Рівень знань українських підлітків відстає щонайменше на два роки від потрібного, - Міносвіти

Це сигнал тривоги для всього суспільства, наголосили у відомстві.

facebook.com/profile.php?id=61563780604797

Внаслідок повномасштабної війни Україна зазнала надзвичайно серйозних освітніх втрат. За даними PISA-2022, рівень знань українських підлітків відстає щонайменше на два роки від потрібного рівня, зазначила в інтерв'ю РБК-Україна заступниця міністра освіти і науки України Надія Кузьмичова.

- Це сигнал тривоги для всього суспільства. Освітні втрати не просто позначаються на індивідуальному розвитку дитини – вони в перспективі можуть стримувати економічний та соціальний прогрес цілої країни, - зауважила заступник міністра.

Вона додала, що через вимушені переїзди та пропуски в навчанні під час війни багато дітей не мали змоги отримати достатньо знань і практичних навичок. Це не лише питання шкільних оцінок. Це розвиток м'яких навичок та навичок соціалізації, це майбутні професійні можливості, успіхи, які можуть залишитись нереалізованими.

- Світовий банк прогнозує, що через освітні втрати ці учні сумарно втрачатимуть мільярди доларів доходів упродовж свого життя. Це реальна загроза нашому людському капіталу та розвитку всієї країни, - наголосила чиновниця.

За її даними, відомство наразі працює над стратегією повернення дітей до очного навчання, і «це не просто точкове рішення», це «зобов’язання перед майбутнім держави, наш шанс забезпечити дітям необхідні знання, навички та впевненість, які так важливі для їхньої успішної реалізації в житті та для сильного майбутнього України».