Медичний чек-ап: на що треба перевіряти свій організм та скільки це коштує

Все більше людей цікавляться такими обстеженнями, які мають різні діагностичні методи.

carehospitals.com

Лікарі стверджують, що щорічне обстеження організму потрібне усім. Навіть тим, хто дотримується здорового способу життя, має тиск 120 на 80, і серце, що працює як годинник. Про те, що входить в обов’язковий чек-ап організму, які відмінності для жінок і чоловіків та скільки це коштує – у матеріалі Коротко про.

Знайде хворобу на ранній стадії

Серед лікарської спільноти давно гуляє сумний жарт: немає цілком здорових людей, є не повністю обстежені. Мовляв, у цьому допоможе чек-ап організму. Жарти жартами, але насправді саме таке щорічне обстеження організму має на меті діагностувати певні хвороби на ранніх стадіях. Пам’ятаймо, що багато з болячок на початку взагалі не мають якихось чітких симптомів.

- Сheck-up з англійської мови - це перевірка, і це дійсно перевірка вашого здоров’я, - розповідає Коротко про сімейний лікар Роксолана Горбань. - Таке обстеження включає різні діагностичні методи і дозволяє людині за кілька годин чи днів перевірити органи, системи організму, виявити проблеми зі здоров'ям, якщо вони, звісно, є. З власної практики можу сказати, що останніми роками, мабуть, після епідемії коронавірусу, пацієнти частіше запитують про щорічний чек-ап. Тенденція нас, лікарів, лише тішить.

Лікарка пригадує історію одного пацієнта. Молодого чоловіка на прийом до медикині привела його ж дружина: подружжя готувалося стати батьками, хотіли пройти додаткове обстеження.

- Я виписала жінці направлення на певні аналізи, а після короткої розмови з чоловіком запропонувала і йому пройти такий собі чек-ап, - пригадує Роксолана Миколаївна. – Вже по факту виявилося, що у чоловіка підвищений рівень цукру у крові. А також є проблеми з нирками. На щастя, усе це виявили досить швидко, скоригували харчування, додали певного медикаментозного лікування, і діло не дійшло до діабету та серйозних захворювань сечової системи. До речі, після цього випадку пацієнт не пропускає свого щорічного обстеження.

Інколи у суспільстві щорічний медичний чек-ап називають трендом. Сперечатися не будемо, але мода на обстеження лише на користь людям. Все-таки останніми роками почастішали випадки «вікових» захворювань серед молоді. Додайте до цього ще й погіршення екологічної ситуації на планеті. Та й стреси, часту причину усіх хвороб, ніхто не відміняв.

«Пакет» будете брати?

Попереджений – значить озброєний. Цей вислів повністю характеризує переваги медичного обстеження. Але перш ніж бігти по направлення до сімейного лікаря або одразу у приватну клініку, треба знати, що таке обстеження може бути загальним чи спеціалізованим.

Із загальним все зрозуміло: це звичні більшості дослідження, які перевіряють стан людини загалом без фокусування на якомусь органі чи системі організму. Стандартний чек-ап є для чоловіків, жінок і дітей. Деякі приватні клініки та лабораторії навіть пропонують такі обстеження пакетами. Різниця незначна: наприклад, чек-ап для чоловіків включає консультацію уролога, для жінок обстеження буде в гінеколога. А дітям призначають додаткові аналізи на виявлення яєць глистів у калі.

Спеціалізоване медичне обстеження – це діагностика, що виявляє якісь конкретні порушення у роботі певних органів та систем. Болить серце? Лікар порадить провести кардіологічний чек-ап. Є проблеми зі шлунком? Буде гастроентерологічне обстеження.

Проходження медичного обстеження - справа добровільна. Автор цієї статті також зацікавилася такою можливістю і звернулася до свого сімейного лікаря за направленням. Що ж, пройти мінімальне обстеження організму – справа недешева. Вартість «пакету» для жінки 35+ від 5 тисяч гривень. Приблизну суму доведеться заплатити і за чек-ап чоловікові. Обстеження дітей трохи дешевше – від 2 тисяч грн.

Не хочете або не маєте змоги купувати «пакет»? Можна розподілити щорічне обстеження на частини: наприклад, сьогодні чек-ап у стоматолога, а наступного місяця – у мамолога (жінкам від 40 років). Вийде дешевше, тому що деякі обстеження обійдуться безкоштовно. Щоправда, треба мати направлення від сімейного лікаря..

Отож, ось які необхідні обстеження медики радять кожному:

Також медики рекомендують людям 40+ провести скринінг на рак товстої кишки (колоноскопія кожні 5-10 років), на остеопороз. А також бодай раз у житті обстежитися на гепатит C та вірус папіломи людини.