Українці стали менше вірити у швидку перспективу вступу до ЄС, — опитування

Майже 70% українців готові не погоджуватись на деякі вимоги ЄС, навіть якщо це відкладе вступ.

Зображення Dušan Cvetanović із сайту Pixabay

Абсолютна більшість українців вважають, що країна повинна відстоювати свої інтереси та не погоджуватися на окремі вимоги Європейського Союзу, навіть якщо це відтерміновує вступ. Про це свідчать результати опитування "Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформування органів правопорядку та підтримку ЄС", яке провела соціологічна група "Рейтинг".

68% респондентів вважають, що Україна має відстоювати свої інтереси й не погоджуватися на окремі вимоги ЄС, навіть якщо це відтерміновує набуття Україною повноправного членства. 28% респондентів погоджуються з думкою, що Україна повинна ухвалити всі необхідні закони й виконати всі вимоги ЄС, щоб якнайшвидше вступити. Думка про необхідність якнайшвидшого вступу до ЄС має більшу підтримку серед опитаних з обласних центрів, молодших опитаних та забезпечених груп.

Також опитування показало, що українці стали менше вірити у швидку перспективу вступу до ЄС. Кількість українців, які вірять у швидкий вступ до Європейського Союзу, знизилася майже у 4,5 раза порівняно із 2022 роком, коли таких було понад 60%. 15% вважають, що це станеться у наступні один-два роки, але найпоширенішим терміном є до п’яти років – його обрали 28%. На думку четвертої частини, це станеться у наступні 5-10 років, а 12% респондентів схиляються до періоду від 10 до 20 років. Ще 14% вважають, що Україна ніколи не стане частиною ЄС.

З твердженням, що Україна обов’язково повинна вступити до ЄС, погоджуються 43% опитаних, і частіше це мешканці Києва та Заходу та старші респонденти. 48% респондентів більше погоджуються з позицією, що Україна може і не вступити до ЄС, але має зміцнювати економічні зв’язки з ним. 7% вважають, що Україні взагалі не треба інтегруватися у ЄС, і ця думка є дещо поширенішою серед груп з нижчим доходом.

Від вступу до Європейського Союзу опитані найчастіше очікують боротьби з корупцією (41%), співробітництва у сфері безпеки та оборони (36%) та гарантій безпеки (35%). Окрім цього, очікуваними є економічне співробітництво (27%), фінансова підтримка (26%), реформування судової та правоохоронної системи (21%), дотримання прав і свобод, покращення економічної ситуації (по 19%). Доступ до навчання та легального працевлаштування за кордоном очікують 15% та 12% відповідно. Найменш очікуваним результатом є підвищення громадської активності – 2%.

48% вважають, що ЄС зацікавлений у вступі України, 50% мають протилежну думку.

57% українців вважають, що для вступу до ЄС необхідно більше реформ. На думку майже 20% респондентів, Україна вже повністю готова до вступу до ЄС. 22% респондентів вважають, що Україна зовсім не готова до вступу до ЄС. Частка тих, хто бачить необхідність у подальших реформах, зросла на 14% за останній рік. Частіше таку думку поділяють мешканці Києва та Заходу.

Найактуальнішими напрямами підтримки України від Європейського Союзу опитані вважають боротьбу з корупцією (62%), допомогу деокупованим територіям (43%), супровід у розслідуванні воєнних злочинів (38%) та підтримку справедливого правосуддя (31%). Підтримку у сфері консультацій про вступ України до ЄС вважають актуальною 21% опитаних. 

Попри те що абсолютна більшість українців наголошують на найбільшій актуальності боротьби з корупцією, ефективною підтримку ЄС на цьому напрямку вважають лише 24% опитаних. 70% респондентів назвали її неефективною. Опитування також вказує на те, що найбільше респондентів – 48% – оцінюють позитивно підтримку ЄС на деокупованих територіях. Підтримку ЄС у розслідуванні воєнних злочинів вважають ефективною 38% опитаних. 

Опитування проводилося з 24 по 29 вересня на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. Вибірка склала 2000 респондентів, а похибка - 2,2%.