Мінздрав скасував інвалідність для 74 військовозобовʼязаних, встановлених хмельницькою МСЕК

У 38 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлено ІІІ групу інвалідності. У 36 випадках групу інвалідності було знято.

censor.net

Міністерство охорони здоровʼя після проведення перевірки скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК. Як пишуть «Українські новини», про це йдеться у відповіді відомства на запит агентства.

МОЗ перевірило обґрунтованість рішень про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану в Україні з 27 вересня  по 10 листопада 2023 року. Комісія розглянула 53 734 справи. Для перегляду відібрано 781.

Також відомство провело перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності чоловікам віком від 25 до 50 років (встановлено інвалідність II та III груп). Комісія розглянула  37 891 справу, з них відібрано для перегляду - 543. Окрім цього, триває взаємодія з правоохоронними органами в рамках розслідувань за кримінальними провадженнями.

- Нині опрацьовано понад 18 779 тис. медико-експертних справ. У 3 146 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними та призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 74 справах були переглянуті і скасовані, - йдеться у відповіді на запит.

У 38 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлено ІІІ групу інвалідності. У 36 випадках групу інвалідності було знято.

Наразі проводиться перевірка Хмельницької медикосоціальної експертної комісії правоохоронними органами в рамках кримінального провадження.