Факт. Піти вчитися на Full Stack Developer чи тільки Back-End у 2024-2025?

Розберемося покроково на кого піти вчитися, щоб завжди залишатися при справі і бути затребуваним фахівцем.

Увійти до сфери IT може кожен, але втриматися в ній — лише той, хто правильно «намацає» свій напрямок і розвиватиметься в ньому. Найпопулярнішими вакансіями у 2024 році були розробники, причому одразу двох категорій: Back-End та Full Stack. Перші займаються лише прихованою від користувача частиною, тобто серверною складовою цифрових продуктів. А ось другі роблять все: і «закулісся», і інтерфейс користувача. Тож на кого піти вчитися, щоб завжди залишатися при справі і бути затребуваним фахівцем? Вибрати Full Stack Developer курсы чи тільки Back-End напрямок? Розберемося покроково.

Яка тенденція ринку праці?

Залежно від регіону, потреб компаній та загалом темпів розвитку IT попит на обох фахівців відрізнятиметься. Однак у середньому є така тенденція:

Однак це не означає, що не варто проходити курси Full Stack Developer. Фахівці цього напряму не менш затребувані. Більше того, у них набагато ширші можливості просування кар'єрними сходами і набагато більший рівень доходу. Це пояснюється такими факторами:

Що вибрати у 2024 році?

Якщо ви хочете стати універсальним фахівцем і мати більш глибоке розуміння веб-розробки, Full Stack ідеально підійде. Якщо ж вас цікавить «внутрішня», а до розробки інтерфейсів душа не лежить, то Back-end підійде більше. Подивіться, які вакансії найбільше поширені на ринку праці у вашому регіоні, які вимоги пред'являються до кандидатів. Тому вам буде простіше вибрати Full Stack Developer курси або навчання на Back-End розробника. У будь-якому випадку освоїти вибрані професії можна в школі PASV — однієї з найкращих освітніх платформ США для IT-фахівців.