"Малюю на замовлення домашніх улюбленців", - чотирикласник із Рівного знайшов свій спосіб заробітку

10-річний Никодим відтворює своє бачення котиків та собачок замовників. Виходить дуже мило.

архів сім'ї Купрюшиних

Нікодиму Купрюшину з Рівного – 10 років, але він уже почав сам заробляти. І йому вдалося за три дні заробити понад сім тисяч гривень, малюючи на замовлення свійських тварин.

Почалося все із повідомлення його мами в соцмережі Х. Вона написала, що син може приєднатися до вірусного тренду – малювання дітьми домашніх улюбленців. Після цього була хвиля замовлень, на яку батьки ніяк не очікували.

Початкова вартість малюнка юного художника була 20 гривень, після ажіотажу ціну підвищили до 40. Гроші замовників приходять на монобанк Нікодима - він витрачає їх на себе і допомагає батькам.

Подробиці про малювання домашніх улюбленців, про те, як заробити перші гроші в 10 років, Коротко про розповіли батьки хлопчика - Наталія та Сергій.

Усі портрети з якоюсь фішечкою

– Син любив малювати з самого дитинства – і своїх, і чужих котів. Никодим ходив зі мною на роботу і змалював місцевих котиків – ці малюнки я й виставила до соцмережі. Побачила у твіттері подібні роботи, які потрапили до трендів, от і я виставила малюнки Никодима, які раніше хотіла перенести на футболку як принт. Нічого не чекала, не думала, що з цього щось вийде. Але воно завірусилося – люди почали активно писати, – розповідає мама хлопчика Наталія.

Внаслідок раптової популярності лише за три дні у вересні хлопчик заробив понад 7000 грн.

– Никодим намалював близько 100 малюнків. Спочатку ми ставили ціну 20 грн за одну картинку, хоча часто люди надсилали більше, щоб підтримати сина. Потім підняли ціну до 40 гривень: охочих багато, син не встигає малювати. Хотілося, щоб він зміг більше уваги приділяти одному малюнку: таки це дитина, багато часу йде на малювання.

Поки Никодим працює із замовленнями, які сім'я взяла раніше. Люди надсилають фото своїх улюбленців, залишають прізвисько тварини, оплачують замовлення, а Никодим малює картинку на прізвисько.

- Придумує до картинки з прізвиськом якусь фішечку. Наприклад, був кіт М'ята – Никодим малює м'яту, фантазує, – людям це подобається, – каже мама.

Готовий «портрет» батьки або надсилають замовнику Новою поштою, або скидають йому фото малюнка. А також надсилають відео процесу, як Никодим малює.

- У процесі створення малюнка синові іноді потрібна моя допомога. Часом він просить поради чи щось підправити: є фото, які важко змалювати. Іноді я допомагаю, але переважно він сам малює, фантазує – йому хочеться, щоб вийшло щось прикольне, – уточнює Наталя.

Найчастіше хлопчику надсилають фотографії котиків, але є й інші звірята.

- У нас є і песики, і пара папуг, пацюків, капібара. Іноді це домашній улюбленець із людиною – такі малюнки найскладніші, але Никодим справляється, – розповідає Наталя.

А найбільше лайків у соцмережі набрав портрет кота Сирського. Ідея малюнка – кіт із сумними очима та шматком сиру – належить самому хлопчику. Тож збіг із однойменним котом одного з українських військових – випадковий.

Заробленими грошима Никодим ділиться з батьками

Замовники із різних міст України. Здебільшого це молоді люди з твіттера чи ОЛХ, які хочуть мати кумедне зображення улюбленця.

- Поки нових замовлень не беремо, синові ще треба намалювати десь 20 малюнків із минулих замовлень. Я скидаю йому в телеграм фото – він на нього дивиться та змальовує.

За словами мами Никодима, син поки байдужий до успіху, що так раптово навалився.

- У нього вже брали інтерв'ю, я показала статтю, він сказав: о, клас - і побіг у своїх справах. Никодиму лише 10 років, він поки байдужий до слави. Може похвалитися своїми картинками друзям, бабусі, яка залишилася на окупованій території. Посилав їй малюнок кота Степана, обіграв його як Бандеру, - я навіть злякалася, щоб бабуся після таких картинок не мала неприємностей.

На зароблені гроші Никодим купив конструктор "Лего", про який давно мріяв. А ще докупив книги про Гаррі Поттера. Тепер він має всю серію книг і навіть лего з Гаррі Поттером. А також хлопчик допомагає батькам. За словами тата, хлопчик уже двічі давав мамі гроші на їжу "в такий складний час".

- Никодим почув, що у нас не було грошей (я залишився без роботи, і ми розвиваємо бізнес із нуля). Дружина збиралася в магазин за продуктами, а він сказав: "Ви 10 років годували мене, а тепер моя черга вас годувати, ось візьміть гроші". Виділив нам 2000 грн, і це була його ініціатива, – розповідає Сергій.

Також тато каже, що якось попросив сина підкинути на бензин 300 грн. Никодим скинув татові 400 грн.

За словами батьків, завдяки першому заробітку Никодим почувається дорослим, радий, що має гроші, якими він може ділитися. Крім заробітку та хобі, малювання допомагає Никодиму концентрувати увагу.

– Він у нас трохи гіперактивний, а малювання – чудовий спосіб, за допомогою якого він може сфокусуватися. Один-два малюнки – до школи, декілька – після школи. Малювання його захоплює, йому класно. Поки працював над замовленнями, вирішив піти до мистецької школи цього року. Спробує свої сили.

За словами Наталії, 10-річний художник-підприємець встигає поєднувати школу з новим хобі, лего та книжками. А якщо дитина втомилася, її ніхто не підганятиме.

- Никодим ходить до школи, робить насамперед уроки, - я ставлю йому таку умову. В один день може намалювати 5 малюнків, на другий у нього можуть виникнути якісь проблеми, немає настрою – і ми його не чіпаємо. Трохи почитав, трохи погуляв... Все-таки він ще маленький, намагаємося його не перевантажувати.

Поки сину подобається - його підтримуватиму. А зараз він відчуває, що досяг своєї мети: купив лего – і тепер спокійний. Не поспішає заробляти, хоча останнім часом почав замислюватися над новим лего. А поки що грається з тим, що придбав, книжки читає - вважає, що життя вдалося! - розповідає Наталія.