27 жовтня Україна востаннє перейде на зимовий час

За два тижні в Україні закріпиться єдиний київський час – UTC+2.

Зображення Kat із сайту Pixabay

За два тижні Україна востаннє перейде на зимовий час. Про це повідомив Укрінформ. У ніч на 27 жовтня жителі України востаннє переведуть стрілки годинників на зимовий час, який надалі вже не змінюватиметься. О четвертій годині ранку українці мають перевести стрілки годинника на одну годину назад. Тобто, ця доба автоматично збільшиться на годину. На території України закріпиться єдиний київський час – UTC+2.

Це передбачено ухваленим Верховною Радою законом №4201, яким скасовано перехід з літнього на зимовий час і навпаки. Згідно з законом про обчислення часу в Україні, він спрямований не лише на розв'язання питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора Росії. Тому встановлення і закріплення на всій території України без винятку єдиного київського часу дозволить зміцнити й безпекові позиції України.

Зміна часу в Україні досі відбувалася двічі на рік: в останню неділю березня країна переходила на літній час, а кожної останньої неділі жовтня – на зимовий. 3 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», однак 19 березня у другому читанні за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт відправили на доопрацювання.