«Учень. Історія Трампа»: історія переможця і переможеного

Про непросту долю картини: від сценарію до заборони показу у США.

кадр з фільму «Учень. Історія Трампа»

Менше ніж за місяць до виборів президента США на екрани вийшла біографічна драма «Учень. Історія Трампа», в якій показано становлення екс- і, можливо, майбутнього президента США. А точніше, як і завдяки кому/чому він перетворився на жорстокого і безпринципного хама.

Цей фільм варто подивитись з трьох причин.

  1. Дізнатись більше про молоді роки одіозного Дональда Трампа та не менш одіозного його наставника.
  2. Здивуватись тому, як майстерно актор Себастіан Стен перевтілився у свого персонажа та яка хімія на екрані існує між учнем та вчителем, якого зіграв актор Джеремі Стронг.
  3. Відчути атмосферу 70-80 років ХХ сторіччя.

Про що фільм

Якраз в ці роки й розвиваються події. Бізнес-кар’єра Дональда Трампа лише починається. Амбітний юнак прагне вирватись з-під тиранічного впливу батька, який змушує його збирати ренту у низькоякісних соціальних будинках. Молодий Трамп мріє побудувати у Нью-Йорку, в одному з найнебезпечніших і найбрудніших його районів, розкішний готель. І не один – щоб повернути Великому яблуку втрачений гламур. А для цього йому треба заручитись підтримкою сильних світу цього.

28-річний Трамп потрапляє в клуб для місцевої еліти – політиків, ділків, адвокатів. Він наймолодший серед членів клубу, де знайомиться із знаменитим адвокатом Роєм Коном. Цей хитрий і жорсткий юрист відомий тим, що ніколи не програє, зокрема, завдяки тому, що накопичує і активно використовує брудні таємниці людей. Чимось його зацікавив напористий юнак, і він бере його під свою опіку. Зокрема допомагає сім’ї Трампа виграти, здавалось, безперспективну судову справу, а самого Дональда навчає трьом правилам успіху:

Кон навіть не бере у юного підопічного гонорар, розраховуючи на його вдячність у майбутньому. Але скоро «золотий принц», як прозвали Трампа ЗМІ, перетворюється на справжню моральну потвору, перевершуючи у цьому свого вчителя.

«Це ніхто не буде знімати й показувати!»

Фільм, хоч і ігровий, але заснований на реальних подіях, знятий за сценарієм політичного оглядача Гебріеля Шермана. Ідея такого фільму виникла у журналіста ще за першої каденції Дональда Трампа, якого він знав дуже добре: висвітлював президентську кампанію Трампа і діяльність Республіканської партії, а також неодноразово брав інтерв’ю й у самого Трампа. Так Шерман дізнався, що деяких методів Трамп навчився від одіозного юриста Роя Кона, і зацікавився цією особистістю

- Я прочитав усе, що міг, про Дональда Трампа, Роя Кона та Нью-Йорк у 1970-х і -80-х роках. А потім я пішов брати інтерв’ю у людей, які знали Дональда та Роя в ті роки, і попросив у них ще історій. Тож це була суміш історичних досліджень плюс мої власні інтерв’ю, - розповідав Шерман виданню The Hollywood reporter.

Але за такий сюжет та ще й в 2019 році, коли Трамп був при владі, не хотіла братися жодна велика студія у Голівуді. Тож на виробництво фільму гроші збирали де тільки можна. Знімати фільм взявся відомий за фестивальними роботами шведський режисер іранського походження Алі Аббасі, чиї картини, до речі, заборонені в Ірані.

І зняв Аббасі картину явно не по-голівудськи. Ретроепоху він і відтворив у ретроманері, інколи важко зрозуміти: дивишся ти сучасний фільм чи знятий у 70-80 роки.

Вийшло досить похмуре, без яскравих фарб видовище, яке якнайкраще відображає прогниле нутро головних героїв.

