радіє Ігор. - Навіть не розраховував, що вийде. Наступна мета - виграти чемпіонат світу! А просто заради участі - навіть їхати не варто.

Шкільний фізрук, сміється Ігор Євтушенко, може не хвилюватися через конкуренцію - місцем він не ризикує. Отримувати педагогічну освіту, щоб влаштуватися на роботу вчителем фізкультури або тренером в школу, він не планує.

Поза спортом у херсонського двірника залишилася тільки одна мрія - подивитися вживу мюзикл Notre-Dame de Paris у виконанні французької трупи.

У школі про титули двірника раніше не підозрювали. Фото: Фейсбук Ігоря Євтушенко.

У школі про титули двірника раніше не підозрювали. Фото: Фейсбук Ігоря Євтушенко.

Довідка Коротко про

Бразильське джиу-джитсу - бойове мистецтво, яке виникло на початку XX століття з дзюдо Кодокан, яке в свою чергу сформувалося на підставі школи японського джиу-джитсу. Основою єдиноборства є боротьба в партері - коли один з борців знаходиться в положенні лежачи або на колінах. Також застосовуються больові і задушливі прийоми. Основний принцип - борець зі слабкою фізичною формою завдяки спеціальній техніці і прийомам може запросто перемогти більш розвиненого фізично противника.