Генпрокурор України закликав Бразилію заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт G20

Андрій Костін отримав розвіддані, які вказують на те, що президент Росії може відвідати саміт.

facebook.com/AndriyKostinUa

Генеральний прокурор України закликав Бразилію заарештувати Володимира Путіна, якщо він приїде на саміт G20. В інтерв'ю агентству Reuters Андрій Костін повідомив, що отримав розвіддані, які вказують на те, що президент Росії може відвідати саміт.

- У зв'язку з інформацією про те, що Путін може бути присутнім на саміті G20 у Бразилії, я хотів би ще раз наголосити, що Бразилія як держава-учасниця Римського статуту зобов'язана заарештувати його, якщо він наважиться відвідати країну. Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократії та держави, де править верховенство закону, — сказав він.

За словами Генпрокурора України, невиконання цієї вимоги може створити прецедент, коли обвинувачені у злочинах лідери зможуть мандрувати безкарно.

За словами двох офіційних осіб бразильського уряду, Бразилія направила Путіну стандартне запрошення на зустрічі лідерів країн G20, які відбудуться 18–19 листопада в Ріо-де-Жанейро, проте не отримала жодних вказівок на те, що він планує бути присутнім.

На запитання, чи ухвалено рішення про те, чи візьме Путін участь у зустрічі 20 провідних економік світу, прессекретар Кремля Дмитро Пєсков у понеділок заявив журналістам: «Ні. Коли рішення буде ухвалено, ми вам повідомимо».

Прокуратура МКС відмовилася від коментарів. Представник суду повторив, що покладається на держави-учасниці та інших партнерів у виконанні своїх рішень, включаючи ордери на арешт. Держави-члени зобов'язані співпрацювати відповідно до установчого договору суду, заявив представник МУС Фаді Ель Абдалла.