Підозрюваний Сергій Тищенко намагається вийти з СІЗО та покинути Україну

Ризик дійсно існує, оскільки сам Тищенко у березні в суді підтвердив, що має з 2015 року британський паспорт, а Велика Британія, за своїм законодавством, не видає своїх громадян іншим країнам.

Журналісти дізналися, що фігурант резонансної справи про нанесення збитків державі на майже 1 мільярд гривень Сергій Тищенко намагається уникнути покарання та виїхати за кордон. Про це пише видання «Інформатор», зазначаючи, що саме Тищенко реалізував на ДП «Укртранснафтопродукт» схему продажу за заниженими цінами арештованих нафтопродуктів олігарха Сергія Курченка (100 тисяч тонн). Нафтопродукти потім продавалися через мережу АЗС «Фактор» Тищенка. Схему обслуговував «Фортуна банк» Тищенка, який він збанкрутував після проведення всіх схем й себе особисто оголосив банкротом.

«Тищенко за рішенням суду перебуває під арештом у СІЗО, однак подає чисельні апеляції щодо зміни запобіжного заходу. Він називає суму застави завищеною і вимагає звільнення під домашній арешт. Втім, з боку обвинувачення є всі причини припускати, що Тищенко просто втече за кордон у разі задоволення його претензій», — зазначають журналісти.

Ризик дійсно існує, оскільки сам Тищенко у березні в суді підтвердив, що має з 2015 року британський паспорт, а Велика Британія, за своїм законодавством, не видає своїх громадян іншим країнам.

Діти Тищенка давно мешкають за кордоном, а весь бізнес, який був пов’язаний зі схемою продажу нафтопродуктів Курченка, він переписав на матір — Мотрона Тищенко. Саме вона є власницею ТОВ «ТІС-КОМПАНІ», через яку володіє 9-ма компаніями з орбіти групи «Фактор». Також, через цю фірму, вона є бенефіціаром ПрАТ «Коростенський завод хімічного машинобудування», яке регулярно виграє державні тендери на мільйони гривень (зокрема, замовлення від ПАТ «Укргазвидобування»).

Коростенський завод хімічного машинобудування (ХІММАШ, код ЄРДПОУ 00217679) Сергія Тищенка також здійснює постачання обладнання до нафтопереробних компанії Іраку, які тісно співпрацюють з Іраном та РФ. У період з 14 січня 2022 по 16 серпня 2024 проведено 49 експортних поставок на загальну вартість понад 170 млн грн, 70% яких було здійснено саме до Іраку.

«Журналісти та громадськість звертаються до правоохоронних органів України — СБУ, РНБО, НАБУ, САП, Офісу Генерального прокурора з проханням провести відповідні розслідування щодо перевірки фактів співпраці Сергія Тищенка з РФ. Адже це, без перебільшення, є питанням національної безпеки. Допоки збираються докази і встановлюються обставини антидержавної діяльності Сергія Тищенка його визволення з-під варти не є доцільним», – акцентують увагу розслідувачі.

Нагадаємо, у лютому слідчий суддя ВАКС застосував запобіжний захід Тищенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 363,360 млн грн застави. Підприємця підозрюють у створенні злочинної організації, яка заволоділа нафтопродуктами на загальну суму 967 млн грн, арештованими у справі власника так званої групи компаній «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія» (СЄПЕК) Сергія Курченка.