Опалювальний сезон 2024/2025: як зміняться платіжки

Які тарифи зросли, а які лишилися без змін.

УНІАН

Опалювальний сезон в Україні стартує у середині жовтня, але остаточне рішення залишається за місцевою владою. Як раніше пояснив мер столиці Віталій Кличко, якщо три дні температура не опускатиметься нижче 15 °С, опалення почнуть включати не 15 жовтня, а пізніше.

Під час війни в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення. Тому тариф на газ, всупереч гучним заголовкам у деяких ЗМІ, не зміниться і становитиме ті самі 7,96 грн за куб для клієнтів "Нафтогазу", а це понад 12 млн домогосподарств (98% усіх українських споживачів).

Ціна кубометра газу для населення, яке користується послугами інших постачальників, коливатиметься від 7,70 до 9,99 грн за куб.

Також до закінчення військового стану та ще пів року після цього діє мораторій на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду, тому ці тарифи також залишаться без змін.

Натомість у деяких містах України, наприклад, у Ніжині Чернігівської області, набули чинності нові тарифи на тепло. Проте експерти кажуть, що споживачі не відчують підвищення через мораторій на підвищення тарифів: держава покриє різницю між чинними тарифами та економічно обґрунтованими, гарантуючи, що люди й надалі платитимуть за колишніми ставками.

То чому ж деякі видання пишуть про рекордні платіжки?

– Здебільшого, за винятком деяких невеликих міст, тарифи на опалення не піднімали, – зазначив у розмові з Коротко про енергетичний експерт Юрій Корольчук. – Можливо, коли пишуть про зростання суми у платіжках, мають на увазі новий тариф на електроенергію. Якщо рахувати разом із ним, то суми справді вийдуть більшими.

Нагадаємо, що лише за останні півтора року тариф на електроенергію для населення зріс двічі: з 1 червня 2023 року з 1,68 грн/кВт*год до 2,64 грн/кВт*год, а з 1 червня 2024-го – до 4,32 грн/кВт*год. Цей новий тариф діятиме до 30 квітня 2025 року.

Раніше незмінність окремих тарифів на послуги ЖКГ (газ, опалення та гаряче водопостачання) протягом 2024 року прогнозували у НБУ. Але через складний стан в енергетиці та державному бюджеті на більш далекі перспективи обнадійливі прогнози не поширюються. Зокрема, у липневому інфляційному звіті НБУ наголошується, що, ймовірно, з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до «економічно обґрунтованих рівнів».