Український ресторан "Грибова Хата" у Буковелі, спроєктований студією YOD Group, увійшов до списку топ-10 ресторанів 2025 року за версією найвпливовішого у світі журналу про архітектуру, дизайн та інтер'єри Dezeen. Про це повідомляється на сайті журналу.
У щорічному огляді, який публікує журнал, було відзначено найцікавіші ресторани року - від "урбан-теплиці" в Мехіко до яскравого та насиченого кольорами закладу в Шанхаї, оформленого кінорежисером Вонгом Кар Ваєм. До цього престижного рейтингу потрапив і український ресторан "Грибова Хата" в селі Поляниця на Івано-Франківщині, де українські традиційні страви подані в сучасній інтерпретації.
Назва ресторану "Грибова Хата" перекладається як "дім грибів", адже ця рослина часто використовується в стравах закладу. У ресторані гриби присутні як у меню, так і в інтер’єрі. Ідея грибової тематики надихнула студію YOD Group на створення округлих форм, схожих на капелюшки грибів, органічних кольорів та меблів із міцелію - кореневої структури грибів. У ресторані гриби присутні як у меню, так і в інтер’єрі.
- Ця архітектура органічно розвинулася в межах існуючого ресторанного простору - так само, як гриб росте з міцелію. Вона втілює ідеї локальності та органічного розвитку, переосмислюючи традиційні матеріали та віддаючи данину кулінарній спадщині регіону, - зазначив керуючий партнер студії Володимир Непийвода.
"Грибова Хата" складається з одного великого залу. Планування залу умовно поділено на три зони, що відображають ключові елементи української кухні: сир, м’ясо та напої. В оформленні інтер’єру переважають два основні матеріали: фактурна штукатурка та місцевий травертин - пориста гірська порода, яку видобувають у кар’єрі неподалік Тернополя.
Ресторани, які потрапили до списку Dezeen:
- Plumbago, Мексика, - своєрідна "теплиця посеред міста" - світлий спокійний простір із великою кількістю зелені, який контрастує з бетонним ландшафтом Мехіко.
- Town, Велика Британія, - яскравий і насичений кольорами ресторан став одним із найпомітніших нових ресторанів Лондона цього року. Заклад вирізняється ігровим інтер’єром і відсилає до естетики космічної епохи.
- Side A, США, - ресторан і вініл-бар поєднують гастрономію та музику. Центральним елементом простору стала індивідуально виготовлена алюмінієва DJ-стійка з добіркою платівок і щоденним меню.
- Mi Shang, Китай, - режисер Вонг Кар Вай прагнув передати візуальну мову власних фільмів. Яскравий, насичений кольорами простір розмістився у віллі Rongzhai 1918 року та відсилає до нічної атмосфери стрічки "Любовний настрій", поєднуючи її з фірмовою естетикою Prada.
- Millo, Румунія, - простір із виразною театральною атмосферою.
- Lina Stores, Велика Британія, - історичну будівлю колишнього банку перетворили на новий ресторан італійської мережі Lina Stores.
- Challe, Японія, - ресторан поєднує кулінарні та візуальні традиції Мексики й Японії. Відтворення сучасного балансу між двома культурами.
- Mimi, Канада, - один із кількох гастрономічних просторів біля підніжжя житлової вежі в Едмонтоні, де регулярно проходять DJ-сети та живі джазові виступи.
- Ánimo, США, - простір вирізняється хвилястою підвісною стелею, яка повторює ритм напівкруглих кабінок уздовж вікон.
- 12 листопада ресторатор та кулінар Євген Клопотенко повідомив, що Лондонський ресторан української кухні Sino під керівництвом шеф-кухаря Євгена Корольова увійшов до гіда Michelin.
- У вересні 2024 року кореспондентка Коротко про писала про ресторан української кухні, який вперше потрапив до впливового гастрономічного путівника Michelin. Знаходиться заклад Anelya в американському Чикаго.