Кабмін погодив проєкт рекрутингу через “Дію”

Впродовж кількох тижнів у застосунку має запрацювати рекрутинг до підрозділів операторів безпілотників.

Getty Images

Кабінет міністрів погодив проєкт рекрутингу через “Дію”. Про це 15 жовтня повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму телеграм-каналі.

- Погоджено пропозицію Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації протягом двох років експериментального проєкту щодо рекрутингу громадян України в електронній формі. Затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту, — написав він.

Рекрутинг осіб в електронній формі включає вибір особою військової частини та спеціальності, подачу особою заяви про проходження військової служби за контрактом із використанням засобів порталу “Дія”, зокрема із використанням мобільного додатка.

Визначено, що учасниками експериментального проєкту є громадяни України віком від 18 до 55 років, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, не проходять військову службу в ЗСУ, інших військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, СБУ чи розвідувальних органах, не призвані на військову службу під час мобілізації та виявили бажання взяти участь в експериментальному проєкті. 

У постанові уряду, яка є у розпорядженні "ЕП", йдеться, що учасники проєкту самостійно підтверджуватимуть придатність до служби без медичного огляду та психологічного тестування, вказуючи у заяві інформацію про стан свого здоров’я.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів в інтерв'ю проєкту "Карп'як на Суспільному", що "впродовж кількох тижнів" має запрацювати рекрутинг до підрозділів операторів безпілотників у застосунку "Дія". Щоб мобілізуватися через застосунок, не треба буде йти до ТЦК та проходити ВЛК. За словами Федорова, рекрутинг через "Дію" має гарантувати військовозобов'язаному можливість потрапити саме до обраного ним підрозділу ударних дронів. Таких, за його даними, нині нараховується близько 200.

- Ми можемо швидко дозволити у кілька кліків доєднатися до підрозділу, куди людина хоче. І що важливо, вона вже фактично з підписаним контрактом приходить на базу військової підготовки й вже немає якоїсь ймовірності, що цю людину можуть відправити до будь-якого іншого підрозділу, — заявив він.