Краків попросив польський уряд встановити у місті туристичний збір

Кошти хочуть передати мешканцям центру міста як компенсацію за шум, пошкоджені дороги та затори.

Зображення Dima Lysenko із сайту Pixabay

Краків звернувся до уряду Польщі з проханням дозволити місту встановити туристичний збір. Про це повідомив офіційний сайт міста. 9 жовтня депутати одноголосно ухвалили відповідну постанову. Вони попросили внести поправки до закону про місцеві податки та збори.

– Кошти підуть до бюджету комуни й можуть підтримати проєкти сталого туризму, підвищуючи комфорт мешканців і туристів, – йдеться на сайті Кракова.

Поправки до закону підготували влада Кракова та Асоціація польських міст.

- Досвід європейських міст свідчить про те, що явище туристифікації багатьох привабливих місць стає дедалі серйознішою проблемою. Надмірний туризм призводить до напруженості та соціального невдоволення у багатьох місцях Європи. Від цього страждає місцева спільнота, бо мешканці все частіше почуваються туристами у власному місті, — йдеться у резолюції, адресованій прем'єр-міністру Дональду Туску та міністерству спорту й туризму.

Подібний «гостьовий збір» був у Кракові у 2004–2015 роках, але його скасували через зміни у законодавстві, і тепер цей збір призначений переважно для курортів на морі чи горах.

Краків — друге за величиною місто Польщі та найпопулярніший туристичний напрямок у країні, зазначило видання Notes from Poland. У місті спостерігається та прогнозується збільшення кількості туристів. У 2023 році Краків відвідали понад сім мільйонів туристів, у тому числі близько 900 000 - з-за кордону.

За оцінками авторів ініціативи, кошти, отримані від туристичного збору, становитимуть 30–50 мільйонів злотих (7–12 мільйонів євро) на рік. Частину з них можна було б спрямувати на компенсації мешканцям, особливо у центрі міста, за проблеми, спричинені туризмом, такі як шум, пошкоджені дороги та затори.

Туристичний гігант TUI прогнозує, що Польща буде серед країн, де спостерігатиметься зростання літнього туризму, оскільки зміна клімату "витісняє" відпочивальників на "північ".