Скульптура українки виграла конкурс кераміки в Японії - це вепр, що кричить

Українка отримала престижну нагороду на трієнале кераміки в Японії за роботу “Піч”.

instagram.com/keramius

Українська керамістка Єлизавета Портнова отримала Гран-прі на Міжнародному фестивалі кераміки "Міно" за роботу “Kiln” (укр. “Піч”). Її скульптуру визнали найкращою серед 200 робіт. Вона зображає вепра, що кричить. Про це повідомило посольство України в Японії на своїй сторінці у Facebook.

- "Kiln", переможна робота української художниці Єлізавети Портнової, яка працює в Парижі, Франція, ефективно відображає сучасний час. Вона говорить про свідомість, що створюється з глини та більше, використовуючи всі реквізити всередині випалювальної печі. Водночас робота естетично приваблива, зображуючи вепра, що кричить, аби проголосити своє виживання у світі сьогодні, - заявила членкиня жюрі Хеюн Сонгхюн Чо. 

Єлизавета Портнова закінчила відділення художньої кераміки Київського індустріального технікуму. Є членом Національної спілки художників України та Міжнародної академії кераміки в Женеві. У 2022 році переїхала до Франції, де відкрила онлайн-галерею мистецтв Lazaret разом із чоловіком-скульптором Андрієм Кириченком. Їхні роботи продаються від 300 до 10 тисяч євро. Вони виготовляють вази, маски, прикраси, скульптури.

В 2009 році Портнова стала співавторкою скульптури “Дзвінкове дерево” на Пейзажній алеї в Києві разом зі скульптором Констянтином Скритуцьким.

Міжнародний фестиваль кераміки MINO - це найбільша трієнале у світі, яка вперше відбулася в 1986 році в префектурі Гіфу, Японія. Фестиваль проходить в містах Таджімі, Токі, Мізунамі та Кані, що є відомими центрами виробництва кераміки.