Голова Інституту пам'яті Дробович підтримав перейменування "копійок" на "шаги"

Це сприяє головній культурній настанові нашого часу - «Геть від Москви», заявив Антон Дробович.

facebook.com/anton.drobovych

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович підтримав ініціативу Національного банку України (НБУ) змінити назву розмінної монети з "копійок" на "шаги".

- З професійної та громадянської точки зору мені дуже подобається ідея Андрія Пишного (голови НБУ. — Авт.) та Національного банку України повернути в обіг розмінну монету під назвою «шаг», - написав він у фейсбуці.

За словами Дробовича, це дійсно історично коректна назва і монети з такою назвою вже не раз «ходили» на наших теренах, зокрема і 100 років тому в Українській народній республіці.

- По-друге, це сприяє головній культурній настанові нашого часу - «Геть від Москви». Ми дійсно не хочемо мати з тими агресивними сусідами по планеті нічого спільного і якщо цьому ще і сприяє історія та факти культури, то все на нашому боці в питанні зміни назв грошових знаків, — додав Дробович.

По-третє, на його думку, це рішення матиме суттєвий культурний вплив — на століття вперед. 

- Справа в тому, що це зараз грошова політика у нас така, що скоро циркулюватимуть лише 50 шагів і далі вже гривні. Але через 20-30 років центробанк може обрати іншу політику, зробити деномінацію і знову курс буде такий, що повернуться монети номіналом в 1, 2, 5, 10 і т.д. Тому зробивши ці зміни зараз ми вже назавжди виразно зафіксуємо всю лінійку власних грошових знаків, — заявив він.

По-четверте, за словами голови УІНП, “це не коштуватиме нам як платникам податків якихось зайвих коштів”. 

- Нацбанк продумав це питання так, що фактично замінюватиме старі монети на нові по мірі того, як вони будуть зношуватися і вилучатися в «природній» спосіб, — зазначив він.

Також Дробовичу імпонує це рішення тим, що воно комунікаційно та сутнісно підготовлено, що йому передувало глибоке фахове дослідження — і економічне, і культурно-історичне.