1000 гривень від Зеленського: кому, коли дадуть і на що їх можна буде витратити

Програма «єПідтримка» має допомогти всім громадянам країни. Але є нюанс.

Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

Анонсована президентом України нова програма підтримки з виділенням 1000 грн кожному українцю з 1 грудня 2024 року викликала не лише подив, а й багато питань.

Коротко про – про те, що відомо про майбутню роздачу грошей.

Хто може одержати 1000 гривень?

Президент України Володимир Зеленський, анонсуючи нову програму, заявив, що по 1000 грн за програмою «єПідтримка» отримають усі українці – дорослі та діти, незалежно ні від віку, ні від соціального статусу. Щоправда, як враховуватимуться немовлята і люди похилого віку, які не мають банківських карток, - поки невідомо.

Хто не отримає 1000 гривень

Незважаючи на заяву, що виплата належить всім українцям, ті громадяни України, які перебувають за кордоном як біженці, не зможуть отримати гроші.

Ну і також не отримають грошей ті, хто не встигне оформити до 1 грудня картку Національного кешбеку (а для неї, нагадуємо, треба бути зареєстрованим у "Дії").

Куди прийдуть ці гроші?

Перший заступник міністра економіки Олексій Соболєв заявив, що допомогу у розмірі 1000 гривень українці зможуть отримати на картку Національного кешбеку. Однак є ймовірність, що для цього можуть бути використані і картки "єПідтримки".

Коли почнуться виплати і коли закінчується термін використання цієї тисячі?

«1 грудня гроші мають бути у людей!» - вимагає Володимир Зеленський від уряду. Витратити їх треба буде, ймовірно, до кінця зими – у грудні, січні та лютому.

Куди можна витратити тисячу?

Кошти можна буде витратити на певний спектр товарів та послуг українських виробників:

Ці гроші будуть «маркованими», тобто їх можна витратити лише на ці потреби. Плюс – задонатити на ЗСУ.

Де можна отримати картку Національного кешбеку?

Це віртуальна картка, яка вже автоматично відкрита у більшості особистих кабінетів користувачів інтернет-банкінгу. Також її можна відкрити через "Дію".

Звідки Україна має гроші на ці виплати?

За словами народного депутата з Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ольги Василевської-Смаглюк, кошти буде взято із закордонної допомоги, яка надійшла до бюджету.

На тему

Рішення президента України щодо виплати кожному українцю по 1000 гривень викликало неоднозначну реакцію у суспільстві. Хтось каже «мало», хтось зазначає «навіщо», для когось цей крок – лише популістське рішення. Є, звичайно, і прихильники, але поки що їхній голос не дуже чутний у скептичному шумі.

Так, наприклад, економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ у своїй публікації в соцмережах зазначив, що платити всім підряд не треба – а лише тим, хто справді цього потребує.

- Я б направив у четвертому кварталі 2024 року додаткову виплату пенсіонерам, які отримують пенсію нижчу за середню, інвалідам, багатодітним сім'ям, біженцям, – заявив Олексій Кущ. - Замість дотацій окремим компаніям провести масову дотацію споживання, і тоді покупець сам вирішить, куди витратити гроші.

До речі

Подібні виплати вже були?