Не дивно, що команда Дональда Трампа усіляко намагалась перешкодити виходу фільму у США, щоб не дай бог виборці не розчарувались у своєму кандидатові. Але подолати засади свободи слова не змогли. А з іншого боку – це фільм про переможця, це історія про втілення американської мрії, коли людина створює себе сама, досягає успіху, хоч і нічим не гребує. А переможців, як відомо, не судять, тож фільм, навпаки, міг би привернути на бік Трампа нових виборців. 

Хто такий Рой Кон

Кон народився в багатій єврейській сім'ї з Нью-Йорка, закінчив Колумбійський університет і отримав посаду районного прокурора Манхеттена.

Прославитись йому допомогла справа Розенберґів – подружжя американських комуністів, звинувачених у шпигунстві на користь СРСР і передачі ядерних секретів США. Саме завдяки Кону подружжя засудили до смертної кари, і цим він дуже пишався.

Кар’єра Кона стрімко розвивалась, але його перемоги зводились на корупції, бруді та лицемірстві. За свідченням сучасників, він був одночасно «і євреєм, і антисемітом, гомосексуалом і гомофобом».

Та насправді те, що Кон відцурався свого єврейського походження і публічна травля гомосексуалістів, при тому, що сам він був геєм, - були всього лиш вимогою тогочасного світу, де такі люди не могли вважатись пристойними. І, вірогідно, що Кон відчував і сором через свої уподобання і ненависть до себе, і прагненням до влади прагнув просто заповнити внутрішню порожнечу. В усякому разі таким його побачив актор Джеремі Стронг.

Лицемірство зрештою допомогло Кону піднятися на вершину. Він вів розкішний образ життя, а серед його клієнтів були відомий художник Енді Уорхолл, і дизайнер Кевін Кляйн, засновник Fox News Руперт Мердок, бос мафії, католицький кардинал. Ну і, звісно, Дональд Трамп. «Люди наймають мене – бо я переможець», - каже у фільмі Рой Кон.

Але ніби за насмішкою долі таке життя переможця привело його до краху. Колегія адвокатів позбавила його права практикувати у штаті Нью-Йорк за «неетичну і негідну діяльність», від колишніх статків мало що лишилось, помер він від СНІДу, до останнього наполягаючи, що в нього рак печінки.

Зрештою, вийшло так, як каже у фільмі Дональд Трамп: «Є два типи людей: переможці і переможені». І Кон програв.

Цілодобове занурення у Трампа

До речі, небагато було й акторів, які б хотіли виконати головну роль, знову ж таки побоюючись реакції з боку трампістів. Але актора Себастіана Стена захопила можливість показати свого персонажа як людину, що створила бренд переможця. Показати шлях нью-йоркського хлопчиська-аутсайдера до однієї з найбагатших і найвпливовіших людей світу. Передати трансформацію емоційного юнака, який любить свою родину, щиро закохується, має повагу і прислухається до тих, кого вважає розумнішим, – до повністю безпринципного бізнесмена, який жертвує рідними, зневажає близьких і не слухає нікого, окрім самого себе. Але при цьому – він переможець, хто може його за це засуджувати?

Щоб так передати зміни свого персонажа, Себастіан Стен «проводив» з ним весь час:

«Це був процес цілодобового занурення, в основному, я думаю, життя з ним - у моїх навушниках, на моєму телефоні та YouTube. Скрізь, куди я йшов і гуляв, що б я не робив, я його слухав, навіть у ванній кімнаті, - розповідав актор під час пресконференції на Каннському кінофестивалі, де відбулась прем’єра фільму.

Схоже, що Стен і сам захоплюється тим, яких вершин вдалося досягти його персонажу. А отже, гру актора можна назвати так: «Зробимо Трампа великим знову».

Країна: Канада, США, Ірландія

Жанр: байопік, драма, сатира

Режисер: Алі Аббасі («Кордон», «Вбивця «Священний павук»)

У головних ролях: Себастіан Стен (франшиза «Месники», «Пем та Томмі»), Джеремі Стронг («Джентльмени», серіал «Спадкоємці»), Марія Бакалова («Борат 2»), Мартін Донован («Тенет», «Очима собаки»).

Тривалість: 02:00