Чи можуть співробітники ТЦК затримати військовозобов'язаного як «СЗЧ»: коментар юриста

Самовільне залишення частини, як і дезертирство, - справа поліції, а не ТЦК та СП.

sud.ua

Затримати людину на вулиці за звинуваченням у дезертирстві чи самовільному залишенні частини (СЗЧ) можуть лише поліція – цивільна чи військова. При цьому людина має бути офіційно в розшуку.

Які права мають ТЦК у цьому випадку?

- Самовільне залишення військової частини здійснюють не військовозобов'язані, а військовослужбовці. Це кваліфікується як злочин, а затримання вважається засобом його припинення, – розповів юрист Ігор Зорін. – Затримувати дезертирів можуть цивільні правоохоронні органи та військова служба правопорядку. Максимум, що можуть представники ТЦК та СП, це повідомити поліцію чи ВСП про місцезнаходження підозрюваного.

Щодо самовільного відходу з місця служби чи дезертирства, то це сфера Кримінального кодексу, до якого ТЦК та СП не мають відношення.

Навіщо військкоми звертаються до поліції?

ТЦК мають право звертатися до поліції з приводу оголошення у розшук осіб, які не прибувають за повісткою або не виконують інших вимог мобілізаційного законодавства. Але це не означає, що порушено кримінальну справу.

Який вигляд має адміністративне затримання?

- До тих, хто перебуває у розшуку, співробітниками ТЦК та СП провадиться адміністративне затримання. Це означає наступне:

– Якщо військовозобов'язаного немає можливості розшукати, на нього може бути накладено заочний штраф – без складання протоколу, – зазначає Ігор Зорін.