Польща ухвалила нову міграційну стратегію, яка обмежує права іноземців

Рада міністрів Польщі схвалила нову міграційну стратегію, яка передбачає можливість відмови у наданні притулку для біженців.

Getty Images

Рада міністрів Польщі схвалила нову міграційну стратегію, яка передбачає можливість відмови у наданні притулку для біженців. Про це йдеться у повідомленні уряду

- Наша країна за дуже короткий час змінила свій статус з еміграційної на імміграційну. Наразі в Польщі з наміром довгострокового перебування проживає близько 2,5 мільйона іноземців. Водночас із 2016 року Польща не має комплексної міграційної стратегії. Наявність стратегічного документа в цій сфері є необхідною для здійснення відповідальних та послідовних дій, що передусім враховують безпеку нашої країни, - йдеться у повідомленні уряду.

Згідно зі стратегією, у разі загрози дестабілізації країни через великий потік іммігрантів передбачається можливість тимчасового та локального припинення прийому заяв на отримання притулку. 

Документ визначає критерії доступу іноземців до ринку праці, щоб вони заповнювали прогалини в дефіцитних професіях і не оформлювали робочі контракти лише задля полегшення в'їзду до Польщі та Шенгенської зони.

Також стратегія передбачає, що навчання у польських навчальних закладах не може бути використано лише для легкого легального в’їзду та перебування у країні. Водночас університети зможуть проводити так званий процес інтернаціоналізації.