Над Землею пролітала унікальна комета ATLAS – її бачили і українці

Комету ATLAS називають найяскравішою за останні 20 років.  

facebook.com/ric.osorio

В неділю, 13 жовтня, в небі над Україною було помітно комету ATLAS, яку називають найяскравішою кометою останніх десятиліть. В соцмережах вже з’явились кадри комети в небі, яку побачили жителі північної півкулі. Астроном та лектор Харківського планетарію Володимир Кажанов раніше розповідав «Суспільному», що в Україні її можна буде спостерігати 13 – 15 жовтня. 

- Орієнтири — це буде західна частина неба, де сідає сонечко, де догорає світло від Сонця в небі. Далі, коли комета буде віддалятися від Сонця, вона ще буде помітна в біноклі і телескопи. В інтернеті можна знайти мапи її руху серед сузір’їв. Допомагати знайти комету буде хвіст Великої Ведмедиці — куди він вказує, приблизно у тому напрямку на заході ввечері з 13 жовтня шукаємо комету, — казав астроном.

Звечора 13 жовтня користувачі соцмереж почали викладати фото та відео з кометою. За їх даними, у неділю комету ATLAS можна було помітно неозброєним оком над багатьма українськими містами.   

Комета Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3 належить до класу короткоперіодичних комет. Її орбіта має період близько 107 років, що означає, що вона повернеться у внутрішню частину Сонячної системи приблизно 2131 року. Її виявили ​​в рамках проєкту ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), а назву свою отримала на честь обсерваторії та дослідницького проєкту.

Комета має великий діаметр, що становить приблизно 1,5 кілометра, а її ядро складається з льоду та пилу. Це дозволяє їй світитися під час наближення до Сонця, коли тепло починає випаровувати воду з ядра, утворюючи яскраву кометну оболонку.