В УПЦ спростували, що їхній храм у Вінниці перетворили на нічний клуб

Храм ікони Божої Матері продовжує працювати, вечірок в ньому не проводяться, запевнили в місцевій єпархії.

facebook.com/vinnitsiaUPC

В Українській православній церкві спростували інформацію про те, що їхній храм у Вінниці "захопили" та перетворили на нічний клуб.

- Останнім часом у мережі шириться неправдива інформація щодо Вінницького храму ікони Божої Матері УПЦ, який нібито перетворили на нічний клуб, де проводяться вечірки зі світломузикою. Хочемо офіційно заявити, що ця інформація є повністю вигаданою та не відповідає дійсності, оскільки у Вінниці немає храмів Української Православної Церкви з подібною внутрішньою архітектурою, — сказано у фейсбуці Вінницької єпархії УПЦ.

В єпархії додали, що обʼєкт на поширеному відео радше схожий на будинок культури. Також в УПЦ запевнили, що усі їхні храми у Вінниці продовжують виконувати свою місію, заходів розважального характеру в них не проводяться.

Центр протидії дезінформації РНБО України заявив, що фейк поширили російські пропагандисти.

- Подібні фейки поширюються з метою дискредитації релігійних установ, а також щоб викликати обурення серед вірян та посіяти недовіру до релігійних громад. Це частина інформаційної війни, спрямованої на підрив духовного життя українського суспільства, — пояснили в відомстві.

Вінницьке видання Vinbazar повідомило, що 13 жовтня Telegram-канал "Труха Вінниця" з понад 116 тисячами підписників опублікував відео з підписом: "Туса у храмі ікони Божої Матері у Вінниці. Нещодавно цей храм рейдернули на УПЦ. Тепер там нічний клуб". Журналісти зазначили, що у відео лунає пісня гурту Kalush "Стефанія", проте поведінка людей на записі не відповідає ритму мелодії, що дає підстави говорити про використання монтажу. Після спростування адміністратори каналу визнали, що інформація недостовірна, та перепросили, але першочерговий пост не видалили.