Шеф-кухар Євген Клопотенко відповів на обурення частини підписників тим, що він готував різдвяні страви в Києво-Печерській Лаврі.
До свого повідомлення про зйомку для ютуб-каналу Акіма Галімова “Реальна історія” він додав оновлення, в якому запевнив, що не мав на меті образити віруючих.
Клопотенко пояснив задум тим, що архівні церковні переписи — чи не єдине місце, де збереглися згадки про українські традиційні різдвяні страви.
- Саме в архівах Києво-Печерської Лаври я знайшов такі страви, як, наприклад, пиріжки з ікрою карася, цибулею та пшоном чи гороховий кисіль, про які розказав у випуску, — розповів він.
Шеф-кухар додав, що консультувався зі святими отцями та працівниками заповідника, а також дотримувався правил перебування у Лаврі. Справжній різдвяний стіл українців відтворили у трапезній палаті, яка була збудована у свій час як обідня зала духовенства і не виключено, що таким і був їх святковий стіл.
Клопотенко закрив коментарі до цього допису.
День тому Євген Клопотенко повідомив у своїх соціальних мережах, що зняв різдвяний епізод про українські сакральні страви в трапезній Києво-Печерської Лаври. Випуск про це вийшов на ютуб-каналі Акіма Галімова “Реальна історія”. Він вже набрав понад 100 тисяч переглядів.
- 5 листопада графіті Бенксі із Гостомеля перенесли до Києво-Печерської лаври.
- 15 грудня Вифлеємський вогонь миру передали словацькі пластуни українцям. Зробили це в Ужгородському кафедральному греко-католицькому соборі.