У США помер Ґюлен, якого Туреччина звинуватила у спробі перевороту

Проповідник Фетхуллах Ґюлен помер у віці 83 років.

x.com/Herkul_Nagme

У США у віці 83 років помер проповідник Фетхуллах Ґюлен, якого влада Туреччини звинуватила у спробі військового перевороту у 2016 році. Про це 21 жовтня повідомив телеканал CNN Türk.

Ґюлен помер 20 жовтня у клініці в Пенсільванії. Крім ниркової недостатності та діабету у мислителя також була деменція.

У ніч із 15 на 16 липня 2016 року в Туреччині відбулася спроба військового перевороту. Понад 250 людей загинули. Після придушення заколоту у Туреччині заарештували десятки тисяч "гюленістів".

Влада Туреччини вважає, що військовий переворот надихнув Фетхуллах Ґюлен, а організувала середня ланка турецької армії — військовий прокурор і 46 офіцерів на чолі з відставним полковником Мухарремом Кьосе.

Ґюлена заочно заарештували у Туреччині. Анкара вимагала від США його екстрадиції. Сам проповідник заперечував свою причетність до спроби перевороту.

Фетхуллах Ґюлен — колишній імам, мислитель та ідеолог руху, створеного ним у 1970-х роках під назвою «Хізмет» («Гюленіст», FETÖ). Організацію оголошено у Туреччині терористичною. Ґюлена вважають одним із найвпливовіших мусульман світу.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та Фетхуллах Ґюлен були товаришами. Коли Ердоган створив власну політичну партію (ПСР, Партія справедливості та розвитку), Ґюлен вже був лідером масового руху, організація якого нагадує культ. У 1999 році Ґюлен поїхав на лікування в США і не повернувся звідти, побоюючись переслідувань.