Франкфуртський книжковий ярмарок пояснив допуск п'яти російських видавництв

Російські книжки вилучатимуть за умови порушення законів Німеччини. Національний стенд РФ не буде представлений до завершення війни.

facebook.com/oleksandra.koval

Організатори Франкфуртського книжкового ярмарку висловилися щодо цьогорічної участі п'яти російських видавництв. У відповіді УП.Культура вони заявили, що російські книжки лишаться представленими. Їх вилучать лише за умови, якщо наповнення буде порушувати закони Німеччини.

- Якщо експонується контент, заборонений німецьким законодавством, існують встановлені процедури, — відповіли організатори.

Національний стенд Росії не буде представлений до завершення війни з Україною.

- Російський національний стенд був виключений з участі у книжковому ярмарку після нападу Росії на Україну, що є порушенням міжнародного права. Поки ця війна не закінчиться, ми відмовляємося реєструвати російський національний стенд на книжковому ярмарку, – запевнили представники події.

Також команда висловила солідарність з українською книжковою індустрією та українським народом. Як і в попередні роки, ярмарок та міністерство культури Німеччини безплатно надають простір для представництва України та участь у дискусійній програмі.

Франкфуртський книжковий ярмарок є найбільшою книжковою подією у світі. Цьогоріч він проходить з 16 по 20 жовтня. Від України представлять національний стенд Інституту книги, а також стенд Мистецького арсеналу, UA Comix й окремий стенд отримав видавець Олександр Савчук. Торік на ярмарку було три російські стенди, серед них стенд "Меморіалу". "Ексмо" кілька років перебувало під санкціями РНБО через книги антиукраїнського змісту.