Топ-5 збалансованих сніданків для продуктивного дня та гарного самопочуття

Як почати свій ранок, щоб усупереч усьому залишатися бадьорим та енергійним – поради нутриціолога.

Andrea Piacquadio/ pexels.com

Майже щоденні російські нічні обстріли не дають можливості українцям повноцінно відновлюватися уві сні, ми живемо у постійному стресі, але навіть за таких умов можна покращити свій стан - і не лише кавою чи таблетками, а й насамперед збалансованим харчуванням.

Сніданок називають найважливішою їжею – завдяки йому ми отримуємо заряд на весь день. Крім того, "правильний" сніданок покращує когнітивні функції, прискорює метаболізм і навіть сприяє кращому контролю ваги.

Але що саме вважати "правильним" сніданком? Яким має бути ранковий прийом їжі, щоб почуватися весь день добре? Про це Коротко про розповіла нутриціолог та фітнес-тренер Тетяна Черевко.

Як виглядає ідеальний сніданок

- Сніданок - це ключ до бадьорого початку дня. Саме він запускає наш організм, готує його до активності та забезпечує необхідну енергію. Правильно складений сніданок запускає травлення, сприяє здоров'ю кишечника та створює оптимальні умови для роботи мозку та всього організму, – каже Тетяна.

За словами фахівця, щоб сніданок був корисним, він має містити якісні білки, складні вуглеводи, корисні жири та достатню кількість клітковини. Такий баланс забезпечує стабільний рівень енергії, підтримує роботу гормонів та обмін речовин, допомагає контролювати апетит і зберігати концентрацію уваги.

- Снідати бажано протягом першої години після пробудження: за ніч в організмі накопичується жовч, і щоб її вчасно вивести, необхідний прийом їжі. Крім того, ранковий прийом їжі допомагає знизити рівень кортизолу – гормону стресу, – запевняє нутриціолог.

Тетяна Черевко поділилася прикладами здорових сніданків.

П'ять варіантів збалансованих сніданків на будь-який смак

1. Смузі за кілька хвилин

🌱🥬2 жмені зелені: шпинат, петрушка, рукола, кріп та ін.

Зелень – джерело корисної для кишечника, травлення та очищення організму клітковини.

Авокадо, насіння льону чи горіхи
Це джерела корисних жирів, що підтримують здоров'я ШКТ та гормональний баланс.

Ягоди та фрукти: полуниця, лохина, малина, ківі, зелене яблуко, лимонний сік.
Ягоди та фрукти містять вітаміни і антиоксиданти, корисні для імунітету, профілактики захворювань ШКТ та стимуляції обміну речовин.

Білок: протеїн без цукру, горіхи, насіння, особливо конопляне.
Білок необхідний для синтезу гормонів, росту клітин, м'язів, волосся, нігтів та імунної системи.

2. Цільнозерновий тост з паштетом та зеленню

🥪Цільнозерновий або житній хліб - складні вуглеводи, що дають стабільну енергію та ситість.

Печінковий паштет - справжня нутрієнтна бомба:

Зелень - містить клітковину, вітамін С (він необхідний для засвоєння заліза) та кальцій.
Наприклад, у 100 г петрушки вітаміну C у 5 разів більше, ніж у лимонах, а кальцію – у 2,5 рази більше, ніж у сирах.

Овочі (сирі, ферментовані або тушковані). У них є:

Яйце (варене або пашот) - джерело білка та холіну, важливого для пам'яті і концентрації уваги.

3. Теплий салат з кіноа, шпинатом, квасолею та яйцем-пашот

🥗🥗🥗

4. Тост з хумусом, авокадо, овочами та зеленню + сир або йогурт

🥪🥪🥪

5. Каша на горіховому молоці або воді

🍚🍚🍚

Для збалансованого варіанта варто додати джерело білка – наприклад, протеїн, яйце, сир або йогурт. Як уже говорилося вище, білок важливий у кожному прийомі їжі – не варто ним нехтувати.