У неіснуючій номінація «смачний тренд 2024» перемогу очікувано отримує Dubai Chocolate Bar. Той самий дубайський шоколад, відео з яким заполонили усі наявні соцмережі. Про цей продукт та його авторку, а також про три особливості шоколадки з Дубаю і про те, скільки коштують такі солодощі читайте у матеріалі Коротко про.
Хрусткий і тягучий
Цей шоколад для ласунів - наче сумка «Біркін» для модниць. Елітний і такий недоступний для більшості покупців. Про Dubai Chocolate Bar знімають відео, його обговорюють у соцмережах, а кондитери всього світу намагаються відтворити схожий продукт. До речі, ринок дійсно завалений так званим дубайським шоколадом, у якому від справжнього лише назва. В чому ж причина такої шаленої популярності 200-грамової шоколадки?
Почнімо з витоків історії дубайського шоколаду. Кілька років тому британка з єгипетський корінням, яка мешкає у Дубаї, шоколатьє Сара Хамуда захотіла чогось солоденького. Жінка була на той час вагітною, і дуже прискіпливою до продуктів. Від наявного у магазинах шоколаду та цукерок крутила носом: то смак не такий, то запах.
Одного дня Сара подумала: «Шоколатьє я чи ні?! Сама зроблю той смак шоколаду, який хочу!». І стала до роботи. Чи довго працювала над плиткою заповітного шоколаду – невідомо. Але результат, який назвала «Can't Get Knafeh of it», вразив увесь світ.
Справжній дубайський шоколад – це навіть більше десерт, аніж звична споживачам плитка. І перша його особливість: поєднання шоколаду, фісташок і тіста «kadayıf» (кадаїф). Якщо про перші два інгредієнта знаємо, то про тісто розповімо детальніше. Це перемішані у певних пропорціях борошно, вода, яйця і сіль, висушені у духовці у формі довгих тонких ниток, що нагадують вермішель чи павутинку. Після випікання тісто кадаіфі стає хрустким. Його використовують для приготування східних солодощів, наприклад, пахлави.
Ніжний шоколад, хрустке тісто і тягуча фісташкова паста поєдналися в цікаву і контрастну текстуру, яка сподобалася споживачам. Насправді, у світі шоколаду є багато прикладів солодощів, які завоювали великий ринок саме засдяки ніжному хрумкотінню. Пригадайте швейцарський Toblerone (1909) і Ferrero Rocher (1982). А тепер цей список доповнив дубайський шоколад.
В Україні – від 1,5 тисячі за плитку
Наступна «фішка» чи то особливість цих ласощів: просування у смоцмережах. Шоколатьє Сара Хамуда на рекламу не витратила ані копійки, навіть типового сайту її компанія не має. Але, гортаючи ТікТок, раз за разом натрапляєш на відео з дубайським шоколадом. Автори роликів на камеру ламають плитку, записують на аудіо хрумкіт ласощів, показують тягучу начинку. Відео набирають мільйони переглядів. А споживачі, в основному молодь, після перегляду вже готові купувати саме дубайський шоколад.
І тут наступна, третя особливість: оригінальний дубайський шоколад від Fix Dessert Chocolatier знайти непросто. У самому Дубаї їхні продукти доступні лише через кур’єрську службу доставки Deliveroo, торгових точок немає. Вікно замовлення відкривається двічі на день у їхньому онлайн-магазині, з 14:00 по 17:00. Усі наявні в асортименті батончики зазвичай розкуповують впродовж кількох хвилин.
Вартість 200-грамової плитки дубайського шоколаду становить 68 дирхамів ОАЕ. Це приблизно 800 гривень. Дорого, тому що, як кажуть виробники, продукт виготовляють лише з натуральних інгредієнтів, вручну і невеликими партіями. На українських маркетплейсах ціна за дубайський шоколад від Fix понад півтори тисячі гривень.
Розповідати про дубайський шоколад можна довго, та краще його спробувати. Дегустатори кажуть, що продукт дійсно хрусткий, цікавий, та все ж надто солодкий. Фісташкова паста на смак нагадує жирнючу халву. Але продукт дійсно у стилі Дубаю, де полюбляють усе те, що занадто.
Тим часом експерти у світі кондитерських виробів більш скептичні. Кажуть, мода на дубайський шоколад мине так само як і на італійське тірамісу чи французькі макаронс. Тобто схожих продуктів на ринку стане більше, смак зміниться на догоду споживачеві у тому чи іншому куточку світу. Але назва «дубайський шоколад» залишиться, адже це вже тренд.
До речі
Торт і штолен а-ля «дубайський шоколад»
Українські ласуни, які не хочуть платити більше, легко відшукають у магазинах та кав’ярнях альтернативу дубайському шоколаду. Наприклад, у багатьох кондитерських вже пропонують шоколадні цукерки і плитки з тим самим тістом кадаїф і фісташковою пастою. Ціни – від 300 грн за 100 грамів.
Хочеться дешевше? Є варіант! Наприклад, «Світоч» з фісташками та хрусткою начинкою коштує близько 40 гривень за плитку.
Окрім шоколаду з’явилися і десерти а-ля дубайський шоколад. Так, за шматок такого торта у вітчизняних кондитерських треба викласти від 150 грн.
В Німеччині пішли далі, і до Різдва спекли «дубайський» штолен. До традиційного тіста пекарі додали тісто кадаїф, фісташкову пасту, нарізані фісташки. Готову випічку покрили шоколадною глазур’ю. І хваляться, що напередодні Різдва дубайський штолен майже миттєво розкупили.