Як підготувати квартиру до початку опалювального сезону. Прості поради

Опалювальний сезон пройде простіше, якщо заздалегідь перевірити радіатори та електропроводку.

архів Коротко про

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уже попередив, що опалювальний сезон 2024/2025 буде найскладнішим. Торкнеться це не лише тепла, а й електрики, води та інших благ цивілізації, оскільки наш великий і підлий сусід намагатиметься обстрілами ще більше зіпсувати життя українцям. Але ми не опускаємо руки і робимо все можливе, щоби вижити. Коротко про - про те, як підготувати квартиру до опалювального сезону, щоб не втрачати ні «пів градуса» тепла.

Чистимо батареї

Простий, але дієвий крок - прибрати пил і бруд з радіаторів, знайти купу речей, що завалилися за них, освіжити кімнату. Мити радіатори треба ретельно, і не лише зверху, а й між кожною секцією, у кожному куточку.

Після наведення чистоти готуємо екрани з фольги. Коли з'явиться тепло, екрани встановлюються за радіаторами і досить ефективно працюють: відображають 90% теплового випромінювання в кімнату, що може підвищити температуру в приміщенні на 1-2 градуси. Тільки не забувайте періодично виймати їх, щоб не відсиріла інша стіна, до якої тепло від батареї блокується екраном.

Перевіряємо систему

Більшість громадян не мають відношення до теплотехніки і не знають, як перевіряють систему фахівці, тому робитимемо те, що в наших силах. Оглядаємо батареї та труби – шукаємо тріщини, відколи фарби, іржу. Якщо знайшли, то доведеться поспілкуватися з компанією, що управляє, або викликати фахівців. Чим швидше буде зроблено ремонт або заміна непридатного елемента, тим швидше прийде тепло і без наслідків у вигляді патьоків, потопів та відключення всієї системи теплопостачання.

Випускаємо повітря

За літній період, доки вода в батареях не циркулює, у них може накопичуватися повітря, яке заважає роботі системи. Щоб випустити зайве повітря, достатньо відкрити кран Маєвського (якщо він є на ваших опалювальних приладах), акуратно випускати повітря до моменту, коли почне йти вода. Закрутіть кран та привітайте себе з успішним початком опалювального сезону, як тільки труби потеплішають. Якщо ж крана Маєвського немає, а сумніви залишилися (минулої зими якась із батарей гріла гірше за інші), то краще терміново звернутися до майстрів – доки система не запущена і в будинок не почало надходити тепло, стояк ще можна встигнути «продути».

Переставляємо меблі

У світлі модних перестановок, коли м'які меблі ставляться спиною до вікон (читай – до радіаторів), ця краса неабияк вбиває ефективність опалення. Дивани та узголів'я ліжка перекривають доступ теплого повітря до кімнати і самі псуються від постійного нагріву. Краще зробити невелику перестановку, звільнивши перед радіаторами бодай пів метра вільного простору.

До речі, та ж проблема і з важкими шторами, портьєрами. Вони хороші, якщо тепло так і не дали – закривають стики вікна, не дають теплому повітрі вийти назовні. Якщо радіатори гарячі, краще їх не закривати шторами, а дати теплу розійтися по кімнаті.

Утеплюємо вхідні двері та вікна

Вхідні двері виходять на сходовий майданчик, а там значно холодніше, ніж у квартирі, і через різницю температур утворюється додатковий тиск повітря, що створює протяги. Тому варто простукати і переглянути двері на предмет щілин, нещільного прилягання дверного полотна, фрагментів, що відкололися.

Можна утеплити вхідні (та й будь-які інші двері) спеціальною теплоізоляційною шторою – вони також допоможуть уберегти від протягів і створити додаткове тепло. Продаються на маркетплейсах.

Те саме і з вікнами, навіть із пластиковими. За всієї їхньої герметичності вони мають свої проблеми – наприклад, гумові ущільнювачі по периметру можуть затвердіти з часом чи, навпаки, розтягнутися. Тоді про гарне прилягання та герметичність можна забути. Ущільнювачі краще замінити, а якщо не виходить, то заклеїти щілини звичайним або малярським скотчем.

Також варто провести рукою під підвіконням: якщо там є хоча б мікроскопічні щілини, туди йтиме тепле повітря. Якщо не вийде закрити порожнечі «на коліні», то доведеться знімати підвіконня і закладати їх утеплювачем, наприклад, мінеральною ватою.

Мешканцям перших поверхів таку ж перевірку варто влаштувати і для покриття підлоги.

Зволожуйте повітря

Що цікаво – сухе повітря вимагає більше енергії для нагріву, ніж вологе. І якщо у квартирі встановлено оптимальну вологість (40-60%), то навіть при недостатньому нагріванні радіаторів у приміщенні буде не так холодно, як могло бути при сухому повітрі.

Але не переборщіть – через підвищену вологість у квартирі буде ще холодніше.

Перевірте електропроводку

Що холодніше на вулиці, то частіше ми тягнемося до розетки, щоб увімкнути обігрівач. І не лише ми. Через навантаження електромережа в холодну пору року і так не особливо витримує напору, а вже в ситуації з українською енергетикою взагалі може піти в нуль. Якщо не вдається уникнути масового включення електроприладів, варто викликати фахівця перевірити електропроводку, щоб не було короткого замикання.