Масові рейди співробітників ТЦК: що потрібно знати про їхню законність і про нові перевірки

7 запитань про масові перевірки документів у військовозобов'язаних, що пройшли в Україні.

glavcom.ua

Минулі вихідні в Україні пройшли під прапором якщо не масової мобілізації, то масштабної перевірки військово-облікових документів у чоловіків у громадських місцях. Співробітники ТЦК разом із поліцією прийшли на концерт «Океану Ельзи» у Києві, до торгових центрів, фітнес-залів, кафе та ресторанів у Харкові, Львові, Хмельницькому, Одесі, Ужгороді тощо. У відповідь отримали не завжди адекватну реакцію громадян. Не обійшлося без обурень, словесних суперечок та затримань. Коротко про – про правила перевірки документів та особливості перевірок, що відбулися з 11 по 13 жовтня.

Як має відбуватися перевірка документів за правилами?

Процедура перевірки регламентована та складається з кількох етапів.

  1. Ідентифікація перевіряючого: співробітник ТЦК пред'являє службове посвідчення чи інший документ, який підтверджує його повноваження проводити перевірку.
  2. Перевірка документів: громадянин зобов'язаний пред'явити паспорт та військовий квиток для звірки даних. Перевірка відбувається під фото- та відеофіксацію – звіряються особисті дані, дані військово-облікового документа з даними у реєстрі «Оберіг».
  3. Фіксація порушень: у разі порушень правил воєнного обліку складається відповідний акт.
  4. Вручення повістки: якщо громадянин не перебуває на військовому обліку або ухиляється від мобілізації, йому вручається повістка з вимогою з'явитися до ТЦК.
  5. Примусова доставка: у разі відмови громадянина від отримання повістки чи явки до ТЦК, його можуть затримати та доставити до військкомату примусово. Це називається «адміністративне затримання», і його проводять поліцейські.

Чи мають право співробітники ТЦК та СП надягати на голову балаклави?

Як свідчать очевидці інциденту у Львові, військові, що з'явилися на весіллі, не представилися, не пред'явили документи, не оголосили підстави для перевірки. Плюс до того ж деякі з них були в балаклавах, що приховували обличчя.

За іронією долі, у львівському ресторані готелю «Соната» відзначали одруження колеги правозахисники та юристи. Їм вдалося донести до співробітників ТЦК і СП неприпустимість такої поведінки, посилаючись на закони.

З іншого боку, як відомо, посвідчення співробітника ТЦК таки було пред'явлено. І кому, як не юристам, знати, що в цьому разі опір тягне на «статтю». Втім, ті ж юристи повинні так само дотримуватись законів, як і всі інші громадяни, носити з собою документи та показувати їх.

До речі, наявність поряд із співробітниками ТЦК осіб у балаклавах може вказувати на те, що одночасно з перевіркою громадян відбувається операція співробітників СБУ, які займаються, зокрема, виявленням російських шпигунів і «ждунів», а також розшуком СЗЧ (солдатів, що самовільно залишили військову частину) .

Чи є законними перевірки на закритих заходах?

Так, оскільки до ареалу повноважень ТЦК та СП входять усі громадські місця без винятків. Готелі, ресторани, спа-центри та фітнес-зали, курорти та концертні зали – це громадські місця. Незалежно від формату заходу – закрита вечірка, весілля, приватне свято тощо – співробітники ТЦК та СП мають право туди увійти, як і представники правоохоронних органів, силових структур тощо.

Чи були такі масові перевірки раніше та чи будуть продовжені?

Проходили і не раз, коли кількість співробітників ТЦК та СП разом із поліцейськими, що їх супроводжували, перевищувала півтора десятка осіб. Наприклад, наприкінці минулого року повістки масово вручалися відпочиваючим у оздоровчо-рекреаційному комплексі «Косино» на Закарпатті.

Після перевірок 11-13 жовтня у різних обласних ТЦК та СП заявили, що «заходи оповіщення та перевірки військово-облікових документів проводяться постійно… Це почалося з моменту, коли було введено в дію закон про мобілізацію у зв'язку із запровадженням у країні правового режиму військового стану».

Також, наприклад, у Київському ТЦК додали, що затримання громадян, які порушили норми закону, проводили співробітники Нацполіції України. Йдеться про людей, у яких правоохоронці виявили проблеми із документами, та про тих, хто відмовлявся їх пред'являти, порушуючи цим закон.

Конфліктів громадян безпосередньо із співробітниками ТЦК та СП не зафіксовано.

Якими законами регулюються перевірки документів працівниками ТЦК та СП?

У цих документах прописано підстави для перевірки документів, зазначено перелік уповноважених осіб, які мають право проводити таку перевірку.

Хто керує рейдами щодо перевірки документів?

Уповноважені особи, які мають право на перевірку документів, мають бути позначені у відповідному наказі коменданта. Перевірка документів може відбуватися на підставі наказу військового командування разом із військовими адміністраціями. І тут наказом призначається комендант, і навіть визначаються його повноваження.

Комендант має право видавати накази, якими надається право певним посадовим особам силових структур перевіряти документи. Це:

Зазначимо, що у цьому разі йдеться про перевірку документів, що засвідчують особу тощо. Однак співробітники ТЦК та СП можуть перевірити документи у людини і на підставі обґрунтованих підозр у тому, що людина вчинить чи має намір вчинити правопорушення.

А військово-облікові документи у чоловіків хто має право перевіряти?

Перевіряти військово-облікові документи у чоловіків віком від 18 до 60 років мають право: