Чи можуть представники ТЦК застосовувати силу до громадян: коментар юриста

Затримувати на вулицях мають право лише працівники правоохоронних органів, а не ТЦК та СП.

week.ukrainianwall.com

Поведінка співробітників ТЦК та СП на вулицях міст викликає чимало нарікань громадян. Застосування ними сили щодо чоловіків мобілізаційного віку, що перевіряються, призвело до непорозуміння в суспільстві. Коротко про - про те, чи мають право військкоми «брати під лікотки» людей і насильно тягнути у військкомат.

У яких випадках військкоми можуть застосовувати силу під час затримання?

Як свідчить законодавство, військкоми ТЦК можуть застосовувати силу лише у двох випадках:

В інших випадках – це право виключно правоохоронців.

А хто має таке право?

У кримінально-процесуальному та адміністративному кодексах йдеться, що затримання громадян здійснюють уповноважені на те особи. Це виключно правоохоронці:

- Вони мають право застосовувати до затриманих чинність у разі опору. ТЦК та СП є органом військового управління, - зазначає юрист Ігор Зорін.

Що таке адміністративне затримання?

Жодних прав на затримання громадян, доставку їх до терцентру, а тим більше на застосування сили у них немає. Тому військкоми тісно співпрацюють із поліцією не лише за розшуком ухилістів, а й у так званих групах оповіщення, які сьогодні часто можна побачити у громадських місцях.

Якщо чоловіка зупинили на вулиці для перевірки документів, а у нього їх немає, старший у групі оповіщення запропонує громадянину пройти до ТЦК та СП. У разі відмови поліцейські виконують адміністративне затримання – доставляють порушника до терцентру. При опорі можуть застосувати фізичну силу, при відкритій агресії – спецзасоби: газові балончики, кайданки, кийки.

Які права має затриманий у ТЦК чи поліції?