Правоохоронці підтвердили затримання в Ужгороді ректора через схему для ухилянтів

Відстрочки для 225 «студентів» скасували, а ректора заарештували з можливістю вийти під заставу.

facebook.com/ssu.uzhhorod

Правоохоронні органи підтвердили затримання в Ужгороді ректора через причетність до схеми ухилення від мобілізації.

- Фігуранти – ректор та колишній проректор приватного вишу, а також працівник військової служби правопорядку. Слідством встановлено, що підозрювані налагодили схему отримання військовозобов’язаними відстрочки від призову під виглядом навчання у ВНЗ за кордоном, — повідомила Закарпатська обласна прокуратура у фейсбуці.

Усіх трьох учасників схеми повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ в особливий період. Їм вже обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внести заставу на загальну суму понад три мільйони гривень.

- За грошову винагороду чоловіків зараховували на бакалаврат, магістратуру чи аспірантуру. На підставі цього фейковим студентам обіцяли також вирішити питання з оформленням відстрочки. Залежно від обставин, пакет таких «послуг» фігуранти оцінювали орієнтовно в 1500 євро з особи. За оперативними даними слідства, цією схемою встигли скористатися більше двох сотень осіб, — додали у прокуратурі. 

Під час обшуків у фігурантів вилучили готівку, еквівалентну понад 4,5 мільйона гривень. Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України повідомив, що 11 жовтня колишнього проректора приватного університету затримали безпосередньо під час отримання коштів. Управління СБУ в Закарпатській області уточнило, що в університеті викрили 225 фейкових «студентів». Після викриття місцева комісія Ужгородського РТЦК та СП скасувала раніше надані відстрочки.