“Під захистом” Кремля. У екс-очільниці “Дельта Банку” виявили російський паспорт

Колишня голова правління ліквідованого “Дельта банку” Олена Попова понад три роки є громадянкою Росії.

Михаил БАКУЗОВ

Колишня голова правління ліквідованого “Дельта банку” Олена Попова понад три роки є громадянкою Росії. За номером її паспорта, який надали виданню джерела, на офіційному ресурсі країни-агресора “пробивається” діючий податковий номер. Це означає, що колишня права рука банкіра Миколи Лагуна та його цивільна дружина ще до початку повномасштабного вторгнення потурбувалась про свій фактичний імунітет від переслідувань українським правосуддям. Адже Росія не видає своїх громадян, а екстрадувати власника російського паспорта з Європи, де проживає Попова, набагато важче, ніж українського громадянина. Тим більше, в нинішніх умовах екс-банкірка може претендувати ще й на політичний притулок.

Хто така Олена Попова

Олена Попова – одна із ключових фігуранток низки справ,кримінальних та господарських, щодо фактичного доведення “Дельта Банку” до банкрутства шляхом спустошення його активів і перетворення його на мильну бульбашку.Саме вона була автором схем по виведенню мільярдів гривень вкладників на офшорні рахунки іі чоловіка. Будучи топ - керівником банку вона втілювала в життя злочинні плани Лагуна та фактично є основним винуватцем банкрутства “Дельти”.

За останні 7 років їй, приміром, оголосили підозри у епізоді із виведенням на підставну компанію Лагуна Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) через Meinl Bank коштів на суму $87,3 млн. Суть оборудки полягала в тому, що Silisten Trading Limited отримувала в Meinl Bank кредит під заставу депозиту “Дельта банку”. Після того, як віргінська фірма не повернула кредит (фактично залишала кошти собі), Meinl списував гроші з рахунків “Дельти”. Крім того, в березні 2017 р. Генеральна прокуратура оголосила Олені Поповій підозру у провадженні про виведення з банку коштів рефінансування НБУ на суму 1,7 млрд грн. Вона була оголошена у міжнародний розшук. В 2019 сума завданих збитків була збільшена до 4,4 млрд грн.

Коли в Україні стало небезпечно,Попова виїхала з України до Москви,отримала там російський паспорт та народила дітей від Лагуна.Яким чином фігурант кримінальних справ в Україні отримала російське громадянство та хто їй в цьому допомагав ні вона ні Лагун не пояснюють.У 2022 році вона з дітьми переїхала до Відня, де зараз і проживає.Лагун же виконує роль гостьового батька та чоловіка, “розриваючись” між Поповою та своїми численними коханками.

Реальний російський паспорт

Джерела в банківському секторі давно подейкували про інтерес Лагуна та Попової не лише до європейського, але й до російського громадянства. Причин декілька. Але всі вони повʼязані з можливістю уникнути відповідальності за злочини в Україні, адже комбінація російського паспорта і європейської посвідки на проживання робить людину фактично недосяжною для української Феміди.

За даними, переданими редакції, внутрішній паспорт громадянина Росії Попова Олена Юріївна, 30.07.1974 року народження, уродженка

Дніпропетровська, отримала 07.04.2021 року. Видав його орган 500-153 – згідно з відкритими даними, це код відділення Управління Федеральної міграційної служби (УФМС) Росії по Московській області по Сєрєбряно-Прудському муніципальному району. Номер паспорта ми перевірили в федеральній базі податкових кодів на сайті російської податкової служби. За даними, внесеними в пошуковий запит, система видала нам діючий податковий номер. Це означає, що паспорт справжній. А отже, на третьому році повномасштабної агресії Росії жінка не змінила свою думку і з громадянства РФ не вийшла.

