50% українців підтримують створення уряду національної єдності, - опитування КМІС

Половина українців підтримує ідею створення уряду національної єдності, який об'єднав би основні політичні партії у Верховній Раді та позапарламентські фракції.

rada.gov.ua

Половина українців підтримує ідею створення уряду національної єдності, який об'єднав би основні політичні партії у Верховній Раді та позапарламентські фракції. Негативно ставляться – лише 13%, а 33% мають нейтральне ставлення. Про це йдеться в опитуванні, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 20 по 27 вересня.

- За результатами поточного опитування ми бачимо, що коли мова не про окремі політичні сила, а про саме широке об’єднання різних патріотичних сил (зокрема, поза парламентом), тоді підтримка є значно вищою. У цьому контексті нагадаємо, що більшість українців підтримують критику влади, але хочуть, щоб це було в конструктивних межах[4]. Тобто загалом серед українців є запит на єднання та підтримку згуртованості як важливого фактор оборони, - пояснив директор КМІС Антон Грушецький.

У грудні 2023 року КМІС уже запитував громадян про їхнє ставлення до цього питання, уточнюючи, що в такому уряді можуть брати участь "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос". Тоді за створення такого уряду висловилися 37% респондентів, при цьому більшість хотіла бачити на чолі цієї коаліції п’ятого президента Петра Порошенка.

Переважна більшість українців (74%) вважають, що у діяльності Уряду нічого не зміниться після нещодавного оновлення Кабміну. Очікують на покращення діяльності – 12%, на погіршення діяльності – 6%.