До Землі наближаються уламки комети Галлея - українці зможуть побачити метеорний потік Оріоніди

Вчені назвали дату, коли унікальне явище буде видно у небі над нашою країною.

Кев з сайту Pixabay

Цього року українці зможуть спостерігати пік метеорного потоку Оріоніди з 17 по 21 жовтня. У ці дні метеори будуть освітлені світлом повного місяця. Про це повідомляє Live Science.

Цей із найяскравіших метеорних потоків щороку відбувається восени. Земля проходить крізь уламки комети Галлея з 26 вересня по 22 листопада, але спостерігати за неозброєним оком можна лише кілька днів. Вчені прогнозують, що українці зможуть побачити близько 23 метеорів на годину, а найбільша активність очікується 21 жовтня приблизно о 1:00. Оріоніди - один із найкрасивіших і найшвидших потоків, і цього року їхня швидкість становитиме 66 км/с, або близько 238 000 км/год.

Метеорний потік виникає, коли Земля перетинає сліди комети Галлея, залишені під час попередніх наближень до Сонця. Востаннє комета Галлея була видна у 1986 році, а наступна поява очікується у 2061 році. Коли комети, насправді крижані кулі, наближаються до Сонця, вони починають танути, викидаючи дрібні частинки. Ці частки залишаються у просторі, і коли Земля проходить через них, метеори згоряють в атмосфері, створюючи яскраві спалахи світла.