В якості місця реєстрації в документах Попової про видачу цього паспорта вказано неіснуючу адресу, а саме пров. Садовий, 19 у крихітному селищі Лєнінскоє Ленінського муніципального округу Московської області. Проте, згідно з картографічними даними, в цьому селищі такої адреси немає (там взагалі немає окремих вулиць, будинки просто мають номери: “пос. Лєнінскоє, 15”). Садовий провулок, 19 є в с. Булатніково цього ж Ленінського муніципального округу, одразу за МКАДом.

Це приватний будинок, але в ньому навряд чи можна було прописатися, адже в травні 2021 року, уже після отримання Поповою паспорта, він стояв ще без вікон.

Також, згідно з отриманими нами документами, Олена Попова також отримала в Росії закордонний паспорт. Його нібито видали 16.04.2021 року. Утім, за вказаним в даних джерела номером нам не вдалось отримати податковий код.

Для чого Поповій російське громадянство

Однак, навіть маючи лише діючий внутрішній російський паспорт, Попова може претендувати на цілу низку “бонусів”, які навряд чи сподобаються українському правосуддю.

По-перше, Росія не видає своїх громадян. І дуже ймовірно, що як тільки це знадобиться Попова вмить предʼявить українським чи австрійським правоохоронцям паспорт країни-агресора. І навіть, якщо знайдуться причини, через які “російську громадянку” таки можна видавати – завжди можна посилатися на погані умови в українських тюрмах, що зробить таку екстрадицію дуже ускладненою. Згадаймо, що Фінляндія, приміром, не видала Україні російського ультраправого націоналіста саме з таких міркувань.

По-друге, за бажання Попова може перетворити цей паспорт на політичну історію, зігравши на руку російській пропаганді. Мовляв, від політичних і економічних переслідувань українські громадяни тепер ховаються за червону книжку з двоголовим орлом.

По-третє, історію можна розвернути і в інший бік: тепер, маючи російське громадянство, Попова може претендувати на притулок в Європі через воєнні причини, залежно від ситуації предʼявляючи чи то український чи російський документ.

Звісно, фізичне переміщення до Росії з подальшим отриманням всіх “пільг” і “соціальних благ” – це очевидно крайній випадок для Попової, яка добре себе почуває в Європі. Проте, маючи відповідні підстави, цілком можна прораховувати і такий розвиток подій, якщо екстрадиція із “загниваючого заходу” все ж стане неминучою. Як показує досвід Дмитра Фірташа, процеси можуть “дещо затягнутися”.

Зрештою, не можна виключати і реальних ідеологічних причин, через які Олена Попова захотіла доєднатися до рядів “путінославців”. В російських ділових виданнях періодично зʼявлялися публікації коротких біографічних довідок Попової саме як російського фахівця. Отже, цілком можливо, що продовження своєї карʼєри екс-голова правління “Дельта Банку” бачить саме в Росії.

Для України російське громадянство Попової не надто змінює хід господарського чи кримінального процесу. Але тепер можна цілком резонно ставити питання про запровадження персональних санкцій щодо громадянки Росії Олени Попової, примусово позбавляти її українського громадянства, а також блокувати активи, і стягувати їх на користь держави. Для цього є цілком конкретний бенефіціар – Фонд гарантування вкладів. Також по лінії Національного банку можна було б лобіювати запровадження проти Попової і міжнародних санкцій. Адже йдеться про відмивання (розкрадання) величезних сум коштів, які Фонд вимушений покривати коштом платників податків, що в період повномасштабної війни є надмірним фінансовим тягарем для державної скарбниці.

Кейс Попової може стати показовим для інших підприємців, які завинили перед українською державою і її громадянами, переховуючись за кордоном. Якщо російський паспорт дійсно посилить її позиції в господарському чи / та кримінальному процесах (наприклад, заморозить їх на невизначений термін або гарантує уникнення відповідальності), найближчим часом ми зможемо побачити “паломництво” до російських консульств в західних країнах з боку власників дорогих машин на українських номерах. І навпаки, якщо червона книжечка з орлом не вирішить, а лише поглибить проблему, то масовим це явище навряд чи стане. Тож зараз, дуже важливою буде реакція усього державного апарату України та громадянських активістів на дії крадійки та зрадниці.