Україна повернула з полону РФ 95 військових, серед них - "азовці" та "засуджені"

Загалом повернулися додому 69 солдатів та 26 офіцерів.

t.me/Koord_shtab

Україна та Росія провели обмін полоненими, в рамках якого додому повернулися 95 наших захисників. Про це повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

- Особливість цього обміну в тому, що додому повертаються багато українців, які отримали так звані "вироки" судової системи країни-агресорки та "засуджені": 28 - до тривалих термінів, а 20 - до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора, - йдеться у повідомленні. у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, серед звільнених – нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони. Загалом повернулися додому 69 солдатів та 26 офіцерів, які обороняли Маріуполь, Донбас, Луганщину, Київщину, Харківщину, Чернігівщину, Херсонщину. Також зазначається, що багато зі звільнених бійців мають серйозні захворювання, наслідки тяжких поранень і велику втрату ваги через тортури та недостатнє харчування.

У Міноборони РФ уточнили, що обмін відбувся за формулою 95 на 95. У відомстві заявили, що процедура пройшла за підтримки влади ОАЕ. Російські солдати, передані Києвом, перебувають на території Білорусі.

З початку війни це 58-й обмін полоненими, які провели Україна і Росія. В рамках цих процедур додому вдалося повернути 3767 українців.

Командир бригади "Азов" Денис Прокопенко підтвердив, що з російського полону повернулися до України 34 "азовці". Ці воїни 86 днів обороняли Маріуполь та за наказом вийшли з території "Азовсталі", після чого провели у полоні два з половиною роки. За його словами, завдяки бійцям Маріупольського гарнізону Україна витримала перший удар РФ навесні 2022 року.

- Обміни, в яких присутні азовці, потроху стають систематичними, і це є результатом спільних зусиль і наполегливості всіх задіяних у процес осіб на всіх рівнях. У російських в'язницях залишаються близько 900 бійців "Азова". Наше спільне завдання – повернути кожного, – зазначив Прокопенко.