До України не повертається кожен п'ятий діяч культури, який виїхав за кордон, - Мінкульт

Щоденно відомство отримує до 100 запитів на дозвіл залишити Україну.

facebook.com/mykola.tochytskyi

Міністр культури і стратегічних комунікацій Микола Точицький повідомив, що кожен п'ятий діяч культури, який отримує дозвіл на виїзд за кордон, не повертається. Про це він розповів під час обговорення проєкту "Нова країна", повідомляє LB.ua.

- В останні роки необхідно було створити систему, яка б дозволила митцям виїжджати за кордон, але такої бази досі немає. Щодня я отримую до 100 заяв на виїзд, багато імен мені незнайомі, і я змушений витрачати час на пошук інформації. До того ж з кожних п'яти один не повертається, - повідомив Точицький.

Міністр також наголосив, що у процесі інтеграції з ЄС Україні доведеться запровадити багато важливих змін. Зокрема, йдеться про нововведення у галузі охорони культурної спадщини.

- Вже зараз і ЮНЕСКО, і ЄС висловлюють серйозні претензії щодо захисту нашої культурної спадщини, - додав він.

За словами міністра, без виконання директив ЮНЕСКО щодо захисту спадщини Україна не зможе стати частиною ЄС. Також Точицький висловив незгоду з ідеєю децентралізації питань охорони спадщини та передачею їх на місцеві рівні, як-от визначення буферних зон навколо об'єктів. Він упевнений, що кожна культурна сфера, чи то театр, чи мистецтво, чи бібліотеки, потребує окремої стратегії, й анонсував презентацію п'яти стратегій, над якими працює Мінкульт, у березні 2025 року.