Грибники на Драгобраті: Забрали лише один білий на 3 кг, а потім завадив ведмідь

Інструктор зі сноуборду та гірничий провідник Крісті Петруліч знайшла гігантський гриб.

инстаграм Крісті Петруліч

Днями користувачів у соціальних мережах вразила знахідка туристки з Драгобрату - велетенський гриб, фото і відео якого вже переглянули тисячі людей.

Зацікавившись цим відео, журналіст Коротко про знайшов героїню ролика. Нею виявилась не просто туристка, а колишня гірська рятувальниця ДСНС, а нині Інструктор зі сноуборду та гірничий провідник Крісті Петруліч. Ми розпитали її про знахідку.

- Пам'ятаєте той день, коли побачили такого гіганта?

- Добре пам'ятаю весь тиждень на стику вересня та жовтня. 30 вересня в Карпатах випав перший сніг. У цей день ми піднялись на Говерлу, відчули справжню зиму, погода лютувала, температура -5 градусів, вітер 20 м/с. Досить великий контраст, тому що 28 вересня на Говерлу можна було підніматись у футболках.

На Драгобраті і в околицях 2 жовтня сніг майже зійшов. І у нас з колегою трапився вихідний. Вирішили зайнятись корисним - прибрати трішки туристичні стоянки біля озера Ворожеска. Справились швидше, ніж розраховували, то ж пішли по гриби. Пам’ятали, як декілька років тому на початку жовтня випав сніг, а за день-два розтанув, і після цього "пішли" гриби, багато-багато. З огляду на цей досвід, подумали: варто глянути. Цього сезону у наших краях дуже мало грибів було.

- Як вам вдалось розгледіти його?

- Знайшли його дуже швидко, це був наш перший грибочок у той день, тому емоції були яскраві. Я подумала, що він вже не в "формі", оскільки величенький та ще й після снігу. Постукала по шапочці - по звуку здоровий гриб. Ммм... Далі все видно на відео. Але найбільше ми були здивовані, коли викопувала грибочок. Ніжка була несподівано глибоко у землі, і також несподівано міцною, здоровою, хоча я очікувала м'якеньку розкислу ніжку з безліччю хробаків.

- Яка точна вага гриба?

- Вага - 3050 г. Він був дуже габаритним, і щоб не пошкодити грибочок під час пересування карпатськими лісами, залишили його в надійному місці і на зворотному шляху забрали.

Поблизу знайшли ще 4 грибочка по 1,3 - 1,6 кг, також чисті і здорові. Всі пішли на сушку. В сушарці жодного хробачка - це здивувало сильно.

Найбільший гриб, про який ми знаємо до цього і який був придатний до споживання - 2,4 кг, але по якості він сильно відстає від теперішнього.

- Хотілося знайти ще? Мабуть, така знахідка сильно надихнула на пошуки…

- Другого жовтня, можливо, знайшли б ще декілька велетнів, до ще одного гарного грибного місця не дійшли. Завадив нам у цьому, ймовірно, ведмідь. Ми йшли тихо, на певній відстані, а коли я крикнула "йдем до того повороту" - хтось почав гарчати якраз із-за того самого повороту, досить агресивно і з кожним разом голосніше. Можливо, це був олень, у них зараз період реву, але вони видають трішки інакші звуки.

Руки в ноги, ноги в руки - і ми вже біля нашого першого велетня, забираємо сміття з озера і йдемо на Драгобрат.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Походи в гори | Екскурсії в гори | Зимові активності (@dragobrat_tur_center)